14-letni single malt z destylarni Glendullan, butelkowany z mocą 50%, należy do serii The Old Malt Cask. Rzadkie whisky z linii są wynikiem kolaboracji szkockich gorzelni z przedsiębiorstwem Hunter Laing. Tym razem firma zaprezentowała trunek poddany maturacji w dębowych beczkach w 1999 roku, a zabutelkowany w roku 2013. Produkt wszedł na rynek w niewielkiej liczbie 336 butelek. Smaki i aromaty single malta emanują świeżością gruszki, nutami zielonego jabłka i trawiastymi akordami. Trunek prezentuje wariacje wszystkich orzeźwiających elementów, jakie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić, a jego finisz otula dębowym klimatem.
Destylarnia Glendullan znajduje się w jednym z najpełniejszych gorzelni whisky obszarze na świecie, jakim jest Dufftown. W tych rejonach działa aż sześć destylarni, a niegdyś było ich jeszcze więcej. Zakład Glendullam został założony przez spółkę Williams&Sons w 1898 roku. Destylarnia od razu odniosła sukces, stając się faworytem króla Edwarda VII. W 1926 roku gorzelnia została przejęta przez Distillers Company Limited, a w 1939 roku przez SDM. W 1962 nowy właściciel przeprowadził remont zakładu i zainstalował dwa nowe destylatory. Dziesięć lat później miejsce to przeszło gruntowną przebudowę, która obejmowała postawienie nowej destylarni z sześcioma alembikami tuż obok starej. To one do dzisiaj napędzają produkcję. Przez kilka lat oryginalna gorzelnia i nowa budowla działały ramię w ramię, aż do chwili kiedy recesja w Wielkiej Brytanii w 1985 roku wymusiła zamknięcie starej części. W tym samym roku jeden z największych producentów alkoholi na świecie , firma Diageo, przejęła SDM, stajac się tym samym nowym właścicielem destylarni Glendullan.
Glendullan produkuje prawie 4 miliony litrów alkoholu rocznie, co czyni ją drugą co do wielkości destylarnią Diageo w Szkocji. Woda używana do produkcji pochodzi z pobliskiej rzeki Fiddich i Conval Hill. Destylarnia pozyskuje swoje słody od dostawców Diageo. Słód jęczmienny użyty do produkcji jest nietorfowany, czyli pozbawiony dymnych nut palonego ogniska i soli. Ziarno jęczmienia po namoczeniu, wysuszeniu, zmielenie i zacieraniu trafia do gorzelni w celu dalszej obróbki.
Glendullan posiada zespół sześciu alembików. Zakład pracuje na trzech destylatorach o pojemności 23 800 litrów i trzech destylatorach spirytusowych o pojemności 33 700 litrów. Alembiki mają kształt gruszki ze szczególnie szerokimi i zaokrąglonymi kulistymi wieczkami oraz zwężającymi się stożkowymi szyjkami. Podczas destylacji ciecz pozostaje oczyszczona, a moc alkoholu w płynie zwiększa się. Trunek trafia do dębowych beczek wysokiej jakości, dostarczonych do gorzelni przez Hunter Laing. Część destylatów dojrzewa w magazynach gorzelni, a część w magazynach producenta. W przypadku 14-latka z Glendullan nie jest pewne gdzie whisky odpoczywa, zanim zostanie zabutelkowana ze standardową dla serii The Old Malt Cask mocą 50%.
Pełen odświeżających akordów owoców prosto z sadu single malt o długim finiszu z delikatną słodyczą, będzie w stanie orzeźwić ciało i duszę w cieplejsze popołudnie.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: świeże jabłka, gruszki prosto z sadu, skoszona trawa, dębowe akcenty;
Smak: lekka słodycz, zielone jabłko i dojrzała gruszka, ciasteczka maślane;
Finisz: dość długi, odświeżający z delikatną słodyczą;
Poza raczeniem się 14-latkiem z linii The Old Malt Cask w tradycyjny sposób, czyli na czysto lub z paroma kroplami wody, zalecamy wykorzystać trunek w koktajlach.
Zacznijmy od najsłynniejszego szkockiego koktajlu: Rob Roy. Ten klasyczny drink jest zrobiony jak Manhattan - składa się z dwóch części whisky, jednej miarki słodkiego wermutu i kilku kropli gorzkiej angostury. Wiśnia maraschino to najbardziej tradycyjny dodatek, ale uważamy, że pomarańczowy akcent w postaci plasterka owocu będzie w stanie ją zastąpić.
Świetną opcją dla osób, które wciąż nie przekonały się jeszcze do whisky będzie połączenie single malta z destylarni Glendullan z sherry i szkocką Becherovką. Złoty płyn doda do drinka słodowego kręgosłupa i stonuje ciężkie smaki ponczu.
Kolejny raz prezentacja trunku z serii The Old Malt Cask nie zaskoczy zaznajomionych z tą niezwykłą linią. Znawcy świata whisky wiedzą bowiem, że wszystkie trunki z grupy zyskały spójny, wręcz identyczny design, którego trzon stanowi smukła butelka oraz zielona etykieta o złotych i białych napisach. Butelka wymaga zagłębienia się w opis, ponieważ to dopiero on informuje zainteresowanych o dokładnej zawartości szkła. Single malt i tym razem pakowany jest w zieloną tubę o formie sześciokąta, na której dojrzeć można emblemat firmy Hunter Laing – złotą głowę lwa.
Single malt z destylarni Glendullan to pozycja dla spragnionych orzeźwienia. Świeże nuty jabłek i gruszek są w stanie przenieść naszą wyobraźnię prosto do sadu pełnego drzew. Trunek świetnie smakuje bez dodatków, jak i w formie koktajlu, co czyni go idealną opcją na spotkanie ze znajomymi lub większą imprezę. 14-latek to dobry pomysł na prezent dla fana szkockich alkoholi. Prawdziwy znawca z pewnością ucieszy się z faktu, że został posiadaczem jednej z 336 butelek tej oryginalnej whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD MALT CASK |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |