Dlaczego warto kupić whisky Aberfeldy Goldbar 12 years old?
- Gorzelnię Aberfeldy stworzyli dwaj synowie Johna Dewara – John Jr. i Thomas, co więcej, umiejscowili ją zaledwie 2 mile od miejsca narodzin ich ojca
- Stanowi limitowaną wariację podstawowej, 12-letniej wersji Aberfeldy
- Dość słodka, syropowata, dużo miodu wrzosowego, cytrusów, wanilii, krówek, karmelu, toffi, brzoskwiń, bananów, ananasów, pigwy, gruszki, a także rodzynek, orzechów, śliwek, kawy, dębu oraz lekkich przypraw i dymu
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 12 lat w beczkach po Bourbonie
- Świetna na każdą okazję, także do miksowania, na kostkach lodu, czy na piknik
- Zapakowana w puszkę przypominającą sztabkę złota – przez wzgląd na to, iż sama Aberfeldy nazywana jest „płynnym złotem”, jak i na źródło wody (The Pitilie Burn), z którego korzysta gorzelnia, a w którym do dziś wypłukuje się drobinki złota
- Doskonała dla początkujących, a ze względu na limitowaną ilość tej wersji – świetna także dla kolekcjonerów
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2019 roku
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Aberfeldy 12 na 81.
Istnieje niewiele whisky mieszanych, które są ściśle związane wyłącznie z jednym nazwiskiem i jedną marką – gorzelnię Aberfeldy wraz z jej historią, z pewnością trudno jest rozdzielić od wymienionych wyżej dwóch czynników. Faktem, który nie powinien umknąć bacznym obserwatorom świata whisky, jest przyjście na świat w roku 1805, nieopodal miasteczka Aberfeldy - Johna Dewara. Sama destylarnia powstała już po jego śmierci – wyjątkowe miejsce zostało stworzone przez jego synów, którzy pozostali wierni zasadom ojca. W chwili obecnej gorzelnia i marka Dewars Blended Whisky jest własnością koncernu Bacardi-Martini.
Synowie Johna Dewara stworzyli destylarnię w rodzinnych stronach ojca – uczynili to po części z sentymentu, a po części z uwagi na głęboko przemyślaną logistykę. W 1896 roku rozpoczęto prace budowlane – nazwa gorzelni pochodzi od nazwy miasta, w którym miejsce to się znajduje. Aberfeldy obfitowało we wszystko, co jest niezbędne do powstania whisky – pola jęczmienia, torfowiska, a nawet wodę źródlaną. Dzięki takiemu zapleczu i ciężkiej pracy potomków Johna Dewara, whisky z Aberfeldy musiała odnieść sukces.
Whisky Aberfeldy wyróżnia się smakiem miodu i subtelnym posmakiem owoców. Te dwie charakterystyczne cechy, trunek zawdzięcza metodom produkcji. Dostarczany przez zewnętrzne słodownie, jęczmień po procesie zacierania, trafia do kadzi fermentacyjnych, gdzie po 70 długich godzinach fermentacji, powstaje piwo gorzelnicze, które ma wyrazisty smak owoców. Po podwójnej destylacji – w miedzianych alembikach, nad owocowym posmakiem zaczynają przeważać ciekawe miodowe nuty.
Karmelowe krówki i dym
Kolor: miodowo-złoty, z subtelnymi refleksami w bursztynowej tonacji.
Aromat: wyczuwalne przyprawy korzenne, z nutami miodu i śliwek.
Smak: gęsty i słodki, lekko waniliowy. Wyjątkowa konsystencja karmelowych krówek, ciągnących się na języku.
Finisz: lekko dymny, intrygujący i zaskakujący w odbiorze.
Trudno nie pokusić się o wykorzystanie, podczas komponowania drinka na bazie whisky Aberfeldy 12 years, miodu. Złoty nektar genialnie łączy się z trunkiem i kilkoma kroplami bittersa. Ta wyjątkowa synergia pomiędzy whisky a miodem, zaowocowała powstaniem w 2018 roku projektu Aberfeldy Barrels and Bees, który skupia się na poszukiwaniu lokalnych producentów miodu, którzy dostarczają nektar odpowiedni dla wspomnianego trunku.
Butelka, w której zamknięta jest whisky Aberfeldy, ma wyjątkowo minimalistyczną formę. Przysadzisty, baryłkowaty kształt, z etykietą utrzymaną w kolorystyce miodowo-czarnej. Krótka, aczkolwiek szeroka szyjka, odcinająca zawartość, naturalnym korkiem, pod którym został umieszczony symbol Royal Warrant. Na butelce została wytłoczona nazwa gorzelni – pod nią, na czarnej etykiecie umieszczono wszelkie niezbędne informacje o trunku. Na etykiecie widnieje również rycina przedstawiająca beczkę, z przezroczystym wiekiem i widocznym ubytkiem, wyparowującym z beczki podczas dojrzewania trunku. Butelka w złotej, eleganckiej puszce jest doskonałym pomysłem na prezent. Stylową puszkę zdobią czarne napisy, z krótką charakterystyką whisky i nazwą samej gorzelni.
Może wydawać się to zaskakujące, ale trzy dekady temu, gorzelnie wytwarzające słodowe destylaty, działały przede wszystkim po to, aby dostarczać komponenty do mieszanek. W 1991 roku Aberfeldy doczekał się jednak limitowanej edycji, a stałą pozycję przedstawił stosunkowo niedawno. Współczesny wygląd marki obowiązuje od 2014 roku, a niemalże cała produkcja trafia do whisky mieszanej Dewar.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Aberfeldy Distillery |
Marka | ABERFELDY |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Metalowe kolekcjonerskie pudełko |
Jim Murray | 81 |