9-letnia odsłona whisky z wyspiarskiej destylarni Bowmore została zabutelkowana z mocą 40% alkoholu w smukłym szkle. Bowmore jest doskonałym przykładem dymnego stylu, z bogatymi nutami drzewnymi i subtelnymi nutami egzotycznych owoców.
W 1837 roku bracia bliźniacy William i James Mutter z Glasgow przejęli destylarnię Bowmore od rodziny Simpsonów. Bracia położyli trwałe dziedzictwo destylarni, budując wodociąg czerpiący wodę z rzeki Laggan. Po 50 latach własności rodzinnej kryzys gospodarczy doprowadził do spadku popytu na whisky, a rodzina została zmuszona do sprzedaży destylarni Johnowi Bellowi szeryfowi z Campbeltown. Ostatecznie destylarnia została przejęta przez konsorcjum pod przewodnictwem Josepha Roberta Holmesa, który zmienił nazwę destylarni na Bowmore Distillery Co. Podczas drugiej wojny światowej, Bowmore zaprzestało produkcji po tym, jak destylarnia została zarekwirowana przez Dowództwo Wybrzeża RAF w celu wsparcia działań wojennych. W latach 1940-1943 w gorzelni stacjonowały trzy szwadrony. Jednak wraz z zakupem destylarni przez handlarza whisky Stanleya P. Morrisona Ltd. rozpoczęła się nowa era dla Bowmore. Jednym z najbardziej znaczących wydarzeń była wizyta królowej Elżbiety II w 1980 roku. W 2014 roku Beam Suntory przejął Morrison Bowmore Distillers.
Bowmore świetnie wykorzystuje swoje położenie, podobnie jak inne szkockie destylarnie z wyspy. Islay (wymawiane Ei-lah) jest najsłynniejszą ze szkockich wysp produkujących whisky. Wśród nich często nazywana jest królową. Na północy i wschodzie wyspy dominują skaliste lub porośnięte wrzosami wzgórza o wysokości prawie 500 metrów. Żyzne obszary Islay znajdują się na południu i zachodzie wyspy i znajdują się głównie na torfowiskach. Nazwy takie jak Lagavulin, Ardbeg i Bowmore sprawiają, że serca fanów whisky biją szybciej. W końcu whisky single malt z Isle of Islay są znane na całym świecie. Każda z wyspiarskich destylarni ma własny styl. Whisky Bowmore jest mniej mocna, ale też torfowa. Ma aromaty toffi, nuty kwiatowe i posmak oleju lnianego.
9-letni single malt z destylarni Bowmore oferuje delikatnie dymny charakter w połączeniu z akcentami soczystych cytrusów i waniliowych fal.
Barwa: złoty bursztyn;
Aromat: soczyste sherry, pomarańcze i orzechy, delikatny dym;
Smak: mordka bryza z nutami wanilii i cytryny;
Finisz: średniej długości, kremowy;
To 9-letnie wydanie szkockiej whisky Bowmore gwarantuje moc przyjemnych doznań. Możemy pomóc naszym zmysłom osiągnąć jeszcze większą frajdę z procesu degustacji, wykorzystując odpowiednią metodę raczenia się whisky słodową. Mowa o piciu złocistego alkoholu bez lodu, a z kroplą wody. Taka niepozorna zmiana w szklance znacznie zmieni profil smakowy i aromatyczny dramu.
Zgrabne, prostokątne opakowanie ma dwa kolory: biały od góry, szary od dołu. Eleganckie czarno-złote napisy informują o zawartości. W środku pudełka chowa się smukła butelka o lekko profilowanym kształcie i długiej szyjce, zwieńczonej czarną owijką. Kolorystyka opakowania została zachowana na etykiecie.
9-latek z wyspy Islay oferuje klasyczny dla lokalizacji destylarni dymny styl, który docenią przede wszystkim doświadczeni smakosze whisky słodowej. To również dobra pozycja na rozpoczęcie przygody z torfowymi dramami. Być może Bowmore przekona niechętnych na dymne niuanse. Znawcy marki wiedzą, że mogą spodziewać się wysokiej jakości i przyjemnej palety smakowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bowmore Distillery |
Marka | BOWMORE |
Właściciel | Suntory Global Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 9Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowa |