Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 35 years old?
- W latach 1961-1995 destylaty z gorzelni Pulteney spotkać można było w wersji single malt tylko w nielicznych bottlingach firmy Gordon & MacPhail
- Pierwsza edycja debiutowała w 2014 roku, druga – w 2016
- Niezwykle głęboka, słodka, korzenna, pełna egzotycznych przypraw i owoców, pralin, morskiej soli, czy elementów skórzanych
- Stworzona z destylatów starzonych przez 35 lat w beczkach po Bourbonie i sherry
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 42,5% ABV
- Ściśle limitowana – na świecie tylko 1254 butelki!
Oto 35-letni, szkocki single malt marki Old Pulteney – whisky luksusowa, wyjątkowa i z najwyższej półki. Trunek zachwyca złożonością i równowagą aromatów. Umiejętne połączenie beczek po amerykańskim bourbonie i hiszpańskich beczek po sherry zaowocowało pozycją o wyrazistych aromatach owocowego ciasta, gorzkiej czekolady i suszonych pomarańczy. Limitowany single malt został zabutelkowany w jedynie 1350 butelkach z mocą 42,5% alkoholu.
Pulteney Distillery powstała w 1826 roku w mieście Wick, położonym w regionie Highlands. Przez wiele dekad była uważana za najbardziej wysuniętą na północ destylarnię w Szkocji. W 1924 roku wpadła w ręce firmy John Dewar & Sons, a podczas prohibicji w USA została zamknięta. Wiązało się to ze zmniejszonym rynkiem zbytu whisky eksportowanej do Stanów Zjednoczonych. Kiedy zakład otworzono ponownie w latach 50. XX wieku, zaczął być kojarzony głównie z mieszankami. Pierwsze słodowe whisky wypuszczono w 1955 roku, kiedy destylarnie przejęło przedsiębiorstwo Inver House.
Szkocka whisky nie jest produkowana w całym kraju, a tylko w niektórych regionach. Istnieje pięć głównych (niektórzy twierdzą, że sześć) regionów produkcji bursztynowego trunku, mianowicie: Highlands, Lowland, Speyside, Campbeltown i Islay. Do grupy zaliczane są również wszystkie wyspy z wyjątkiem Islay. Mimo, że wyspy te geograficznie uznaje się za część regionu Highlands, to ze względu na swoje charakterystyczne cechy przez wielu traktowane są jako odrębny region.
Chociaż każda whisky jest wyjątkowa, słody produkowane w każdym regionie mają pewne wspólne cechy, które odróżniają je od szkockiej z innych terenów. Highlands to największy z regionów produkujących whisky w Szkocji. Ze względu na rozległość tego rejonu, trunki z Highlands często bardzo różnią się od siebie smakiem - od pikantnego charakteru północnego Highlands po owocowe whisky z południowego. Klasyczna whisky z destylarni Pulteney jest niezwykle owocowa, a jednocześnie delikatnie wytrawna. W ciągu jednego roku zakład osiąga zdolności produkcyjne w wysokości 1,8 litrów.
Kwintesencja smaku i aromatu 35-letniego singla malta Old Pulteney klaruje się powoli podczas każdego z wielu etapów produkcji. Proces rozpoczyna się od fermentacji, następnie dochodzi do destylacji w miedzianych alembikach, a wreszcie do maturacji w dębowych beczkach. Wyjątkowy, limitowany trunek leżakuje trzy i pół dekady w mieszance beczek po hiszpańskiej sherry oraz po bourbonie. Przez cały ten czas drewno beczek nieustannie pracuje i oddycha, nadając cieczy wewnątrz wyjątkowych walorów. W odpowiednim czasie whisky zostaje zabutelkowana z mocą 42,5%. Owocowy trunek wszedł na rynek w liczbie jedynie 1350 butelek.
Old Pulteney 35 Years Old prezentuje przyjemne dla podniebienia słodkie i owocowe smaki, na których czele stoją nuty pomarańczy, czekolady i skóry.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: egzotyczne przyprawy, cytryna, pomarańcza, ciasto malinowe, gorzka czekolada;
Smak: miodowy, rodzynki, cytrusy, czekolada i skóra;
Finisz: intensywny i długi, wyczuwalne suszone owocowe i skóra;
Specjalna pozycja zasługuje na specjalne traktowanie. Z degustacją radzimy poczekać na wyjątkową okazję! Kiedy taka już nadejdzie, rozpatrujmy etap raczenia się szkockim single maltem jako cały, złożony proces. Kolejno skupmy się na barwie, aromacie, smaku i finiszu. Cieszmy się najmniejszą i najdelikatniejszą wydobywającą się z whisky nutą. Dodatek w postaci dwóch kropli wody sprawi, że niektóre smaki i aromaty staną się jeszcze bardziej osiągalne dla podniebienia. Podczas degustacji korzystajmy z kieliszka lub szklanki typu tumbler.
Szkocki single malt z destylarni Pulteney prezentuje się bardzo klasycznie. Sama butelka przybrała barwę ciepłego, jasnego brązu. Szkło jest delikatnie pękate, a lekko profilowana i obła szyjka zakończona została brązowym korkiem. Butelka przypomina kształtem alembik. Na etykiecie dostrzeżemy klasyczką czcionkę marki oraz statki dryfujące na spokojnym morzu. Na mniejszej, ciemno-brązowej etykiecie znajdziemy podpis Master Blendera, odpowiedzialnego za stworzenie wyjątkowej formuły whisky oraz określenie wieku, a także moc trunku i objętość butelki. Single malt sprzedawany jest w prostokątnym pudełku mającym imitować drewno z różą wiatrów i złotym statkiem na froncie.
35-letni single malt to pozycja dla wielbicieli trunków z najwyższej półki. Whisky prezentuje klasyczną stronę regionu Highlands, oferując pełną gamę słodkich i owocowych nut. Każdy prawdziwy znawca, konser i fan jęczmiennych słodów będzie zachwycony, posiadając w kolekcji jedną z 1250 butelek w kształcie destylatora. To whisky na specjalną okazję, która stanie się ukoronowaniem kolekcji. Moment jej rozpieczętowania i degustacji pierwszej kropli pozostanie na długo zapamiętany.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 35Y |
Zawartość alkoholu | 42.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Nakład | 1254 butelki |
Jim Murray | 89 |