Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 12 years old?
- Gorzelnia Pulteney to jedyny zakład produkujący whisky na świecie, który swą nazwę zaczerpnął od nazwiska konkretnej osoby – sir Williama Pulteneya
- Debiutował w 1997 roku
- Delikatny, kremowy, słodko-słony, cytrusowy
- Leżakowany 12 lat w beczkach po Bourbonie
- Świetny do klasycznych drinków
- Doskonały dla początkujących
- Znakomity stosunek jakość-cena
- W 2018 roku po rebrandingu dostępny w nowej butelce i opakowaniu
- Złoty medal na World Spirits Competition w San Francisco w 2018 roku
Gorzelnia Pulteney od samego początku istnienia idzie własną, unikalną drogą. Jako jedyna na świecie swą nazwę zawdzięcza niezwykłej personie. Adwokat, właściciel ziemski, polityk, inicjator budowy portu w Wick – sir Pulteney odcisnął ogromne, zresztą niezwykle pozytywne piętno na miejscu, skąd pochodzi łagodny single malt przyprószony słonym oceanicznym wiatrem. Single malt, który jest z nami już od ponad 150 lat.
Pulteney Distillery leży w północnej części Highlands, największego pod względem geograficznym i najbardziej zróżnicowanego regionu produkcji whisky w Szkocji. Co więcej, jest drugą najdalej na północ wysuniętą gorzelnią na stałym lądzie tego kraju. Bezpośredni wpływ Atlantyku na leżakującą przez 12 lat w magazynach położonych na skałach poniżej poziomu lądu whisky Old Pulteney da się odczuć w postaci wyraźnych akcentów morskich. A to właśnie one powodują, że 12-letnia Old Pulteney tak bardzo wyróżnia się na tle innych łagodnych szkockich whisky.
Tam, gdzie Morze Północne styka się z wybrzeżem Caithness w najbardziej tradycyjny sposób powstaje 12-letni Old Pulteney. Dwukrotnie destylowane płynne złoto przechodzi do ręcznie dobranych, suszonych w ożywczej bryzie północnej Szkocji beczek po bourbonie, dzięki czemu produkt finalny zachwyca wytrawną, gładką strukturą z elementami cytrusów, miodu, korzennych przypraw i morskiej soli.
Swą paletą barw 12-letni Old Pulteney przykuje nawet niewprawne oko. Głęboki bursztyn przeplata się z miedzianym blaskiem i różowym złotem. W nosie dojrzałe w słońcu cytrusy, soczyste gruszki i brzoskwinie, przyprószone słoną bryzą, współgrać będą z aromatem śniadaniowych płatków w waniliowej polewie, maślanych ciasteczek, słodkich kwiatów i szczypty białego pieprzu. Smak odkryje przed nami nuty waniliowego kremu wzbogaconego o prażone migdały w polewie toffi, przełamane przez gruboziarnistą morską sól i lekko pikantne przyprawy. Finisz przyniesie orzeźwiający powiew oceanicznego chłodu z akcentami wytrawnej, dębowej nuty i pokładów ciepła kłębiących się w przyprawie do pieczenia.
Nos: Słodko-słony; miód, krem waniliowy, płatki śniadaniowe, mocny morski, słony, chłodny akcent; do tego delikatna owocowość oparta na cytrusach, poza tym gruszka, brzoskwinia, grejpfrut; odrobina trocin, świeżego siana, słodkich kwiatów, ciasteczek maślano-zbożowych; szczypta białego pieprzu
Smak: Słodki, kremowy, wanilia, brzoskwinia, krem, cytrusy, wosk pszczeli, toffi, migdały, morska sól, dębina, pieprz, imbir, cynamon
Finisz: Znów toffi, cytrusy, sól i morska bryza, wanilia, przyprawa do pieczenia, migdały, biały pieprz
Old Pulteney 12-letni jest doskonałym przykładem klasycznego, jednego z najbardziej znanych, a na pewno najbardziej charakterystycznych single maltów na świecie. Jeśli więc jesteś na początku swej drogi poprzez niezwykły świat szkockiej whisky, nie potrzebujesz nic innego jak tradycyjne szkło Glencairn, w którym nawet niewprawnym nosem wyczujesz wszelkie niuanse, które tak wyróżniają 12-letnią Old Pulteney na tle wszystkich innych łagodnych single maltów.
Kartonik do 12-letniej Old Pulteney wyróżnia wiele istotnych szczegółów. Charakterystyczna biel przecięta niebiesko-szarym paskiem w romboidalny wzór tuż przy nietypowym zamknięciu. Na samym zamknięciu pieczęć Urzędu Pocztowego w Wick oraz napis głoszący, iż jest to whisky „Destylowana i dojrzewająca nad morzem”. Motyw ten powtarza się czterokrotnie, w każdym z czterech rogów zamknięcia. Poniżej, w centralnej części pudełka, odnajdziemy nazwę whisky, rok powstania gorzelni Pulteney, a także informacje, iż jest to „Morski malt” oraz „Produkt szkocki”. Dodatkowo znajdziemy tam także mały obrazek o kolistym kształcie z logo gorzelni Pulteney (statek na pełnym morzu z lecącym ptakiem w tle), opleciony w ¾ charakterystyczną liną, a w górnej części podający po raz kolejny datę powstania destylarni Pulteney. Poza tym kartonik wyróżniają dwa bielsze pasy w formie morskich lin oddzielające poszczególne segmenty przedniej jego części. Dolna część kartonika to informacje o wieku whisky, krótka notka o formie starzenia i odczuciach degustacyjnych oraz podpis managera destylarni Pulteney Malcolma Waringa. Jeszcze poniżej dodatkowa informacja o pojemności, zawartości alkoholu 40% ABV oraz adres gorzelni Pulteney. Tylna część kartonika zawiera dłuższy opis historii zakładu Pulteney oraz bardziej szczegółową notę degustacyjną. Poniżej, tuż pod pierwszą z dwóch bielszych lin, znajduje się bardzo ciekawa informacja o alembiku używanym w Pulteney Distillery i zwanym „smuggles’ kettle”. Pod drugą z lin, na samym dole, kolejny raz informacje o pojemności, zawartości alkoholu, a także dane techniczne: o odpowiedzialnym piciu, wartościach odżywczych, informacja o barwieniu karmelem oraz o tym, że whisky Old Pulteney 12-letnią wydestylowano, starzono i zabutelkowano w Szkocji w destylarni Pulteney. Sama butelka nawiązuje oczywiście do designu kartonika. Powtarzają się również informacje na nim zawarte (nazwa, wiek, data powstania destylarni, krótka notka degustacyjna, podpis managera gorzelni). Zarówno przednia, jak i tylna etykieta są w kolorze białym, zaś litery – w stonowanym niebiesko-szarym i złotym. Na przedzie butelki, na samym dole znajduje się jeszcze jedna, mniejsza dodatkowa etykieta, tym razem niebiesko-szara, litery zaś na niej są białe i złote. Złoty akcent tu dominuje, po lewej stronie wygrawerowano logo gorzelni Pulteney, a także dwie podłużne liny (na górze i dole mini-etykiety) oraz napis „Morski malt”. Poza tym dowiemy się z niej o pojemności i zawartości alkoholu. Kontr-etykieta zaś powtórzy dane o pojemności, zawartości alkoholu, wartościach odżywczych. Znajdziemy tu też krótką informację o samym 12-letnim Old Pulteney, o tym, że jest barwiony karmelem i że wydestylowano go, starzono i zabutelkowano w Szkocji. Kształt butelki jest nietypowy i nawiązuje bezpośrednio do kształtu alembika używanego w destylarni Pulteney. Na górnej części butelki wytłoczono także napisy – Wick Caithness z przodu oraz Est. 1826 (data powstania gorzelni) z tyłu.
Pulteney jest jedyną gorzelnią, która swą nazwę zawdzięcza konkretnej osobie. I tak jak w pierwszych latach działania gorzelni fizycznie, tak obecnie duchowo jego szanowna osoba bezustannie pilnuje, by whisky Old Pulteney była niezmiennie najwyższej jakości. 12-letnia Old Pulteney jest kwintesencją rewelacyjnej whisky w znakomitej cenie. Co więcej, jej uniwersalna łagodność i unikalny morski styl doceniane są zarówno przez raczkujących adeptów, jak i znawców ogromnie pojemnego przecież świata whisky. Jest idelna na co dzień na poprawę samopoczucia - everyday dram . Zresztą Old Pulteney 12-letnią wielokrotnie doceniano, ot choćby złotym medalem World Spirits Competition w San Francisco w 2018 roku. I do dziś w tej materii nic się nie zmieniło.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 90.5 |