Dlaczego warto kupić whisky Glen Moray Elgin Cabernet cask finish?
- Gorzelnia z portfolio giganta w świecie alkoholi – La Martiniquaise
- Lekka, ciepła, niezwykle przyjemna
- Unikatowy finisz – 8 miesięcy po wytrawnym francuskim winie ze szczepu Cabernet Sauvignon
- Dla początkujących
- Znakomita na długie, wietrzne zimowe wieczory
- Świetny stosunek jakość-cena
- Nagrodzona tytułem „Najlepszy produkt – wybór konsumentów” w 2018 roku
Gorzelnia Glen Moray od samego początku działalności, czyli od roku 1897 chętnie eksperymentowała z różnymi beczkami, w których poddawała swój destylat starzeniu. Wykorzystywanie beczek innych niż po amerykańskim Bourbonie nie było powszechne, lecz szybko znalazło uznanie wśród konsumentów mocnych trunków. Glen Moray zyskała taką popularność, że w okresie po II Wojnie Światowej niemalże wyprzedała wszystkie dostępne w tamtym momencie butelki swojego single malt. Rozwijała się wtedy pod kierownictwem firmy Mcdonald & Muir, niekwestionowanego lidera branży winiarsko-alkoholowej. Od 2008 roku marka należy do francuskiej spółki La Martiniquaise, która nie szczędzi środków na dalszą produkcję wyjątkowych i unikalnych whisky od Glen Moray.
Destylarnia Glen Moray mieści się w Speyside, jednym z najpopularniejszych regionów Szkocji, znanych z produkcji whisky. Trunki z tego regionu charakteryzują się kremową konsystencją, słodkim posmakiem i łatwością degustacji, czym zaskarbiły sobie sympatię miłośników single maltów. Panuje tam łagodny klimat i ciepłe temperatury, które sprzyjają starzeniu alkoholu w beczkach i przyciągają turystów, dzięki którym rozwija się wśród producentów whisky branża turystyczna. Organizowane przez Glen Moray wycieczki po destylarni łączone z degustacją zyskały taką popularność, że zaprowadziły gorzelnię na prestiżową listę 10 najlepszych destylarni do odwiedzenia w Szkocji.
Single Malt tworzony jest jedynie z połączenia słodu jęczmiennego i wody. Destylowany jest w całości w głównej destylarni marki i wykorzystywany jest do niego jęczmień słodowany samodzielnie przez destylarnię, co nie jest często spotykaną techniką. Po destylacji spirytus leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego, użytych wcześniej do starzenia Bourbonu.
Ostatnie miesiące starzenia Glen Moray Cabernet spędza w beczkach po czerwonym winie szczepu Cabernet, dzięki czemu przejmuje z nich nuty przypraw i owoców. W efekcie whisky jest zrównoważone między owocowością, a prażoną wanilią i dębem.
Kolor: złoty z wyraźnym różowym refleksem;
Nos: słodki i przyjemny; miód, galaretka jabłkowa, toffi, plaster miodu, winogrona czerwone, maliny;
Smak: aksamitny i głęboki; krem waniliowy, zwęglony dąb, ciemna czekolada, pieprz, słodkie przyprawy, owoce leśne, lukrecja;
Finisz: owocowy; ulotna słodycz, spalony dąb, intensywna przyprawa, intensywne jagody, kakao naturalne;
Połączenie smaku słodowego single malt z owocowym aromatem wina Cabernet brzmi jak idealny pomysł na deser po obfitej kolacji, który nie tylko zadowoli kubki smakowe, ale także żołądek. Doskonale smakuje saute, ale równie dobrze można przygotować z jego wykorzystaniem klasyczne drinki z dodatkiem brązowego cukru lub wiśniowego likieru i campari. Sprawdzi się także jako część deseru, łączone z kruchą francuską tartą wypełnioną kremem waniliowym i hojnie udekorowana malinami w konfiturze.
Każdy produkt Glen Moray wydawany jest na rynek w charakterystycznej butelce oraz z przypisanym sobie kolorem, którym w przypadku Glen Moray Cabernet jest ciemno-wiśniowy, inspirowany barwą wina. Butelka z jasnego szkła o pękatej szyjce ozdobiona została tłoczoną w szkle nazwą producenta, kapturem na szyjce oraz elegancką etykietą. Kaptur w kolorze ciemnego granatu odpowiada kolorowi etykiety. Etykieta podzielona jest na trzy części: granatową, kremową oraz ciemno-wiśniową. Od góry, na granatowym tle widnieje logotyp oraz nazwa producenta, niżej na kremowym tle umieszczono rysunek przedstawiający beczki z whisky, a na samym dole na tle w kolorze dojrzałej wiśni umieszczono informacje dotyczące trunku oraz podpis jego twórcy, Grahama Coulla. Całość połączona jest złotą czcionką oraz złotymi zdobieniami, które dodatkowo dodają elegancji i dobrego stylu.
Uwagę zwraca interesujący logotyp marki, którym jest podzielony na cztery części herb. W każdej części mieszczą się symbole, które razem tworzą markę Glen Moray: słód, z którego powstaje single malt, pszczeli ul, symbolizujący jego słodki smak, drewniana beczka, w której dojrzewa i statek, jako symbol eksportowania trunku ze Szkocji do innych zakątków świata. Dodatkowym opakowaniem jest w eleganckie kartonowe pudełko, utrzymane w takich samych barwach, jak etykieta: granat, krem i wiśnia. Na prostokątnym kartoniku widnieje nazwa marki, detale dotyczące whisky, taki sam rysunek beczek wypełnionych whisky, jaki na etykiecie oraz pieczęć i podpis twórcy trunku.
Opakowanie w formie eleganckiego pudełka sprawia, że Glen Moray Cabernet może być doskonałym prezentem dla miłośnika dobrych trunków. Pokocha go znawca tematu i osoba stawiająca pierwsze kroki w świecie whisky – niezależnie od doświadczenia zaskoczy i zauroczy swoim nieprzeciętnym aromatem i niespotykanym smakiem. Możesz je także zabrać ze sobą na spotkanie towarzyskie i delektować się nim wieczorem we własnym towarzystwie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Moray Distillery |
Marka | GLEN MORAY |
Właściciel | La Martiniquaise-Bardinet |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | wino Cabernet Sauvignon |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |