10-letni szkocki single malt Benriach to flagowy produkt destylarni z regionu Speyside. Nim zostanie zabutelkowany z mocą 43%, leżakuje przez dekadę w beczkach po sherry i bourbonie. Przemyślany proces maturacji zapewnia whisky tej mocno jęczmiennych nut, zdobionych elementami owoców prosto z sadu i prażonymi migdałami. Spostrzegawczy smakosz zwróci uwagę również na akordy dębu.
Benriach był wielokrotnie nagradzany w wielu istotnych w branży konkursach. Dwukrotnie zdobył srebrny medal w International Wine & Spirit Competition w 2017 i 2019 roku. Poza tym udało mu się zyskać brąz w tym samym konkursie w 2018 roku.
Destylarnia Benriach powstała w 1898 roku za sprawą Johna Duffa, który zdecydował się rozpocząć produkcję whisky w regionie północnego Speyside. Zakład mieści się na starej farmie Riach i specjalizuje się w wytwórstwie whisky klasycznej, torfowej i potrójnie destylowanej. Przypomnijmy, że potrójna destylacja jest zdecydowanie częściej domeną whisky z Irlandii, niż Szkocji. Przez dekady pracy gorzelni, specjaliści opracowali wyjątkowe receptury, w których wykorzystywane są przeróżnych rodzajów beczki z całego świata.
Gorzelnia Benriach szczyci się tym, że wciąż wytwarza swój własny słód z ziarna jęczmienia. Większość szkockich destylarni korzysta dziś z usług słodowni i tam zaopatruje się w składniki. Obok jęczmienia, niezwykle istotna jest woda, którą zakład czerpie z Burnside Springs. Woda wykorzystywana jest do zalewania ziarna. Wówczas jęczmień zaczyna kiełkować i nabiera gotowości się do dalszych etapów, jakimi są: suszenie, mielenie i zacieranie.
W perspektywie roku destylarnia Benriach jest w stanie wyprodukować około 3 mln litrów alkoholu. Przygotowany zacier mieszany jest z żywymi drożdżami, które są w stanie uwolnić z cukrów alkohol. Przed procesem destylacji, whisky przypomina bardziej bez chmielowe piwo. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach o kształcie gruszki. To wtedy ciecz nabiera gładkości, a jej tekstura staje się delikatna. Destylat finalnie ląduje w dębowych beczkach po bourbonie i sherry, gdzie spędza dekadę. Po 10 latach whisky zostaje skontrolowana przez specjalistę i pokierowana do butelkowania.
Benriach 10 Years Old to pozycja pełna smaków i aromatów, na których czele stoją nuty cynamonowe, waniliowe i jęczmienne. Finisz jest dość pieprzny i zaskakująco długi.
Barwa: ciepłe, jasne złoto;
Aromat: cytrusy, piernik i cynamon, ciasto, nuty jabłko;
Smak: banan na maśle, cukier brązowy, jęczmień, cynamon;
Finisz: dość pieprzny, intensywnie waniliowy, długi;
The Godfather to klasyczny szkocki koktajl będący idealnym połączeniem szkockiej i słodkiego amaretto. Standardowo zestawiany z blendami, świetnie sprawdzi się również z whisky Benriach. W szklance połącz single malta i amaretto, a następnie dodaj lód i wymieszaj. Na końcu przecedź i umieść w szklance typu tumbler na paru kościach lodu.
A może Mint Julep w wersji Scotch? Użycie 10-letniego Benriacha w tym koktajlu dodaje dodatkowej warstwy smaku i złożoności do popularnego wiosenno-letniego drinka. Na dnie kubka ugnieć świeże liście mięty z syropem cukrowym, dodaj pokruszonego lodu i szkocką, a następnie dokładnie wymieszaj i zalej wodą gazowaną. Mieszankę można udekorować liśćmi mięty.
Oczywiście klasyczny sposób degustacji jest również jak najbardziej wskazany. Benriach świetnie smakuje bez dodatków lub na lodzie. Jego walory smakowe mogą ulec ulepszeniu, jeżeli do szklanki typu tumbler, wypełnionej whisky, dodamy parę kropli wody.
Ciemnobrązowa etykieta z miedzianym szkicem, przedstawiającym beczki i fragment destylarni, prezentuje się dość zachęcająco i tajemniczo. Napis „BenRiach” obecnie zmienił design i nie uwydatnia już litery „R”. W tym wydaniu jednak spotkamy się jeszcze ze starą wersją etykiety 10-latka. Bezbarwne szkło butelki pozwala w pełni podziwiać pełny, złoty kolor trunku wewnątrz. Butelka jest zgrabna i wysoka, a jej szyjka długa i delikatnie żłobiona. Trunek pakowany jest w ozdobną tubę, na którym znajdziemy bardziej szczegółowy opis single malta.
Benriach 10 Years Olds to propozycja destylarni, która wciąż nie jest szczególnie znana w Szkocji. Warto jednak zainteresować się wypustami gorzelni ze Speyside. Są one produkowane z zachowaniem tradycyjnych metod, jak samodzielne słodowanie ziarna i prezentują wysokie doświadczenie gorzelników. 10-letni single malt zachwyci słodyczą zbalansowaną z nutami owoców, pieprzu i jęczmienia. Whisky ta nie bez powodu była wielokrotnie nagradzana. Jest doceniania przez krytyków i koniecznie musi zostać odkryta przez amatorów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87.5 |