Szkocka destylarnia Tomintoul prezentuje niewielk膮 parti臋 whisky, stworzon膮 przez Master Distillera Roberta Fleminga, dojrzewaj膮c膮 w beczkach po bourbonie i finiszuj膮c膮 w beczkach po sherry Pedro Ximenez. Dram butelkowany z moc膮 40% alkoholu oferuje pe艂ni臋 g艂臋bokich, owocowych smak贸w i aromat贸w. Rozgrzewaj膮cy, d臋bowy finisz pozostaje d艂ugo na podniebieniu i nie daje 艂atwo o sobie zapomnie膰.
Destylarnia Tomintoul, bior膮ca swoj膮 nazw臋 od pobliskiej wioski w regionie Speyside, zosta艂a zbudowana podczas wielkiego boomu whisky w latach 60-tych. W kolejnych latach do艣膰 cz臋sto zmienia艂a w艂a艣cicieli, a偶 na prze艂omie wiek贸w trafi艂a w r臋ce firmy Angus Dundee plc. Ich pierwszym single maltem by艂o 10-letnie wydanie z 2002 roku i od tego czasu prezentowali nowe dramy niemal ka偶dego roku. Podstawowy asortyment destylarni to single malty w wieku od 10 do 25 lat, ale marka cz臋sto prezentuje specjalne wydania, takie jak Tomintoul Small Batch Pedro Ximenez Sherry Cask.
Gorzelnia Tomintoul wyposa偶ona jest w 12-tonow膮 kad藕 zaciern膮 oraz sze艣膰 myjek ze stali nierdzewnej. 殴r贸d艂em wody do produkcji whisky jest Ballantruan. Tomintoul to rarytas w艣r贸d destylarni, operuj膮cy z maksymaln膮 wydajno艣ci膮 3,3 mln litr贸w alkoholu rocznie. Wydanie Tomintoul Small Batch to specjalna propozycja whisky, dojrzewaj膮cej w d臋bowych beczkach po ameryka艅skim bourbonie, a nast臋pnie finiszuj膮cej w beczkach po hiszpa艅skiej sherry Pedro Ximenez. Taki dob贸r beczek do etapu maturacji odpowiada za owocowe smaki i aromaty dramu.
Finiszuj膮ca w beczkach po sherry prosto z Andaluzji whisky zachwyca g艂臋bok膮 palet膮 smakow膮. Pod bursztynow膮 szat膮 kryj膮 si臋 nuty suszonych owoc贸w, orzech贸w, ciasta i s艂odkiego d臋bu.
Barwa: ciemny, g艂臋boki bursztyn;
Aromat: s艂odka melasa, soczyste figi i rodzynki;
Smak: chlebek bananowy z 偶urawin膮, orzechy w艂oskie i korzenne przyprawy;
Finisz: kakao, biszkopty z miodem i kremowy d膮b;
Single malt z regionu Speyside doskonale smakuje bez dodatk贸w. Tej whisky niczego nie brakuje, dlatego warto poznawa膰 j膮 bez zak艂贸ce艅. Do dramu mo偶na doda膰 jednak dwie krople niegazowanej wody, aby nieco wybi膰 na pierwszy plan niekt贸re z g艂臋biej ukrytych smak贸w i aromat贸w. Warto eksperymentowa膰 z form膮 degustacji i odkrywa膰 whisky na nowo z ka偶dym 艂ykiem.
Butelka z bezbarwnego szk艂a, z profilowan膮 szyjk臋 艣redniej d艂ugo艣ci, nieco poszerzona w g贸rnej cz臋艣ci, czeka w pude艂ku prezentowym w kszta艂cie tuby. Na tubie umieszczono wartki strumie艅, 藕r贸d艂o krystalicznie czystej wody, niezb臋dnej do produkcji doskona艂ej whisky. Etykieta na zgrabnej butelce pozbawiona jest ozdobnik贸w, ma prosty design. Finezyjna czcionka i z艂ote napisy zwracaj膮 uwag臋, a w dolnej cz臋艣ci etykiety mo偶na dojrze膰 podpis Master Distillera, odpowiedzialnego za wydanie single malta Tomintoul Small Batch Pedro Ximenez Sherry Cask.
Specjalnie wydanie whisky destylarni Tomintoul 艂膮czy w jednej butelce styl szkockiego regionu Speyside z klimatem hiszpa艅skiej Andaluzji. Wyj膮tkowy single malt o 艣wie偶ym charakterze, pe艂en owoc贸w i przyjemnej s艂odyczy to idealna pozycja dla wielbicieli przyjemnych i lekkich dram贸w. Butelka pi臋knie prezentuje si臋 na p贸艂ce, a whisky zachwyca bursztynow膮 barw膮 w szklance.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul |
Marka | TOMINTOUL |
W艂a艣ciciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawarto艣膰 alkoholu | 40 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | d膮b ameryka艅ski po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |