Dość obła butelka o minimalistycznym designie kryje whisky Mackmyra Stjarnrok o mocy 46,1% alkoholu. Jest to wędzony trunek, ale również pełen sherry (prosto z beczek po sherry Oloroso), co zapewnia złożony i satysfakcjonujący profil smakowy. Proces dojrzewania tej specjalnej edycji objął również finisz w beczkach, w których wcześniej znajdowało się wino z malin, co wnosi na stół jeszcze bardziej wyrazistą niesamowitość. Zawsze możemy liczyć na to, że Mackmyra stworzy coś wyjątkowego i fascynującego, i właśnie to robi również tutaj.
Mackmyra przeszła długą drogę od 1999 roku, kiedy została założona jako jedyna destylarnia whisky w Szwecji. Od tego czasu zyskał reputację producenta najwyższej jakości single malt, pomimo swojej nietradycyjnej skandynawskiej lokalizacji. Wraz z różnymi specjalnymi wydaniami, pierwsza edycja została wypuszczona w 2008 roku. Mackmyra produkuje dwa style whisky: „torfowy” słód tworzony przy użyciu mchu bagiennego i drewna jałowca, a także bardziej owocowy, nietorfowy styl. W 2012 roku otwarto drugi obiekt w Gavle – destylarnię o wysokości 37 metrów, prawdopodobnie najwyższą na świecie. Mackmyra może konkurować z wieloma szkockimi destylarniami, z tą różnicą, że prawie cała produkcja Mackmyry trafia na single malty.
Marka Mackmyra szczyci się tym, że dojrzewa swoje whisky w beczkach różnego rodzaju. Właściwie każda z proponowanych przez szwedzki brand ekspresji, maturuje w innych beczkach niż odbywa się finisz. Mackmyra Stjarnrok nie powstałaby, gdyby nie beczki po sherry i malinowym winie. Do tego dochodzi wędzenie lokalnych torfem i oczywiście baza, czyli jęczmień – również z lokalnych upraw. Mackmyra przygotowuje swoją whisky na bazie dostępnych w Szwecji składników i to jest jej największy atut.
Mackmyra Stjarnrok kryje w sobie aromaty porzeczkowego dżemu, smak sandałowego drzewa i słodki finisz.
Barwa: złocista;
Aromat: dżem z czerwonej porzeczki, tostowy chleb, skórka pomarańczowa i nuta ziemi;
Smak: drzewo sandałowe, słodycz z czerwonych jagód, czekolada, imbir i torf;
Finisz: trwały, słodki dym;
Wyśmienita whisky o torfowym zabarwieniu oferuje niezapomnianą przygodę w towarzystwie różnorodnych elementów: od aromatów tostowego chleba, po smaki czerwonych jagód. Aby ze szwedzkiego single malta wyciągnąć jeszcze więcej, należy dodać do niego dwie krople wody bez gazu. Wówczas sensoryczny wachlarz rozwinie się nieco bardziej, a wrażenia pozostaną z nami na dłużej.
Minimalizm to drugie imię marki Mackmyra. Pękatą butelkę z bezbarwnego szkła zdobią białe napisy wykonane prostą czcionką – zajmują ona właściwie większość frontu butelki. Szyjka single malta jest średniej długości i ma bordową zakrętkę. Trzeba przyznać, że ta prezentacja wygląda zachęcająco, a już na pewno świadczy o dobrym guście odpowiedzialnych za PR marki. Szwedzki minimalizm to klasa sama w sobie.
Złocisty single malt Mackmyra Stjarnrok to idealna whisky na sam początek przygody z lekkim dymem. Ekspresja stanowi również miłą odmianę dla klasycznych single maltów ze Szkocji, czy innych przodujących w produkcji krajów. Smakoszy whisky słodowej z pewnością zachęci fakt, że szwedzka destylarnia skupiona jest tylko i wyłącznie na produkcji single malt whisky oraz, że operuje jedynie na lokalnych, krajowych składnikach.
Kraj | Szwecja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MACKMYRA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.1 |
Pojemność | 0.7L |