Dlaczego warto kupić whisky Talisker Skye 1 L?
- Już w 1825 roku bracia-założyciele Talisker, Hugh i Kenneth MacAskill wzięli w dzierżawę tzw. Talisker House na wyspie Skye, czyniąc tym samym podwaliny do uruchomienia własnej gorzelni
- Debiutowała w 2015 roku
- Krągła, czysta, świeża, z dużą dawką słodkich elementów (toffi, miód, krem waniliowy), a także owoców (cytrusy, jabłka), słodkiego dymu, solanki, ciepłych korzennych przypraw i prażonego dębu
- Stworzona ze średnio natorfowanych (około 20 p.p.m.) destylatów leżakowanych co najmniej 3 lata w dwóch typach beczek po Bourbonie – z ponownego napełnienia (refill) i ponownie opalanych (z przewagą tych ostatnich)
- Butelkowana z mocą alkoholu 45,8% ABV
- Swą nazwę zawdzięcza nazwie wyspy, na której leży gorzelnia Talisker
- Polecana jako wstęp do tego, co zaoferować może destylarnia Talisker
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku
Talisker Skye został zaprezentowany na początku 2015 roku i nazwany na cześć pięknej, lecz surowej wyspy, na której znajduje się destylarnia. Trunek prezentuje słodki profil smakowy, pełen świeżych cytrusów, dymu, pikantnych przypraw i tradycyjnych morskich nut znanych z innych produktów marki. Trunek dojrzewa w dwóch rodzajach beczek: klasycznych z dębu amerykańskiego po bourbonie oraz w beczkach silnie wyprażonych. Wszystkie single malty Talisker mają torfowy, dymny smak. Wysoka jakość walorów sensorycznych pochodzi z torfu spalanego podczas procesu słodowania i niesie ze sobą solony dym wyspy, gdzie wiatr i fale uderzają o ziemię. Talisker Skye jest łagodniejsza, delikatniejsza i jaśniejszą kuzynką 10-letniego flagowego Taliskera. Alkohol zdobył wiele nagród, w tym: srebrny medal w The Scotch Whisky Masters w 2015 roku oraz srebrny medal w International Wine&Spirit Competition w 2017 roku. Trunek został zabutelkowany z mocą 45,8% alkoholu.
Pozycja marki Talisker została wyprodukowana na część wyspy, na której mieści się destylarnia. Wyspa Skye to niezwykle klimatyczne, tajemnicze miejsce na mapie. Od 1995 roku tereny te maję stałe połączenie z lądem co sprawia, że coraz więcej ciekawych Szkocji turystów zapuszcza się w tamte zakątki. W 1825 roku bracia Hugh i Kenneth MacAskill postanowili otworzyć gorzelnię i rozpocząć produkcję whisky tuż nad brzegiem jeziora Loch Harport na wyspie Skye. Dzięki położeniu destylarni w pobliżu morza, whisky Talisker pełna jest morskiej bryzy i słonych nut.
Dziś marka znajduje się w rękach koncernu Diageo i jest znana jako producent jednych z najbardziej torfowych trunków na świecie. Zainteresowanie destylarnią od lat utrzymuje się na wysokim poziomie, co skutkuje częstymi premierami niesamowitych alkoholi.
Nie ma whisky bez wody. Szkocki single malt z wyspy Skye korzysta z krystalicznie czystych źródeł Cnoc nan Speireag położonych w pobliżu destylarni. Gorzelnia w celu pobierania wody wytworzyła cały system pompujący, stworzony z rur i studni. Pozwala on bezpośrednio czerpać wodę z naturalnego źródła.
Single malt to trunki produkowane na bazie zacieru jęczmiennego. Żadne inne zboże nie bierze udziału w procesie jego produkcji. Ziarno początkowo wymaga namoczenia, co trwa zazwyczaj parę dni. W tym czasie roślina kiełkuje. Następnie ziarno poddaje się suszeniu, co hamuje proces kiełkowania. Gorzelnia zrezygnowała z suszenia metodą podłogową w 1972 roku i od tego czasu stosuje torf. Słód jęczmienny torfowany jest do poziomu fenolu 18-22 ppm. Dzięki użyciu torfu whisky zyskuje ziemistego, dymnego smaku i aromatu. Ostatnim etapem przygotowywania zacieru jest jego zacieranie i wytworzenie „mąki”.
