Mackmyra Gruvguld („złoto z kopalni”) to szwedzka whisky single malt dojrzewająca w małych beczkach przechowywanych 50 metrów pod ziemią w magazynie marki w kopalni Bodas. Bogactwo aromatyczne pochodzi z szerokiej gamy rodzajów beczek używanych do dojrzewania whisky, w tym ex-Oloroso Sherry, ex-Bourbon i beczek ze szwedzkiego dęb. Charakter whisky jest dębowy i pikantny, z nutami waniliowej krówki, liści tytoniu, gruszki i drzewa sandałowego.
Dlaczego w Szwecji nie ma destylarni whisky? - zapytał jeden z przyjaciół, podczas wyprawy na narty. Szwecja nie miała tradycji robienia whisky, co założyciele Mackmyry uważali za dziwne. Gdziekolwiek spojrzeli, widzieli w szwedzkiej naturze możliwości tworzenia najlepszych whisky. W Szwecji można znaleźć jedną z najczystszych wód na świecie, filtrowaną do perfekcji przez samą naturę przez setki lat od epoki lodowcowej. Szwedzki jęczmień rozwija szczególną słodycz podczas długich letnich dni. Szwedzki dąb, który rośnie powoli w surowym klimacie, nadaje whisky odważniejszy smak niż dąb amerykański, z ognistą przyprawą zrównoważoną słodyczą karmelizowanego cukru. Te wszystkie elementy zaważyły na decyzji o powstaniu marki Mackmyra, która dziś pozostaje jedynym szwedzkim brandem w świecie single malt whisky.
Złocista whisky Mackmyra Gruvguld dojrzewa w specjalnych warunkach – w magazynach w kopalni Bodas. Niewielkie beczki leżakują 50 metrów pod ziemią, czerpiąc jak najwięcej z wyjątkowego klimatu. Wspaniały single malt szwedzkiej marki wykorzystuje trzy rodzaje beczek: beczki z lokalnego dębu szwedzkiego, beczki po sherry Oloroso oraz beczki po amerykańskim bourbonie. Taki zestaw pozwala trunkowi nabrać wielowymiarowości na wielu poziomach i płaszczyznach.
Mackmyra Gruvguld pod szatą o barwie orzeźwiającej pomarańczy skrywa wiele sekretów: od akcentów gruszki, poprzez nuty przypraw, a na sandałowym drzewie kończąc.
Barwa: złocista pomarańcza;
Aromat: lekko dębowy, dość pikantny i z kremową wanilią;
Smak: tytoń, soczysta gruszka i przyprawy;
Finisz: akcenty sandałowego drzewa i ciepłe toffi;
Dębowa whisky pełna przypraw i owocowych akcentów doskonale smakuje bez dodatków. Mackmyra Gruvguld nie potrzebuje wiele, aby w pełni się nią cieszyć. Wystarczy odpowiednie szkło, czyli niska szklanka o grubym dnie lub specjalny kieliszek do degustacji whisky słodowej. Istotnym dodatkiem może okazać się kropla wody – ten niepozorny składnik zmieni walory smakowe i aromatyczne szwedzkiej whisky.
Szwedzka whisky z piwnicy to tajemnicza ekspresja w katalogu nowoczesnej marki. Złocisty single malt czeka w pękatej butelce o prostym, minimalistycznym designie. Na froncie butelki zobaczycie białe napisy – nazwę pozycji. Szyjka butli jest dość krótka i zwieńczona czarną zakrętką. Prosta elegancja to zawsze strzał w dziesiątkę.
Mackmyra Gruvguld to pozycja dla wielbicieli whisky słodowych, którzy spragnieni są eksperymentów i świeżego podejścia do produkcji single maltów. Szwedzka ekspresja dojrzewa w starej kopalni, co z pewnością zainteresuje wielu smakoszy złocistych alkoholi. Szkocja i USA – strzeżcie się! Szwecja przychodzi z odsieczą.
Kraj | Szwecja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MACKMYRA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.1 |
Pojemność | 0.7L |