Dlaczego warto kupić whisky Tomintoul with a Peaty Tang 0,7 litr?
- Gorzelnia Tomintoul powstała w 1965 roku, przez co uchodzi za jedną z młodszych szkockich destylarni
- Debiutowała w 2007 roku
- Gładka, przyjemna, wyraźnie dymna, sporo słodkich akcentów (miód, karmel, toffi, orzechy), poza tym herbatniki z imbirem, dym z ogniska, skórka cytrusów, lukrecja, wędzonka i goździki
- Stworzona z lekko torfowych destylatów starzonych w beczkach z dębu amerykańskiego po Bourbonie
- Świetna saute lub w klasycznych drinkach na bazie whisky (np. Old Fashion)
- Doskonała dla początkujących jako wstęp do świata torfowych whisky
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Tomintoul with a Peaty Tang na 94
Oto Tomintoul Peaty Tang to szkocki single malt regionu Speyside zaprezentowany w 2007 roku. Butelkowany z mocą 40% trunek oferuje intensywnie torfowe nuty, połączone z finezją sosnowych akordów i elementami prażonego dębu. Prezentuje idealnie opracowany balans dymu z odświeżającymi akcentami.
Tomintoul-Glenlivet Distillery, w której wytwarzany jest single malt Tomintoul powstała w 1964 roku. Mieści się w jednym z pięciu charakterystycznych regionów whisky w Szkocji - Speyside, które znane jest jako mekka delikatnych i kwiatowych słodów. Tomintoul Peaty Tang wykracza poza ten schemat i zapewnia wyjątkowe nuty palonego ogniska. Gorzelnia, bardzo szybko po wypuszczeniu pierwszej butelki, podwoiła ilość swojej produkcji. Pomogły w tym dodatkowe miedziane alembiki, które zainstalowano w 1974 roku. Obecnie destylarnia należy do firmy Angus Dundee Distillers i posiada w swojej ofercie szeroką gamę przeróżnych whisky.
Proces wytwarzania whisky rozpoczyna się od moczenia ziarna jęczmienia, aby stymulować je do kiełkowania. Następnie przychodzi pora na suszenie jęczmienia, mielenie go i zacieranie w specjalnych za ciernych kadziach. W wyniku wszystkich wymienionych kroków powstaje zacier słodowy - baza każdej single malt whisky. Nieodłącznym elementem każdego z etapów jest woda. Tomintoul wykorzystuje źródło Ballantruan do czerpania tego niezwykle cennego surowca.
Wspomniany etap suszenia ziarna w przypadku whisky Tomintoul Peaty Tang odbywa się przy użyciu torfu o zawartości 55 ppm fenoli. Fenole to związki chemiczne, które odpowiadają za obecność w whisky dymnych nut, elementów wodorostów i palonego drewna. Jak na whisky ze Speyside to niezwykle wysoki wynik.
Destylarnia Tomintoul-Glenlivet rocznie jest w stanie wyprodukować nawet 3 miliony litrów whisky - to naprawdę dużo! Zakład pracuje na najwyższych obrotach i zaspokaja zapotrzebowanie na whisky. Po fermentacji i destylacji w miedzianych alembikach, przychodzi pora na maturację w drewnianych beczkach z amerykańskiego białego dębu. Tomintoul Peaty Tang nie posiada deklaracji wieku. Pamiętajmy jednak, że każda szkocka whisky musi spełnić szereg wymagań, żeby mogła być tak nazywana. Jednym z nich jest określony najniższy możliwy wiek whisky – 3 lata. Trunek dojrzewa w prywatnych w magazynach zakładu.
Tomintoul Peaty Tang nie jest typowym przedstawicielem regionu Speyside. Interesujący single malt prezentuje wrzosowe i dymne nuty, wzbogacone elementami popiołu z ogniska i liściastymi akordami.
Barwa: złoto;
Aromat: zdecydowanie pikantny, obecny wrzos i dym, nuty sosny i słodyczy jęczmienia;
Smak: nuty prażonego dębu z nutami pieprzu i torfu, elementy popiołu z ogniska;
Finisz: dość długi siostry, pieprz, liściaste nuty;
Sposób traktowania single malt whisky to temat rzeka. Wierni zasadom powiedzą, że zabronione jest wykorzystywanie alkoholu w drinkach, a jedyną słuszną drogą degustacji jest picie whisky w czystej postaci lub z paroma kroplami wody. Druga grupa, która nie boi się wyjść poza schemat, postawi na eksperymenty i użyję single malt whisky w alkoholowym koktajlu. Pamiętajmy, że każdy drink z nut Tomintoul Peaty Tang Będzie emanował torfowym charakterem. Warto wykorzystać trunek w wariacji na temat klasycznych drinków, jak Whisky Sour czy Manhattan.
Alkohol prezentuje się iście celtycko, a to ze względu na kolorystykę. Szkło butelki przybrało barwę ciemnej, głębokiej zieleni, podobnie jak wiele elementów etykiety oraz dolna jej część. Na małym, zaklętym bramce obrazku, widzimy piękny widok na Speyside. Butelka jest niezwykle zgrabna i delikatnie wyprofilowana. Single malt pakowany jest w tubę, która zachwyca przyjemną dla oka panoramą na rzekę i góry Szkocji. Przez tę prezentację przemawia natura - zupełnie, jak przez Tomintoul Peaty Tang.
Wyjątkowy, torfowy, szkocki single malt był wielokrotnie nagradzany. Zdobył 94 punkty w 2012 roku w konkursie organizowanym przez Jim Murray’s Whisky Bible. Tomintoul Peaty Tang został doceniony przez wielbicieli klasycznych słodów w Islay, mimo że sam formalnie nie reprezentuje tego regionu w Szkocji. Ta ciekawa na rynku whisky pozycja spokojnie może równać się z innymi torfowymi wypustami z wyspy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |