Wyjątkowy set destylarni Aberfeldy prezentuje trzy whisky o pojemności 50 ml. Idealne na jednego drinka – do degustacji i porównania. W secie znajdziecie 12, 16 i 21-latka. Każdy w innym wieku, o innych walorach smakowych i aromatycznych. Wszystkie słody dojrzewały w beczkach z dębu: 12-latek w beczkach z dębu amerykańskiego, 16-latek w beczkach po bourbonie i sherry, 21-latek w beczkach po bourbonie.
Aberfeldy zostało założone w 1896 roku przez rodzinę Dewarów. Działali pod nazwą John Dewar & Sons Ltd, a produkcję whisky rozpoczęli dwa lata później. W czasie I wojny światowej i z powodu braku żywności produkcja musiała zostać wstrzymana w 1917 roku, ale na szczęście udało się ją wznowić w 1919 roku, rok po zakończeniu wojny. W 1925 roku destylarnia została sprzedana firmie Distillers Company Limited (DCL), która od tego czasu prowadziła działalność. W 1972 roku DCL zamknęła słodownię w gorzelni i zwiększyła liczbę alembików z 2 do 4. Umożliwiło to zwiększenie produkcji – od tego momentu słód był wówczas pozyskiwany z dużych słodowni. W 1998 roku destylarnia ponownie zmieniła właściciela i trafiła do Bacardi.
Destylarny charakter Aberfeldy jest okrągły i gładki z delikatną słodyczą. W whisky są również nuty przypraw i dębu, ale ogólnie Aberfeldy jest dość łagodną whisky Highland. Woda do produkcji whisky pochodzi z Pitilli Burn, małej rzeki, która przepływa tuż obok gorzelni.Aberfeldy jest podwójnie destylowany, jak przystało na szkocką whisky. W destylarni znajdują się cztery alembiki: dwa duże destylatory myjące i dwa mniejsze destylatory spirytusowe. Kształt alembików jest doskonałym przykładem klasycznego szkockiego sprzętu: duży brzuch, szyja średniej długości i uniesione ramię, umożliwiające przepływ cieczy z powrotem do destylatora. To odfiltrowuje bardziej intensywne i ostre smaki podczas destylacji.
12-latek:
Barwa: żółta;
Aromat: miód i owoce, słodowy, pikantny;
Smak: waniliowy, wyrafinowane nuty delikatnego dymu, finezyjny;
Finisz: akcenty dojrzałej brzoskwini i miodu;
16-latek:
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: owocowe ciasto, goździki i przyprawy;
Smak: ciemne czekolada i miód, cytrusy, imbir i tosty maczane w karmelu;
Finisz: dość długi, pełen miodu i kremowego dębu;
21-latek:
Kolor: miodowy o jasnych refleksach;
Aromat: korzenne przyprawy, miód i śliwki prosto z drzewa;
Smak: zaskakuje konsystencją syropu waniliowego i gęstością przypominającą karmelowe krówki;
Finisz: niespodziewanie podszeptuje wrażenia lekkiej i ulotnej dymności;
Degustacja nie jest skomplikowanym procesem. Oczywiście najlepiej pić whisky tak, jak lubicie najbardziej, jednak istnieją pewne degustacyjne schematy, które pozwolą cieszyć się single maltem jeszcze bardziej. 12, 16 i 21-latek zaprezentują najwięcej naszym zmysłom podczas raczenia się nimi w towarzystwie odrobiny wody. Wystarczą dwie krople, aby odczuć różnicę!
Spójna prezentacja niewielkich buteleczek pełnych whisky nadaje całości elegancji. Te miniaturki to mniejsze wersje oryginalnych wydań. Pękate buteleczki o niedługich szyjkach, mają czarne etykiety o złotych napisach i grafice z beczką. Kryją się w czarnym pudełku o podobnej kolorystyce. Wszystko spójne i pasujące się siebie – wygląda zachęcająco.
Zestawienie trzech flagowych single maltów szkockiej destylarni Aberfeldy w jednym secie to idealna okazja dla fanów marki, którzy nie mogą zdecydować się na jedną opcję. Wspaniały zestaw dla degustatorów lubiących porównywać dramy między sobą. Każda z ekspresji prezentuje nieco inny charakter, nie tracąc przy tym klasycznego ducha whisky Aberfeldy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Aberfeldy Distillery |
Marka | ABERFELDY |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Opakowanie | Pudełko |