Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney Huddart?
- Gorzelnia Pulteney zaopatruje się w wodę ze starego młyna zasilanego przez strumień wypływający z Loch Hempriggs
- Debiutowała w 2018 roku (wraz z nowym portfolio destylarni)
- Lekko dymna, odrobinę pikantna, nadal jednak słodko-słona z elementami owocowymi
- Leżakowana w beczkach po Bourbonie z pierwszego i ponownego napełnienia (first fill, second fill), finiszowana w beczkach po mocno torfowej słodowej whisky
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Nazwę HUDDART zawdzięcza ulicy, przy której mieszczą się budynki gorzelni
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2020 roku
Wybitny brytyjski hydrograf, inżynier i wynalazca niezwykle wytrzymałych lin okrętowych, James Huddart, uhonorowany został w Wick ulicą swego imienia. To właśnie przy tej ulicy w Wick mieści się gorzelnia Pulteney. Jest to niezwykle ważny adres dla każdego wielbiciela znakomitej szkockiej whisky. Jako, że pamięć ludzka bywa zawodna, destylarnia Pulteney postanowiła wyjść jej naprzeciw. Dlatego też gorzelnia Pulteney, odświeżając swoje portfolio w 2018 roku, wprowadziła na rynek nową, unikalną wersję Old Pulteney Single Malt. Jej imię brzmi Huddart.
Old Pulteney Huddart, choć ukrywa swój wiek, odkrywa przed nami naprawdę wiele. Dzięki niej możemy odkryć złożoność proweniencji ludzi, którzy zamieszkują obszar, w którego okolicznościach przyrody whisky ta powstaje. Znajdziemy tu zarówno twardość i nieustępliwość charakteru, jak i, niekoniecznie dla kontrastu, zdecydowanie łagodne, subtelne oblicze. Old Pulteney Huddart jest dokładnie taki, jak ludzie, którzy go tworzą. Właśnie przez to jest tak bardzo autentyczny.
Old Pulteney Huddart to niezwykle zróżnicowana whisky typu single malt. Łagodny, kremowy wręcz charakter zderza się w niej ze słoną bryzą znad północnych rubieży szkockiego lądu oraz wyrazistą torfową nutą, która jest skutkiem finiszu w beczkach po torfowej whisky z nieujawnionej gorzelni. Beczki po bourbonie typu first fill i second fill, a także brak filtracji na zimno dopełniają tego wysokiej klasy dzieła master distillera z zakładu Pulteney.
Old Pulteney Huddart rozlany do kieliszka od pierwszych chwil zachęca do skosztowania. Pełen słonecznego blasku oświetli drogę każdemu wielbicielowi whisky, poszukującemu nietuzinkowych doznań. Bogaty aromat, który rozgrzeje nutami drzewnego dymu, miodu i tłustej skóry, ukoi także wszelkie niepokoje przyjazną nutą chrupiącego zielonego jabłka przyprószonego kremową wanilią i palonym toffi. W smaku aromatyczne wrażenia rozwiną się wraz z morską solą paloną w letnim ognisku. Miód, sól, dym i pieprz towarzyszyć nam będą do samego, ciepłego i długiego, końca.
Nos: Lekko dymna; miód, skóra, zielone jabłko, krem waniliowy, sól, palona guma, banan
Smak: Dym, słodki torf, wanilia, słony karmel, toffi, lukrecja, goździki, imbir, pieprz
Finisz: Pieprz, dym, palony karmel, miód tymiankowy, sól
Takie whisky jak Old Pulteney Huddart przynoszą światu świeży powiew, nową jakość i zdecydowanie nowe spojrzenie na twardą klasykę. Co więcej, nie stawiają jej do góry nogami, jednakże wyznaczają naprawdę ciekawą odnogę dla dawno obranej, choć nie jedynej słusznej przecież, drogi. Podany w klasycznym koktajlu Old Fashoned Old Pulteney Huddart nada mu swe osobnicze oblicze, od którego zresztą nie tak łatwo będzie komukolwiek na dłużej uciec.
