Tomintoul Tundra to kolejny single malt z ramienia szkockiej destylarni, zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Bursztynowy dram świetnie reprezentuje charakter regionu Speyside, oferując lekkie, kremowe smaki i aromaty. Trunek dojrzewał co najmniej 3 lata w beczkach po bourbonie amerykańskim, zanim trafił do zgrabnej butelki z bezbarwnego szkła.
Destylarnia Tomintoul mieści się w Parku Narodowym Cairngorms, który ze względu położenie na dużej wysokości nad poziomem morza i surowe warunki zimowe jest jednym z niewielu miejsc poza Arktyką, gdzie występują obszary tundry. Fakt ten zainspirował szkocką destylarnię do stworzenia wspaniałego single malta, oddającego charakter szkockiego regionu Speyside. Obszar, dość zróżnicowany pod względem stylów whisky, prezentuje jedną cechę, co do której prawie wszyscy się zgadzają: owocowe fale. Od lżejszych „estrowych” nut gruszki i jabłka, przez sadownicze owoce brzoskwiń i śliwek, aż po bogate suszone sułtanki, Speyside jest królową owocowych, eleganckich single maltów. Destylarnia Tomintoul, działająca od lat 60-tych, daje wyraz owocowemu stylowi w whisky Tomintoul Tundra, wzbogacając go kremowymi i otulającymi elementami prosto z beczek po bourbonie.
Szkocka whisky musi dojrzewać w dębowej beczce. Beczki po whisky tradycyjnie produkowane są z dwóch rodzajów dębu: amerykańskiego białego dębu lub europejskiego dębu. Dąb amerykański jest gatunkiem szybko rosnącym – w USA wykorzystuje się go do dojrzewania bourbona i innych whisky amerykańskich. Nadaje whisky profil smaku waniliowego i cytrusowego, ale także kremowego charakteru i otulających fal. Aby whisky nazwać można było single maltem, musi leżakować co najmniej 3 lata w dębowych beczkach.
Tomintoul Tundra, zabutelkowany z mocą 40% alkoholu, otula aromatami cynamonowych ciastek, aby następnie zachwycić smakiem owoców i pozostawić podniebienie pełne migdałowej słodyczy.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: mleczne cukierki, cynamonowe ciastka i nuty kremowej wanilii;
Smak: jabłka w karmelu, brzoskwinia prosto z drzewa i toffi;
Finisz: orzeszki ziemne, migdały i płatki z mlekiem;
Owocowo-kremowa whisky, pełna nut karmelu i orzechów, doskonale smakuje w towarzystwie paru kropli niegazowanej wody. Taki niepozorny dodatek powoduje, że niektóre smaki i aromaty, stają się bardziej wyczuwalne dla podniebienia. Single malta Tomintoul Tundra warto pić również na czysto, bez dodatków. Dobrze pamiętać o odpowiednim szkle- najlepiej niskim.
Surowy charakter tundry został odwzorowany w doborze kolorystycznym elementów etykiety. Zimny fiolet łączy się z biało-lawendowym tłem. Barwy świetnie komponują się z bursztynową whisky, widoczną zza gładkiego, bezbarwnego szła. Butelka ma dość długą, lekko profilowaną szyjkę. Czeka w wysokiej tubie na szczęśliwca.
Beczki po bourbonie są głównym elementem budującym charakter whisky Tomintoul Tunra. Dzięki co najmniej 3-letniemu dojrzewaniu, single malt nabrał słodko-owocowych akcentów. Kremowy dąb, orzechy w karmelu i soczyste jabłka to nie wszystko, co odnajdziecie w tej wielowymiarowej pozycji od cenionej, szkockiej destylarni. Tomintoul Tundra o mocy 40% alkoholu to propozycja dla wielbicieli słodkich dramów o lekkim charakterze. Jeżeli chcecie zapoznać się ze stylem Speyside, ta whisky będzie doskonałym przewodnikiem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TOMINTOUL |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |