Luksusowy single malt o barwie ciemnego bursztynu, został zabutelkowany z mocą 46,5%. Macallan Oscuro dojrzewa wyłącznie w dębowych beczkach po sherry Oloroso, które nadają mu bogaty, głęboki kolor i intensywny smak. Na podniebieniu dojrzałe owoce leśne, kremowa wanilia i gorzka czekolada. Po prostu czysta elegancja w najlepszym wydaniu.
Jedna z pierwotnych destylarni rolniczych w Speyside, Macallan, rozpoczęła legalną produkcję whisky w 1824 roku, kiedy Alexander Reid uzyskał jedną z pierwszych licencji wydanych po uchwaleniu ustawy akcyzowej z 1823 roku. W 1868 roku James Stuart wydzierżawił i przebudował fabrykę. Jego przygodą z gorzelnią zakończyła się w 1892 roku, kiedy sprzedał destylarnie jednemu z gigantów wiktoriańskiej gorzelni, Roderickowi Kempowi, wcześniejszemu właścicielowi Taliskera. Potomkowie Kempa – w szczególności rodzina Shiach – zachowali własność aż do przejęcia zakładu w 1996 roku przez Highland Distillers. Warto pamiętać, że Macallan zawsze był ważnym słodem do blendowania. Dopiero na początku lat 80., w obliczu spowolnienia na rynku, marka zdecydowała się bardziej skoncentrować na nowej wówczas kategorii single malt.
Macallan to whisky najwyższej jakości. W destylarni gorzelnicy kładą nacisk na wyłączne stosowanie tradycyjnego jęczmienia „Golden Promise” i dojrzewanie whisky w specjalnie zakupionych beczkach po sherry Oloroso. W zależności od pory roku drogę dojazdową do destylarni otoczą pola jęczmienia – gorzelnia produkuje whisky z lokalnego ziarna. W historii marki nie obyło się bez kontrowersji. Rosnący status słodu kolekcjonerskiego sprawił, że pod koniec lat 90. Macallan padł ofiarą oszustów. Późniejsze dochodzenie pomogło jednak w ustaleniu metodologii sprawdzania autentyczności podejrzanych butelek. Na froncie produkcji whisky w 2004 roku wprowadzono specjalne beczki z amerykańskiego dębu po bourbonie. Chociaż niektórzy miłośnicy Macallana protestowali, lżejszy, słodszy profil smakowy przyciągnął nowych pijących, głównie na nowych rynkach. Macallan Oscuro to jednak reprezentacja starej szkoły, czyli whisky dojrzewająca w klasycznych beczkach po sherry Oloroso.
Macallan Oscuro kryje w pięknej butelce to, co najlepsze. Bądźcie gotowi na otulające akcenty pomarańczy, wanilii, suszonych fig i kremowej, gorzkiej czekolady.
Kolor: miedziany bursztyn;
Aromat: dojrzałe owoce leśne, gorzka czekolada, pomarańcza i wanilia;
Smak: bogaty w słodycz i pikanterię, suszone figi i cytrusy;
Finisz: pełny i trwały, z dymem drzewnym na końcu;
Ten wyrafinowany single malt może być degustowany ze szkła różnego rodzaju. Najpopularniejszą ze wszystkich szklanek do whisky jest tumbler, który świetnie sprawdzi się również w przypadku Macallan Oscuro. Ponadczasowy kieliszek, niezbędny dla każdego miłośnika whisky otwartego na całe spektrum przyjemności tego trunku. Drugi koniec spektrum stanowi kieliszek zwany „neat”, będący ironicznym wynikiem błędu popełnionego w fabryce dmuchania szkła. Późniejsze testy osobliwie ukształtowanego naczynia wykazały, że jest on uformowany tak, aby kierować ostre opary alkoholu z dala od nosa. Szkło „neat” (Naturally Engineered Aroma Technology), wyciska lżejsze cząsteczki etanolu przez otwór, pozostawiając cięższe, bardziej kuszące cząsteczki w whisky.
Tylko spójrzcie – ta butelka mówi sama za siebie! Oryginalne szkło, wąskie u nasady i poszerzające się ku górze, przypomina kryształ. Butelkę wieńczy krótka szyjka z drewnianym korkiem. Na froncie eleganckiej butelki, w górnej jej części, umieszczono nazwę trunku. Złote litery i niewielkie logo, przedstawiające budynek gorzelni, nie zaburzają odczucia obecnej elegancki i wyrafinowania. Single malt czeka na Was w pudełku imitującym szylkret.
Whisky z jednej z pierwszych gorzelni regionu Speyside, Macallan Oscuro, podtrzymuje tradycje gorzelni i dojrzewa w beczkach po soczystej sherry Oloroso. Dzięki nim osiąga nieprawdopodobną skalę smaków i aromatów, które z pewnością zostaną docenione przez doświadczonego smakosza.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Macallan Distillery |
Marka | MACALLAN |
Właściciel | The Edrington Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 95.5 |