Oto limitowana edycja single malta firmy Arran, wydana w ramach serii Explorers. To trzecia odsłona tej kolekcji celebrującej piękno widoku na wyspę Pladda z miasta Kildonan na wyspie Arran – tylko spójrzcie na etykietę. Mocna (50,4%) whisky dojrzewała ponad dwie dekady w beczkach po ponczu i sherry, a później finiszowała w beczkach po rubinowym winie porto. Elegancka i dopracowana w najmniejszym szczególe whisky single malt oferuje akcenty soczystych truskawek, nuty kremu waniliowego i akcenty brzoskwiń.
Wyspa Arran jest piękna i wyjątkowa. Ze swoimi górami, nizinami, jeziorami i zamkami królewskimi, ma wszystkie krajobrazy Szkocji, które przychodzą na myśl, gdy myślimy o tym kraju. Arran pieszczotliwie zwana jest „Szkocją w miniaturze” i jest domem dla whisky Arran. Destylarnia Lochranza, położona na północy wyspy, to zakład wykorzystujący tradycyjne metody destylacji w nowoczesnym kontekście. Ich podejście jest proste: produkować najwyższej jakości szkocką whisky single malt przy użyciu najczystszych metod. To właśnie tutaj powstaje whisky Arran. Latem 2018 rozpoczęła się budowa destylarni Lagg, która stała się siostrzaną destylarnią Lochranzy, skupiającą się wyłącznie na produkcji wędzonych wyrażeń.
Pladda to niezamieszkana wyspa położona 1 km od południowego wybrzeża wyspy Arran w zatoce Firth of Clyde w zachodniej Szkocji. Wyspa, znana ze swojej latarni morskiej, została wystawiona na sprzedaż w 2022 roku za 350 tysięcy i wkrótce potem kupiona. Wcześniej marka Arran postanowiła dedykować jej swoje dramy, hołdując pięknemu widokowi na wyspę z miasta Kildonan. Wspaniały widok zainspirował gorzelników do stworzenia dramu wykorzystującego wiele rodzajów beczek w procesie dojrzewania. 21-letni single malt spędził więc sporo czasu w dębowych beczkach po sherry i ponczu, a w końcu finiszował w beczkach po winie porto. Właśnie tak robi się soczystą, owocową whisky.
21-letni single malt został zdominowany przez owocowe nuty. Tutaj rządzą soczyste brzoskwnie i dojrzałe, słodkie truskawki. Tu i tam odczujecie fale kremowej wanilii i imbirowej pikanterii.
Barwa: rdzawy bursztyn;
Aromat: ciemne owoce, soczyste brzoskwinie i waniliowe wafle;
Smak: truskawki, kwiaty, imbir i jagodowy dżem;
Finisz: dośc długi, orzechowo-owocowy;
Słodowe whisky długo dojrzewające zasługują na odpowiednie traktowanie. Nie wykorzystacie przez 21-latka jako składnik alkoholowego koktajlu. Single malty najlepiej smakują bez dodatków. Nawet kostka lodu może zbytnio rozwodnić whisky i zaburzyć proces degustacji. Ciekawym dodatkiem może być jednak parę kropli wody niegazowanej o pokojowej temperaturze. Już dwie lub trzy krople sprawią, że whisky odkryje przed nami to, czego z początku nie ujawniła.
Trzeba przyznać, że prezentacja 21-letniej whisky marki Arran zwraca uwagę. Piękny, onieśmielający widok z miasteczka Kildonan na wyspie Arran na niewielką wysepkę Pladda z latarnią na brzegu robi wrażenie. Za to właśnie kochamy Szkocję – za pustkę, surową zieleń i naturę. Marka Arran postanowiła zadedykować temu cudowi świata całą swoją kolekcję. Obszerne pudełko z widokiem na wyspę kryje pękatą butelkę z bezbarwnego szkła.
Mocna whisky Kildonan&Pladda marki Arran to propozycja dla wyrafinowanych smakoszy o sporym doświadczeniu. 21-latek z górnej półki powinien trafić w ręce odpowiedniej osoby, która wyrobionym podniebieniem i smakiem doceni pełnię wrażeń. Nawet najbardziej doświadczony degustator nie oprze się pięknemu widokowi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 50.4 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry |
Finisz - beczka | porto Ruby |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |