Świeża, owocowa whisky słodowa, pełna nut dębu i wanilii, została zabutelkowana z mocą 46% alkoholu. Kusi energetycznymi aromatami toffi, a wyraźne jabłka, cytrusy i kokos łączą się z doskonałym efektem na podniebieniu. Old Pulteney 2006 Vintage dojrzewa nad morzem w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu z pierwszego napełnienia. Kolejna ciekawa propozycja ze szkockiej destylarni, obok której nie możecie przejść obojętnie.
Destylarnia Old Pulteney jest jedną z najbardziej wysuniętych na północ gorzelni kontynentalnej części Szkocji. Niecodzienna lokalizacja i wyjątkowe destylatory zaowocowały whisky single malt, której trzon stanowi jednocześnie siła i subtelność morza. Gorzelnia została założona w 1826 roku przez Jamesa Hendersona na nazwisko Sir Williama Pulteney, od którego to pochodzi nazwa Pulteneytown. Niedostępność destylarni sprawiła, że jęczmień sprowadzano drogą morską i tym samym sposobem beczki wysyłano w świat. Obecnie destylarnia jest własnością Inver House Distillers. Nowi właściciele wypracowali sukces marki, bazując na naturalnych smakach i aromatach whisky, możliwych do osiągnięcia dzięki morskiemu powietrzu.
Old Pulteney, podobnie jak inne single malt whisky, powstaje na bazie złocistego jęczmienia. Ziarno jest rozkładane na betonowej posadzce zwanej posadzką słodową i pozostawione do kiełkowania. Podczas kiełkowania jęczmień wydziela enzymy, które sprawiają, że skrobia w jęczmieniu jest gotowa do przekształcenia w cukier. W odpowiednim momencie kiełkowanie zostaje zatrzymane przez suszenie słodowanego jęczmienia. Suszony słód jest mielony i mieszany z gorącą wodą w dużym okrągłym naczyniu zwanym kadzią zacierną. W ten sposób rozpuszczalna skrobia jest przekształcana w słodką ciecz znaną jako brzeczka. Żywe drożdże atakują cukier w brzeczce i przekształcają go w surowy alkohol. Fermentacja trwa około 48 godzin i wytwarza alkohol o niskiej mocy. Old Pulteney 2006 Vintage jest dwukrotnie destylowany w dużych miedzianych alembikach, a następnie dojrzewa w dębowych beczkach po złocistym bourbonie amerykańskim. Każdy z etapów produkcji wpływa na finalny profil tego wyjątkowego single malta.
Old Pulteney Vintage 2006 zachwyca owocowym profilem, który świetnie łączy się z akcentami kwiatów, wanilii i delikatnego dębu.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: nuty dębu i kremowej wanilii, świeże owoce, landrynki i kwiaty;
Smak: miód i cytryna, soczysty melon i dojrzałe banany;
Finisz: lekki, nuty pikanterii;
Single malt destylowany w 2006 roku obfituje w fale soczystych akcentów owoców i kwiatów, którym nie wiele więcej potrzeba. A to „więcej” to dosłownie dwie lub trzy krople krystalicznej wody niegazowanej, która wyczuwalnie poszerzy profil smakowy i aromatyczny. To się nazywa magia wody! Pamiętaj tylko, żeby zbytnio nie rozcieńczyć swojego drinka. W cieplejszy dzień pij single malta na jednej kości lodu.
Old Pulteney od lat zachwyca wyjątkową formą swoich butelek, których kształt emituje alembiki używane do destylacji whisky. Szyjka jest dość długa, profilowana i pękata. W samym centrum, na froncie, widzimy białą etykietę ze złotymi i niebieskimi elementami. Logo marki, statek z postawionymi żaglami, nawiązuje do morskiego klimatu szkockiej destylarni. Pudełko w kolorze granatowym hipnotyzuje nie mniej niż sama szklanka butelka.
Oto propozycja dla wielbicieli delikatnych słodów z nieoczywistych miejsc! Destylarnia Old Pulteney kolejny raz wypuszcza interesujące dram, w którym pierwsze skrzypce grają akcenty owoców i kwiatów, świetnie zbalansowane z kremową wanilią i falami toffi. Idealna whisky na rozpoczęcie przygody ze słodami w typie single malt.
Wybrane bottlingi z portfolio Old Pulteney
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill |
Opakowanie | Pudełko |