Dalsze etapy produkcji whisky Talisker są klasyczne i niezmienne od pokoleń. Destylarnia podtrzymuje stare zwyczaje. Pierwszy krok polega na fermentacji zacieru, kiedy dzięki dodaniu drożdży wytwarza się alkohol o mocy około 8-9%. Odbywa się to w specjalnych kadziach. Kolejny etap obejmuje podwójną destylację w miedzianych alembikach, w których ciecz jest podgrzewana. Alembiki kształtem przypominają cebulę – zwężają się ku górze, aby opary alkoholu mogły trafić do kondensatora. Pierwsza część destylacji ma miejsce w większym alembiku, zwanym wash sttill; druga w mniejszym – spirit still. Płyn o zawartości alkoholu około 70% ląduje w beczkach, w których odpoczywa i dojrzewa. Rocznie z beczek ulatuje około 2% alkoholu. W przypadku Taliskera Skye trunek leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie oraz beczkach dębowych silnie wyprażone. Dębowe drewno beczek wpływa na smak i aromat whisky – nadaje jej waniliowe i kremowe nuty. Produkcent Taliskera Skye nie podaje dokładnie, jak długo trwa maturacja single malta - pewne jest jednak, że nie mniej niż 3 lata.
Talisker Skye to bardziej przystępna wersja torfowego single malta. Obecna słodycz, zróżnicowane nuty smakowe i aromatyczne oraz wytrawny finisz sprawiają, że szkocka whisky zyskała sobie wielu fanów
Barwa: bursztynowo-złoty;
Aromat: słodki, toffi i lody waniliowe, miód, elementy bryzy morskiej, dym;
Smak: miód, prażony dąb, soczyste drewno, odrobina pieprzu i dymu, jabłko, nuty cytryny i limonki, nasiona kopru;
Finisz: wytrawny i delikatnie słodki, nuty przypraw i dym;
Szkocki single malt Talisker Skye jest zdecydowanie mniej dymny i ziemisty niż inne pozycje destylarni. Wciąż to jednak reprezentant torfowych whisky, co determinuje sposób jego podania. Bursztynowy trunek najlepiej testować bez dodatków, ewentualnie z kroplą wody dla otworzenia wachlarza smaków i aromatów. Pamiętajmy o odpowiednim szkle jak kieliszek do whisky lub szklanica z grubym dnem typu tumbler. Torfowego alkoholu można użyć jako dodatku do klasycznej Whisky Sour, zawierającej dowolny szkocki blend, syrop cukrowy i sok z cytryny.
Butelka whisky Talisker Skye przyciąga wzrok – jej etykieta prezentuje panoramę pięknej wyspy. Kolory dominujące to niebieski i biały. Widok na etykiecie zdecydowanie oddaje hołd naturze i sile tej niezwykłej krainy. Nie mogło zabraknąć również symbolu Szkocji, jakim jest stojący lew. W oczy rzuca się napis „Made by the sea” - „stworzona przez morze”, co perfekcyjnie opisuje charakter trunku wewnątrz smukłej butelki o długiej szyjce. Etykieta informuje o najważniejszych cechach whisky: stężeniu alkoholu (45,8%), jego typie, miejscu produkcji, objętości szkła czy roku założenia destylarni. Trunek sprzedawany jest w ozdobnym pudełku graficznie pasującym do designu butelki. Spostrzegawczy dojrzą na nim mapę wyspy Skye.
Talisker Skye to delikatniejsza, bardziej finezyjna wersja torfowego trunku ze szkockiej wyspy. Słodycz, kremowe i owocowe nuty, a także wytrawny finisz sprawiają, że jest ona bardziej dostępna, niż może się wydawać. Ten single malt to pozycja dla fanów szkockich alkoholi marki Talisker – a jest ich wielu! Trunek świetnie sprawdzi się podczas wieczoru z przyjaciółmi, a także podczas samotnej kontemplacji minionego dnia, gdy za oknem szaleje deszcz i wiatr.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islands |
Producent | Talisker Distillery |
Marka | TALISKER |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.8 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | karton |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 20 ppm |