Dlaczego warto kupić whisky An cnoc 18 years old?
- Gorzelnia Knockdhu powstała w 1894 roku i była pierwszą destylarnią wybudowaną przez DCL (Distillers Company Limited – obecnie DIAGEO)
- Debiutowała w 2014 roku
- Bardzo bogata, bujna, wielowątkowa, wyrazista, pełna słodyczy (czekolada, toffi, miód, syropy i olejki eteryczne z owoców), kremu waniliowego, słodkich kwiatów, nut orzechowych, lukrecji, anyżu, dębu, tytoniu, suszonych owoców i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 18 lat w beczkach po Bourbonie i sherry
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Znakomita whisky do celebracji wyjątkowych chwil, świetna jako partner przy wykwintnej kolacji
- Złoty medal na International Wine & Spirits Challenge w 2018 roku
Odkąd koncern Inver House zakupił gorzelne Knockdhu pod koniec lat 80-tych XX wieku whisky anCnoc zdobywa coraz to nowe podniebienia wielbicieli whisky na całym świecie. Tak spektakularna ekspansja wiążę się także i z odpowiedzialnością, dlatego też w portfolio Knockdhu nie mogło zabraknąć również i pełnoletniej wersji anCnoc. Wersji, dodajmy, stworzonej z dbałością, w której pogranicze Highland i Speyside czuć w każdej pojedynczej jej kropli.
18-letnia anCnoc single malt zawiera w sobie wszystko to, co potrzebne do stworzenia produktu najwyższej klasy. Szkocki jęczmień, znakomita źródlana woda, cisza i spokój okalające pobliski destylarni Knockdhu krajobraz, tradycyjny proces produkcji - oto powody, dla których wybór 18-letniej anCnoc Single Malt Whisky będzie strzałem w sam środek dziesiątki!
18-letnia anCnoc Whisky jest bez wątpienia trunkiem wyjątkowym. Leżakowana przez długich 18 lat w kombinacji beczek po bourbonie i sherry oloroso, dodatkowo nie filtrowana na zimno i nie barwiona, stanowi jedną z perełek wśród oficjalnych wypustów gorzelni Knockdhu. Perełek, których siła tkwi w starannym i cierpliwym podejściu do pracy nad finalnym produktem, który bez wątpienia zachwyci niemal każdego.
18-letnia anCnoc jest niezwykle zróżnicowaną, wielowarstwową whisky. Intensywny aromat przywoła na myśl wieloowocową herbatę solidnie słodzoną miodem i klonowym syropem. Oleista bomba oczaruje podniebienie owocowym sadem przyprószonym mleczną czekoladą z mocną korzenną nutą, zaś głębia finiszu uwypukli dodatkowe akcenty fig, migdałów i słonego karmelu.
Nos: Słodko-ziołowy, intensywny; rodzynki, czekolada, pomarańcze, miód, karmel, banan, śliwka, jagoda, wiśnia, truskawka, liczi, ciemne winogrona, gruszka, jabłko, mango, agrest, landrynki, migdały, orzech laskowy, słodkie kwiaty, syrop klonowy, mięta, wanilia, pieprz, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, lukrecja, arcydzięgiel, dąb, skóra
Smak: Bogaty, słodki, oleisty; marmolada owocowa, gruszki, jabłka, wiśnie, żurawina, cytryna, czekolada, słony karmel, miód, migdał, wanilia, biały pieprz, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, mięta, anyż, goździki, lukrecja, kakao, tytoń, dąb
Finisz: Migdał, słony karmel, orzechy, figa, czekolada, miód, imbir, wanilia, skóra, głóg, dąb
18-letnia anCnoc jest na tyle nietuzinkowa, iż jedynym, czego potrzebuje to czas. Czas potrzebny do zrozumienia jej oryginalności, do podskórnego poczucia jej nieskalanej, wielowątkowej natury, do celebracji każdej pojedynczej chwili z nią spędzonej, do kontemplacji najgłębszych pokładów jej nieskończonej niemal olśniewającej energii.
Opakowanie 18-letniej anCnoc jest proste, zgrabne i dość nietypowo skromne jak na tej klasy whisky. Klasyczną tube okala biała etykieta z dalekimi, acz widocznymi pionowymi paskami w ciemnej tonacji. Jedynym kolorem, który odznacza się i mieni na tubie jest filet. Okala on cienkim paskiem sam szczyt tuby, wyróżniono nim także cyfrę oznaczającą wiek whisky, napis „Scotch Whisky” oraz szkicowy rysunek budynków gorzelni Knockdhu i ich okolic, który otacza tubę na dole. Poza fioletem króluje czerń oraz, tu wyjątek, szarość, którą wyróżniono informacje o braku filtracji na zimno i barwienia karmelem (w dolnej części przodu tuby) oraz, na samym dole, roku założenia gorzelni Knockdhu („Established 1894”). Poza tym na przedzie tuby znajdziemy: na samej górze po lewej wiek whisky, po prawej – szkicowy rysunek trzech beczek (jedna stoi, dwie leżą); pośrodku największą czcionką nazwa whisky oraz, już mniejszymi literami, informacja, iż mamy do czynienia ze szkocką Single Malt Whisky z regionu Highland; tuż poniżej małą czcionką prawidłowa wymowa słowa „anCnoc”, dalej wspomniane wzmianki o tym, iż jest to whisky nie filtrowana i nie barwiona, potem, także wspomniany, rysunek przedstawiający gorzelnię Knockdhu i jej okolice, następnie notka o roku założenia zakładu Knocdhu, w końcu, małymi literami adres gorzelni Knockdhu oraz informacja o tym, iż jest to whisky destylowana, leżakowana i butelkowana w Szkocji, właśnie w Knockdhu Distillery. Z tyłu tuby znajdziemy: u góry po prawej rysunek konturowy mapy Szkocji z zaznaczonym punktem, gdzie leży gorzelnia Knockdhu; następnie, powtórzone, nazwa whisky oraz napis „Highland Single Malt Scotch Whisky”; potem kilka zdań o historii gorzelni Knocdhu, nota degustacyjna i informacja o samej 18-letniej anCnoc Whisky; dalej napis „The Knocdhu Distillery” i adres strony internetowej dedykowanej whisky anCnoc; poniżej, u dołu, część rysunku oklającego tubę (destylarnia Knockdhu i okolice), zaś na samym dole, po lewej - kod kreskowy, po prawej - informacje techniczne (pojemność butelki, zawartość procentowa alkoholu 46% ABV, informacje dotyczące świadomego picia alkoholu oraz, że 18-letnią anCnoc Whisky destylowano i butelkowano w Szkocji. Przechodząc do butelki – szyjkę przyozdabia czarne sreberko z trzykrotnie powtórzonym białym napisem „anCnoc”. Przednia etykieta jest niemalże tożsama z przodem tuby, różnicę stanowi pionowy fioletowy mieniący się pas po lewej stronie, który urywa się tuż przed cyfrą oznaczającą wiek whisky, a powraca wraz z wyszczególnioną nazwą whisky („anCnoc”). Na dole występuje jeszcze jedna różnica – otóż pod obrazkiem gorzelni Knocdhu znajduje się adres gorzelni Knockdhu oraz wzmianka o destylacji, maturacji i butelkowaniu w Szkocji, poniżej zaś podano pojemność butelki i cyfrę procentowej zawartości alkoholu. Kontr-etykieta (tył) jest dużo mniejsza, niż etykieta przednia. Znajdują się na niej, od góry, nazwa whisky, napis „Highland Single Malt Scotch Whisky”, nota degustacyjna oraz, na samym dole, po lewej – kod kreskowy, po prawej – informacje techniczne (powtórzone z tuby plus adres strony internetowej anCnoc Whisky).
Choć 18-letnia anCnoc nie jest żadną wersją limitowaną, bez wątpienia jest to whisky godna wszelkiego uznania. Nagrodzona złotymi medalami na World Whiskies Awards w 2016 roku, czy International Wine & Spirits Challenge w 2018 roku, potrafi przekonać do siebie wielu sceptyków wobec świata whisky. 18-letnia anCnoc to whisky, którą możesz podarować najlepszemu przyjacielowi, dzięki której uświetnisz każdą wyjątkową i ważną dla ciebie okazję. 18-letnia anCnoc to koneserski majstersztyk, którego jakość doceni nawet niewprawne w degustowaniu, mniej doświadczone podniebienie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 88.5 |