Intrygująca ekspresja z destylarni Glen Moray w Speyside, wykończona w beczkach po rumie z destylarni Depaz na Martynice. Single malty z dodatkiem rumu zyskują na tym dodatkowym odpoczynku, ponieważ żywe, owocowe, korzenne nuty egzotycznego trunku przenikają do whisky. Pomysłowe wydanie, zabutelkowane z mocą 40% alkoholu, zapewnia maślany smak, niuanse soczystej pomarańczy, nuty anyżu i toffi na finiszu.
Budynek, w którym mieści się destylarnia Glen Moray, powstał w 1887 roku jako browar. W 1897 roku właściciele, Robert Thorne & Sons, przekształcili browar w dwupiętrową destylarnię whisky. Firma Thorne & Sons prowadziła również pobliską destylarnię Aberlour, której utrzymanie zajęło najwięcej czasu. Doprowadziło to do ruiny destylarnię Glen Moray, która ostatecznie została zamknięta w 1910 roku. Właściciele Glenmorangie Distillery, Macdonald & Muir, ostatecznie kupili prawie opuszczoną destylarnię. Produkcja została wznowiona pod nowym kierownictwem w 1923 roku i trwała do 1932 roku z zaledwie roczną przerwą. W 1958 roku destylarnia przeszła gruntowny remont. Dwie dekady później destylarnia ponownie się rozwinęła, podwajając liczbę alembików z dwóch do czterech. W 1996 roku Macdonald & Muir zmienił nazwę na Glenmorangie plc., a w 2004 roku marka trafiła w ręce obecnego właściciela La Martiniquaise – stąd konotacje z rumem.
Moce produkcyjne Glen Moray to przyzwoite 2,3 miliona litrów rocznie. Woda używana do Glen Moray pochodzi z pobliskiej rzeki Lossie. Woda jest tak bogata w składniki, że wystarcza nie tylko do przygotowania zacieru, ale także do chłodzenia podczas produkcji. Kluczowym wyróżnikiem procesu destylacji Glen Moray jest to, że kondensatory znajdują się poza pomieszczeniem destylacyjnym. Słód używany do produkcji whisky jest zwykle niedymny. Glen Moray używa głównie beczek po bourbonie ze Stanów Zjednoczonych do dojrzewania swojego single malta. Wydanie Glen Moray Depaz Rum Finish wykorzystuje dodatkowe beczki po rumie z Martyniki do finiszu alkoholu.
Glen Moray Depaz Rum Finish prezentuje cytrusowy aromat, smaki orzechów w karmelu i białych winogron i toffi na samym końcu.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: słód maślany, skórka pomarańczowa, gałka muszkatołowa, anyż i dąb;
Smak: karmelizowane orzechy, białe winogrona, plaster miodu i odrobina trawy cytrynowej;
Finisz: trwała słodycz toffi na finiszu;
Single malt stworzony do degustacji na lodzie w cieplejszy dzień – dokładnie tak, jak rum! Dwie kostki lodu wystarczą, aby w pełni cieszyć się wielowymiarowością złocistej ekspresji. Whisky śmiało można degustować również bez dodatków lub z odrobioną wody niegazowanej.
Lekko obła butelka z profilowaną szyjką, zakończoną niebieską zakrętką, na froncie mieści zdobioną etykietę. Beżowe napisy ze złocistą otoczką świetnie współgrają z niebieskim tłem etykiety. Poniżej, na mniejszej, pomarańczowej etykiecie, dojrzymy rycinę destylarni. Podobną kolorystykę ma prostokątne pudełko, w którym na rozpieczętowanie czeka butelka whisky.
Szkocki single malt, finiszujący w beczkach po rumie, to ciekawa pozycja na rynku. Zainteresuje wielbicieli obydwu alkoholi – tradycyjnej whisky i karaibskiego, złotego trunku. Edycja łączy w sobie dwa świata, wycia gając z każdego to, co najlepsze. Obok ekspresji mało kto przejdzie obojętnie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Moray Distillery |
Marka | GLEN MORAY |
Właściciel | La Martiniquaise-Bardinet |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | rum Depaz z Martyniki |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |