Laphroaig – jedna z najbardziej kontrowersyjnych szkockich whisky single malt, której historia sięga roku 1815 na wyspie Islay. Prezentowany tutaj ‘wybór bednarza’ (Cooper’s Choice) to 9-letni destylat pochodzący z pojedynczej beczki po bourbonie (hogshead) nr 0186, wyprodukowany w 2005 roku. W 2015 roku zabutelkowany do 360 butelek, z mocą 46%.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains.
The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
Laphroaig – medyczno-dymny potwór z Islay to ulubiona whisky księcia Walii – Karola Windsora, który 1994 roku przyznał gorzelni Royal Warrant. Obecnie należy do koncernu Beam Suntory.
To jednocześnie jedna z najbardziej dymnych i charakterystycznych whisky na rynku. Swój niepowtarzalny charakter uzyskuje dzięki procesowi słodowania, podczas którego słód suszony jest dymem torfowym przez niemalże 15 godzin. Większość destylatu leżakuje w beczkach po bourbonie, co podkreśla charakter samego destylatu, dodając mu jedynie nieco słodyczy.
Ciekawostką jest fakt, iż poprzedni właściciele niechętnie patrzyli na poczynania niezależnych dystrybutorów – głośny był proces wytoczony przez Allied Distillers przeciwko Murray McDavid za wykorzystanie nazwy ‘Laphroaig’ bez ich zgody. Sąd w tamtym czasie przyznał rację właścicielowi gorzelni, a whisky pojawiła się w ofercie MMD z nazwą Laep Frog. Na szczęście Vintage Malt Company nie miało tego problemu – na etykiecie ujrzymy oryginalna nazwę Laphroaig.
Kolor: jasnozłoty
Zapach: uderzenie dymu, smoły oraz akcentów szpitalnych (jodyna). Na drugim planie ukazuje się morski charakter – pojawiają się nuty soli oraz wodorostów. W tle nieznaczne akcenty słodowe – miód, wanilia.
Smak: Spójny z zapachem – rozpoczyna się od uderzenia dymu oraz torfu. Po chwili wyczuwalne owoce – niedojrzałe jabłka, winogrono oraz nuty cytrusowe.
Finisz: Długi, dymny, przechodzący w waniliowo-miodowy finish.
Opisywany Laphroaig zabutelkowany jest w butelkę o klasycznym kształcie. Centralnie umieszczona, złota etykieta, zawiera grafikę obrazującą bednarzy, pracujących przy składaniu beczek oraz nazwę serii – The Cooper’s Choice. Poniżej znajduje się druga część etykiety zawierająca szczegółowe informacje odnośnie zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz rodzaj i numer konkretnej beczki, w której leżakował destylat.
Całość zapakowana jest w niebieską, kartonową tubę, na której umieszczono identyczne etykiety jak na butelce.
Młody, nieokrzesany Laphroaig, pochodzący z jednej beczki od niezależnego dystrybutora. Czy to recepta na sukces? W przypadku tej edycji jesteśmy tego pewni. Oczywiście nie jest to whisky złożona i wielowarstwowa z racji swojego młodego wieku, ale to dzięki niemu świetnie pokazuje charakter i DNA destylatu Laphroaig. Mocno dymny, medyczny sznyt to cechy, które na pewno zyskają uznanie u fanów marki.
Warto również poeksperymentować i przygotować np. whisky sour na bazie tej edycji, polecamy!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Laphroaig Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 360 butelek |