Tomintoul 12YO Sherry Cask, butelkowany z mocą 40% alkoholu, zajął drugie miejsce w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2013 roku. Single malt ze szkockiej destylarni dojrzewał w dębowych beczkach po sherry Oloroso, które wpłynęły na soczysty i owocowy charakter dramu. W finiszu spodziewajcie się subtelnych nut i idealnego balansu.
Destylarnia Tomintoul powstała na początku lat 60. w wyniku współpracy dwóch brokerów whisky, W&S Strong and Co. oraz Hay i MacLeod & Co. Na lokalizację gorzelnicy zostało wybrane miejsce położone najwyżej w regionie Highlands, w pobliżu źródła Ballantruan, które do dzisiaj dostarcza gorzelni krystalicznie czystą wodę. Produkcja whisky rozpoczęła się w 1965 roku.
W 1973 Tomintoul został przejęty przez Scottish & Universal Investment Trust, a w 2000 roku sprzedany niezależnemu rozlewnikowi, firmie Angus Dundee w 2000 roku.
Mimo, że w pierwszych latach swojej działalności, szkocka destylarnia produkowała whisky do mieszanek, to już w latach 70. zaprezentowała pierwszą niezależną butelkę whisky słodowej. Był to 12-letni single malt, jednak jeszcze wtedy nie dojrzewał on w beczkach po sherry. Tomintoul 12Y Sherry Cask wiele zawdzięcza dębowym beczkom, które wcześniej przechowywały soczystą sherry Oloroso. Drewno dębu zapewnia niezwykłą kremowość i gładki charakter, podczas gdy sherry funduje soczyste, owocowe nuty nie do podrobienia. Zanim jednak whisky trafi na 12 lat do beczek, jest podwójnie destylowana w miedzianych alembikach, których zadaniem jest oczyszczenie jej ze szkodliwych substancji.
Nic dziwnego – tutaj pierwsze skrzypce grają owoce. Konfitura z jagód i wiśniowe tony zostały dopełnione przez dębową kremowość i brązowy cukier.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: lekki i dobrze wyważony, nuty dębu, wiśni, siana i jęczmienia;
Smak: konfitura jagodowa, brązowy cukier i miód;
Finisz: średniej długości, dobrze wyważony z wyrafinowaną subtelnością;
Świetny single malt do degustacji bez dodatków. Dobrze wiedzieć, że pierwsza degustacja jakiegokolwiek dramu powinna odbywać się na czysto – tylko w taki sposób możemy poznać prawdziwy charakter trunku. Później, w celu poszerzenia wachlarza smaków i aromatów, dodajcie do szklanki dwie krople wody. Wówczas akcenty siana, nuty wiśni i miodu będą jeszcze bardziej wyczuwalne dla podniebienia. Raczej zrezygnowalibyśmy z picia whisky słodowej na lodzie lub w drinku, jednak znamy takich, którzy nie mają nic przeciwko...
Oto przed Wami Tomintoul w klasycznym wydaniu – zgrabna butelka o lekko profilowanej długiej szyjce. Dobranie brązowo-bordowej kolorystyki do prezentacji nawiązuje oczywiście do dębowych beczek po sherry, w których whisky dojrzewała przez 12 lat. Całość dopełniają złociste elementy. Trunek dostaniemy w wysokiej tubie, na której znajdziemy rysunek przedstawiający wartki potok i wysokie góry, czyli krajobraz Speyside.
Propozycja dla wielbicieli owocowej słodyczy. Świetny single malt dla początkujących z whisky słodową. Wyrafinowane, słodkie akcenty marmolady świetnie komponują się z kremowymi akcentami dębu i brązowego cukru. Dram dobry na degustację zarówno w pojedynkę, jak i w większym gronie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |