15-letni single malt z destylarni Aberfeldy jest częścią kolekcji, dojrzewającej w beczkach po czerwonym winie. Ta limitowana edycja została rozlana z beczek po winie Cabernet Sauvignon z Doliny Napa w Kalifornii, zwanej także „krajem wina”. Bogata whisky o mocy 43% z dużą ilością nut słodkich czerwonych owoców.
W sercu stromych gór Szkocji stoi destylarnia Aberfeldy. Od 125 lat to sanktuarium whisky kultywuje sztukę cierpliwości i precyzji, tworząc smaki o niezrównanym bogactwie. Destylarnia została założona w 1898 roku przez Alexandra Dewara. Budynek został zaprojektowany przez słynnego architekta destylarni, Charlesa Doiga. Właściciele zaczynali wykorzystując produkowane w fabryce alkohole do tworzenia „Dewar's Blended Whiskey” i innych blendów. Produkcja single malta rozpoczęła się znacznie później. Gorzelnia wzięła swoją nazwę od wioski Aberfeldy, na wschodnich obrzeżach której została zbudowana. Obszar ten przyciągnął uwagę obecnością źródła słodkiej wody „Pitilie Burn”, które nigdy wcześniej nie było wykorzystywane do produkcji whisky, oraz dobrą siecią transportową. W XX wieku przedsiębiorstwo zostało dwukrotnie zamknięte z powodu niedoborów jęczmienia, podczas I i II wojny światowej. W latach 70-tych XX w. nastąpiła rozbudowa gorzelni: wymieniono stare alembiki na nowe i zwiększono moce produkcyjne.
Podstawowym składnikiem whisky są ziarna zbóż, które dostarczają skrobi, która zostanie przetworzona na alkohol. Szkocka whisky może być wytwarzana z pszenicy, owsa, żyta lub kukurydzy, ale aby była szkocką whisky single malt, użyte ziarno musi być jęczmieniem. Dojrzały jęczmień jest zbierany i suszony tak, aby jego wilgotność utrzymywała się na poziomie 12%, co pozwala na jego przechowywanie, ale zachowuje zdolność do kiełkowania w następnym etapie: słodowaniu. Często o lokalizacji destylarni decyduje znalezienie źródła czystej wody – tak też było w przypadku destylarni Aberfeldy. To woda sprawia, że jęczmień kiełkuje podczas procesu słodowania, a także jest wykorzystywana w fazie zacierania w celu ekstrakcji cukrów. Końcowy destylat musi dojrzewać w dębowej beczce w Szkocji przez co najmniej trzy lata. Ale w procesie dojrzewania nie chodzi o starzenie się: chodzi o właściwy czas dojrzewania i drewno. Aberfeldy wykorzystuje tym razem beczki po czerwonym winie Cabernet Sauvignon z doliny Napa w Kalifornii.
15-latek, dojrzewający w beczkach z doliny Napa, oferuje kremowe akcenty miodu, owocowe smaki i korzenny finisz. Smakowo-aromatyczna przygoda z bursztynową szatą.
Barwa: jaskrawy bursztyn;
Aromat: wyraziste owoce, leśne jagody, miód i owoce z sadu;
Smak: owocowo-miodowy, przypraw i akcenty kokosa;
Finisz: dość wytrawny, przyprawy korzenne i jabłka prosto z drzewa;
Podczas degustacji 15-latka możesz użyć pipety do whisky. Służy do subtelnego dodania wody do whisky. Nie powinno się dodawać jednak lodu do whisky słodowej, ponieważ kostki zbytnio rozwadniają whisky. Warto jednak pamiętać o napiciu się wody - funkcją tego płynu jest przede wszystkim oczyszczenie jamy ustnej, co pozwoli na poznanie większej ilość smaków i aromatów. Przed właściwą degustacją musimy się upewnić, że atmosfer będzie odpowiednia na tę chwilę. Przy złej atmosferze lub złym humorze nie powinniśmy degustować whisky! Nie tylko dlatego, że nigdy nie należy pić w złym humorze, ale także dlatego, że percepcja wpływa na to, jak się czujemy. Dobra i pozytywna atmosfera to podstawa udanej degustacji. Badali to nawet naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego!
Bogato zdobiona, obszerna tuba w czarnym kolorze, mieści pękatą butelkę z bezbarwnego szkła. Na tubie umieszczono floralne ozdobniki oraz rysunki owoców. Grafika przybliża charakter whisky. Sama butelka, jak przystało na produkty Aberfeldy, jest pękata i ma krótką szyjkę. Na jej froncie widnieje czarna etykieta o złotych elementach, a także grafika prezentująca dębową beczkę.
15-letni single malt Aberfeldy oddaje charakter szkockiego regionu Highland z nutą ducha słonecznej Kalifornii. Finisz w beczkach z doliny Napa sprawia, że whisky nabiera mocno owocowego charakteru i wyjątkowego stylu. To pozycja dla fanów ciekawych eksperymentów i świeżych pomysłów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Aberfeldy Distillery |
Marka | ABERFELDY |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański |
Finisz - beczka | wino Cabernet Sauvignon |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |