Szkocka whisky Aberfeldy produkowana jest w samym sercu Szkocji – niedaleko Perth. Od ponad stu lat słód ten jest podstawą wielu mieszanek. Wyjątkowy trunek, który zdobył wiele międzynarodowych nagród, można degustować nie tylko w blendzie, ale także w wesji single malt pod nazwą Aberfeldy. Tym razem marka prezentuje 18-latka, finiszującego w beczkach z Toskanii po czerownym winie z wioski Bolgheri. Single malt zaprezentowany w 2022 roku pełne jest mocnych nut wiśni i dębu.
Destylarnia, w której powstaje dziś whisky Aberfeldy, otwarto w 1898 roku na południowym brzegu rzeki Tay w regionie Perthshire Highlands. Budynek został zaprojektowany przez wybitnego architekta Charlesa Doiga. Właściciele zaczęli wykorzystywać produkowane w destylarni alkohole do Dewar's Blended Whisky i innych mieszanek. Firma znacznie później zaczęła produkować single malt whisky. Gorzelnia wzięła swoją nazwę od pobliskiej wioski Aberfeldy.
Kluczowy składnik, niezbędny przy produkcji whisky, to woda. Zawartość minerałów w wodzie i ich wzajemny stosunek, a nawet wartość Ph wody to czynniki, które wpływają nie tylko na fermentację, ale także na smak finalnego produktu. Dlatego tak istotna była obecność naturalnych źródeł krystalicznie czystej wody w pobliżu destylarni. Drożdże odgrywają również decydującą rolę w produkcji whisky - pomagają przekształcić cukier w alkohol. Fakt, że rodzaj drożdży do dziś jest przez niektórych gorzelników uważany za ściśle tajny, być może pokazuje, jak ważną rolę odgrywają one w wytworzeniu trunku odpowiedniej jakości. Po starannej selekcji, namoczeniu i kiełkowaniu dojrzałych ziaren stanowiących surowiec do zacieru, następuje kolejno słodowanie, suszenie i mielenie ziarna. Późniejsza destylacja jest również ważnym krokiem. Później dochodzi oczywiście do słynnego dojrzewania w dębowych beczkach. W dębie Aberfeldy spędza 18 lat, a w międzyczasie trafia na finisz do specjalnie dobranych beczek po czerwonym winie z górskiej wioski Bolgheri w Toskanii.
18-letni single malt to whisky, na którą silnie zadziała dobrana na finisz beczka. Dodatkowe dojrzewanie w beczce po czerwonym winie nadało dramowi intensywnych smaków wiśni i przypraw. To niezwykle elegancka propozycja pełna wyrafinowania i elegancji.
Barwa: bursztyn z refleksami;
Aromat: soczyste wiśnie, prażone orzechy i dąb;
Smak: jeszcze więcej wiśniowych nut, fale leśnych owoców, nuty wanilii i kremowy dąb;
Finisz: długi, dość wytrawny, akcenty rodzynek i przypraw;
Kieliszek w kształcie tulipana to najlepszy kieliszek do rozkoszowania się single maltem. Jego specyficzny kształt pozwala otworzyć wachlarz aromatów, dzięki czemu whisky daje się poznać jeszcze bardziej. Poruszaj szklanką lekko w dłoni, aby wydobyć aromaty. Przybliż szklankę do nosa i rozpoznaj nuty zapachowe. W zależności od tego, jak i pod jakim kątem ustawisz szklankę, za każdym razem odnajdziesz inny aromat. Przed degustacją single malta dodaj odrobinę wody. Pomaga to nie tylko wydobyć smaki i uczynić je bardziej intensywnymi, ale także zmniejszyć uczucie alkoholu w ustach.
Pękata butla z bezbarwnego, grubego szkła, nosi na froncie wytłoczoną nazwę destylarni. Butelka jest obła i ma niedługą szyjkę, zakończoną drewnianym korkiem w czarnym kolorze. Na froncie widnieje czarna etykieta ze złotymi napisami. Elementem ozdobnym jest niewielka grafika, przedstawiająca beczkę pełną whisky. Opakowanie to obszerna tuba – tutaj znajdziemy nieco więcej zdobień, kwiatowe wzory.
Kolejna ciekawa propozycja od cenionej i nagradzanej szkockiej marki Aberfeldy. 18-letnia, elegancka whisky, dojrzewająca w dębowych beczkach, finiszująca w beczkach po czerwonym winie z Toskanii, to propozycja dla wymagających smakoszy. Doświadczone podniebienie doceni wielowymiarowość i wysoki poziom tego wydania.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Aberfeldy Distillery |
Marka | ABERFELDY |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański |
Finisz - beczka | wino Bolgheri |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |