Port Askaig (w gaelickim Asgaig) to szkocka, portowa wioska we wschodniej części wyspy Islay. Obok Port Ellen to główny port funkcjonujący na wyspie, umożliwiający połączenie z lądową częścią kraju. Próżno jednak szukać destylarni o tej nazwie, gdyż taka nie istnieje – Port Askaig to nazwa jednej z marek szkockiej whisky słodowej, butelkowanej dla Speciality Drinkg Ltd., w której znajdziemy destylaty pochodzące z Islay. Jednym z przykładów jest Port Askaig 100 Proof – whisky NAS, czyli bez deklaracji wieku, zabutelkowana w wersji cask strenght z mocą 57.1%.
Port Askaig leży nieopodal cieśniny Sound of Islay będącej wąskim przejściem między Islay a wyspą Jura. To jedna z najmniejszych osad na wyspie Islay – znajdziemy tam zaledwie kilka domów, sklep, stację benzynową, hotel oraz stację ratunkową RNLI (Roygal National Lifeboat Institution). Historycznie był to największy na wyspie port oferujący najłatwiejsze przeprawy z lądu na wyspę. Obecnie jest używany jako alternatywa dla portu w Port Ellen, w okresach niesprzyjającej pogody i warunków atmosferycznych. Dziś Islay jest dobrze znana ze słynnych wędzonych i torfowych whisky, które są produkowane przez kultowe destylarnie, takie jak Lagavulin, Ardbeg i Laphroaig. Obecnie na wyspie działa dziewięć gorzelni. Ciekawostką jest fakt, iż Port Askaig zostało upamiętnione w klasycznym marszu szkockim na dudy - "Leaving Port Askaig".
Firma Speciality Drinks (od 2017 nosi nazwę Elixir Distillers) to jeden z tak zwanych niezależnych bottlerów. Została założona w 1999 roku przez Sukhindera oraz Rajbira Singh, właścicieli największego w Wielkiej Brytanii dystrybutora alkoholi oraz największego sklepu wysyłkowego - The Whisky Exchange. Jak sami mówią są rodzinną firmą skupioną na fachowej obsłudze klienta oraz dzieleniu się pasją do doskonałych trunków. W ich ofercie znajdziemy ponad 3000 pozycji whisky pochodzącej nie tylko ze Szkocji, ale również z Japonii, Stanów Zjednoczonych, Irlandii oraz innych części świata. Wraz ze wzrostem popytu na whisky słodową (a przede wszystkim tą z Islay) Sukhinder zdecydował się na wprowadzenie na rynek własnej selekcji whisky z Islay, pod własną marką. Warto wspomnieć, iż poza Port Askaig firma stworzyła również marki: Elements of Islay, Single Malts of Scotland i Black Tot.
Kolejną ciekawostką jest fakt, iż firma Elixir Distillers ogłosiła plan budowy destylarni whisky na Islay, pod warunkiem uzyskania niezbędnych zezwoleń. Czy do tego dojdzie? Czas pokaże. Destylarnia ta miałby być zlokalizowana pomiędzy Laphroaig a planowaną przez Diaego Port Ellen.
Whisky pod nazwą Port Askaig debiutowała na rynku w 2009 roku – w trzech wersjach: cask strenght bez deklaracji wieku oraz w wersji 17- i 25-letniej. Założeniem było butelkowanie najlepszej dostępnej whisky, bez filtracji na zimno i z naturalną barwą. Asortyment został nie tylko opracowany z myślą o najbardziej wymagających koneserach whisky, ale również ma być atrakcyjny dla osób stawiających swoje pierwsze kroki w poznawaniu świata whisky. W przeciągu ponad 20 lat oferta whisky znacząco się rozwinęła, pojawiało się kilka limitowanych edycji – m.in. edycja 30-letnia, wycofana wkrótce po zaprezentowaniu i ponownie wprowadzona do portfolio w 2015 roku.
W tym samym czasie pojawiła się opisywana tutaj edycja 100 Proof. Edycja jak wspomnieliśmy, nie posiada określenia wieku, natomiast została zabutelkowana z mocą beczki i bez filtracji na zimno, co pozwoliło na zachowanie pełni smaku i aromatu. Firma nie ujawnia nazwy destylarni, z której pochodzi destylat, jednak wiele podejrzeń – w tym wypadku – pada na gorzelnie Caol Ila. Wiemy natomiast, że do maturacji wykorzystano beczki z amerykańskiego dębu, a nazwa 100 proof (brytyjskich) przekłada się na 57.1%. Przejdźmy do degustacji:
Kolor: słomkowy;
Zapach: Początkowo bardzo wyrazisty. Bogaty, mięsisty dym, płonące kłody drewna, morska bryza. Ackenty solankowe z delikatnymi nutami słodyczy w tle;
Smak: Mleczna kawa, słodka, mleczna czekolada. Akcenty mineralne, wyraźnie owocowe – duszone jabłka z cynamonem;
Finisz: Długi, wyrazisty i pikantny z przewagą cynamonu i czekolady.
W przypadku edycji Port Askaig producent – Elixir Distillers – postawil na tajemnicze, ciemne, przydymione butelki, nieukazujące prawdziwego koloru zamkniętej w nich whisky. Klasyczna butelka posiada przewężenie w swej górnej części, a charakteru dodają dwa przetłoczenia. Pierwsze umieszczone nad etykietą zawiera kaligrafowaną literę A (od Askaig), drugie umieszczone poniżej, wskazuje na rodzaj i pochodzenie whisky - ‘Islay Malt’. Centralnie umieszczona, jasnoszara etykieta zawiera podstawowe informacje – nazwę edycji, pojemność oraz zawartość alkoholu. W przypadku opisywanej tu edycji, w dolnej części pod kątem 40 stopni, umiejscowiony został czerwony napis z nazwą edycji – 100 Proof.
Port Askaig 100 proof to wyrazisty, charakterny i młody malt z serii Port Askaig. Wyraziste nuty owocowe, dymne oraz przyjemna mineralność to jego główne nuty smakowo-aromatyczne. To klasyka Islay świetnie nadająca się jako tzw. daily dram, czyli whisky do niezobowiązującej degustacji. Niewątpliwym atutem tej edycji jest jej niska cena. Polecamy gorąco miłośnikom torfu i Islay! Edycja ta otrzymała 96.5/100 w Jim Murray’s Whisky Bible 2017 oraz wygrała kategorię na Najlepszą Szkocką (bez deklaracji wieku).
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PORT ASKAIG |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 57.1 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 96.5 |