Jak każdy Old Pulteney, tak i Old Pulteney Huddart ma butelkę w kształcie jedynego w swoim rodzaju alembiku z gorzelni Pulteney. Etykieta przednia poinformuje nas o nazwie whisky, miejscu pochodzenia, dacie założenia gorzelni Pulteney i jej założycielu, znajdziemy na niej także podpis managera destylarni. tło etykiety przedniej jest białe, litery czarne, zaś napis Huddart – szary. Szarość zdobi także mini-etykieta przednia znajdująca się pod etykietką główną. Dowiemy się z niej, iż jest to „Morski malt” wyprodukowany w Szkocji w destylarni Pulteney w Wick. Na etykietce tej widnieje również pojemność i informacja o zawartości alkoholu 46% ABV, a także, w kolorze złotym, dwie liny okalające (u góry i na dole) oraz logo gorzelni Pulteney (z lewej strony). Z kontr-etykiety z tyłu dowiemy się, iż whisky Old Pulteney Huddart barwiono karmelem, że wydestylowano ją, leżakowano i zabutelkowano w Szkocji w gorzelni Pulteney, a także znajdziemy przydatne informacje o beczkach użytych do leżakowania Old Pulteney Huddart oraz wartościach odżywczych, odpowiedzialnym piciu alkoholu, pojemności i procencie zawartości alkoholu. Całości butelki dopełnia górny grawer – z przodu napis „Wick, Caithness”, z tyłu „Est. 1826” (rok powstania destylarni Pulteney). Kartonik wyróżnia dystyngowana, stonowana szarość. Jaśniejsze jej akcenty znajdziemy u góry kartonika, a także w przypadku dwóch lin go okalających w dolnej jego części. Przód kartonu poinformuje nas o nazwie whisky, o jej charakterze („Morski malt”), przy czym pod pierwszą z lin znajdziemy krótką notkę o samej whisky i notę degustacyjną oraz m. in. podpis managera gorzelni Pulteney, pod drugą zaś – adres destylarni Pulteney, pojemność i wzmiankę o zawartości alkoholu. Większość liter jest w kolorze białym, na złoto wyróżniono jedynie logo gorzelni i datę jej założenia oraz napisy: „Morski malt” i „Fine oak matured”. Z tyłu pudełka, nad pierwszą z lin znajdziemy dłuższy opis dotyczący gorzelni Pulteney oraz samej whisky wraz z notą degustacyjną. Pod pierwszą liną przeczytamy ciekawostkę o sir Williamie Pulteneyu, Thomasie Telfordzie i jego planie oraz ulicy Huddart. Pod drugą liną – dane techniczne (pojemność, zawartość alkoholu, wartości odżywcze, barwienie karmelem, całość procesów w Szkocji, notka o odpowiedzialnym piciu oraz braku filtracji na zimno). Zamknięcie kartonika również jest szare, od góry ubrane w złote logo gorzelni Pulteney, a po czterech prawych górnych rogach obleczone w pieczęć poczty w Wick.
Old Pulteney Huddart stanowi mocno uniwersalną propozycję. Znawcy tematu docenią kunszt wykonania, brak filtracji na zimno, a także doskonały stosunek jakości do ceny. Poza tym Old Pulteney Huddart może być świetnym wstępem do świata torfu i klimatów stricte morskich dla mniej obeznanych w tej dziedzinie kubków smakowych. Niezależnie od tego za pewnik brać możemy, iż Old Pulteney Huddart sprawdzi się niemal przy każdej możliwej okazji - everyday dram, tym bardziej, iż jego jakość potwierdzono w postaci srebrnego medalu San Francisco World Spirits Competition w 2020 roku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill, second fill |
Finisz - beczka | torfowa whisky |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Jim Murray | 88.5 |