Dlaczego warto kupić whisky Tomintoul Cigar Malt Oloroso Sherry Cask?
- Gorzelnia Tomintoul w roku powstania korzystała z dwóch alembików, zaś ich liczbę podwojono już w roku 1974
- Debiutowała w 2020 roku
- Wyrazista, odważna, nietuzinkowa, pełna akcentów sherry (prażone orzechy, sułtanki, czekolada, piernik i przyprawa do piernika, kawa, jeżyny), do tego cytrusy ze skórką, słodkie przyprawy, cynamon, czarny pieprz oraz mnóstwo akcentów dymnych
- Stworzona przez Master Distillera Roberta Flemminga z okazji 30-lecia jego pracy z destylatów torfowych i nietorfowych (wybrane roczniki) pochodzących wyłącznie z beczek po sherry Oloroso
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Na tubie i etykiecie widnieje specjalny napis „Parejo” (hiszp. „Partner”) – otóż jest to whisky (w zamyśle) stworzona jako idealna partnerka dla najlepszych cygar
- Świetna jako ekskluzywny prezent z przeznaczeniem na wyjątkowe okazje
Nie istnieje lepsze połączenie niż whisky i cygaro! Tomintoul Cigar Malt został zaprojektowany specjalnie do parowania z cygarami. Single malt z regionu Speyside dojrzewał w beczkach po sherry Oloroso z Andaluzji, a następnie został poddany butelkowaniu z mocą 43% alkoholu. Funduje oszałamiające nuty ciemnej czekolady, rodzynek i soczystych jeżyn. Stworzona przez mistrza destylacji Roberta Fleminga whisky jest wytwarzana z połączenia torfowego i nietorfowego słodu.
Destylarnia whisky Tomintoul to gorzelnia, która przez większość lat swojej działalności skupiała się głównie na dostarczaniu whisky do szkockich mieszanek. Jednak w ostatnich latach single malty zaproponowane przez markę spotkały się z dużym entuzjazmem smakoszy bursztynowych płynów. Początki zakładu sięgają 1965 roku, co czyni destylarnię dość nową – przynajmniej w zestawieniu z wieloma szkockimi gorzelniami, które powstawały pod koniec XIX wieku. Od 2000 roku Tomintoul działa pod zarządem Angus Dundee Distillers Destylarnia przypisuj sukcesy w branżowych konkursach mistrzowi destylacji, Robertowi Flemingowi, którego przodkowie byli zaangażowani w tworzenie whisky Speyside w destylarni Glenlivet. Ten człowiek ma whisky we krwi!
Whisky może nabrać smaku sherry, odpoczywając w beczkach, w których wcześniej przechowywano to wzmocnione wino z Hiszpanii. Ciemniejsze i aromatyczne Oloroso to najbardziej tradycyjny wybór, a jej wpływ obejmuje akcenty czerwonych owoców, fig, daktyli i rodzynek w palecie smakowej Tomintoul Cigar Malt. Taniec pomiędzy spirytusem a drewnem sherry jest jak ekspresyjne tango. Beczki po sherry, które są napełnione whisky po raz pierwszy, mogą wywołać potężną falę kasztanowych i spalonych czerwonych barw dramu. Po drugim napełnieniu beczki po sherry są bardziej stonowane i nadają się do długotrwałego dojrzewania.
Tomintoul Cigar Malt to nie tylko owocowe akcenty kremowej marmolady i korzenne ciastka, ale również zaskakująca pikanteria dymu!
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: syrop klonowy, cynamon, dym, korzenne ciasteczka i rodzynki;
Smak: pikantny dąb, dżem, tost z marmoladą i czekoladą;
Finisz: palona kawa i czerwone owoce.
Wspaniale wyważony single malt odkrywa wszystkie karty, kiedy zostanie połączony z niewielką ilością wody. Wówczas nieśmiały dym wychodzi naprzód i zaczyna grać pierwsze skrzypce, a w tle delikatnie wibrują akcenty klasyczne dla dramu dojrzewającego w dębowych beczkach po sherry. W takim razie wystarczy tylko odpowiednie szkło i dwie krople krystalicznej wody bez gazu.
Bursztynowa barwa whisky świetnie komponuje się z bordową etykietą. Na większej etykiecie, umieszczonej w wyższej części butelki znajdziemy wszystkie informacje o trunku. Poniżej, na mniejszej etykiecie miejsce znalazły ryciny przedstawiające proces produkcji whisky, skupiony głównie na etapie dojrzewania w dębowych beczkach. Sama butelka jest zgrabna, smukła i ma delikatnie profilowaną szyjkę zakończoną czarną zakrętką. Dram dostaniemy w blaszanej tubie w kolorze soczystej sherry, co oczywiście nie jest przypadkiem.
Ta pozycja została stworzona z udziałem mistrza destylacji Roberta Fleminga – gdyby nie wspaniała receptura gorzelnika, nigdy nie powstałby owocowy, dymny single malt. Dram dedykowany wielbicielom soczystej sherry i surowego dymu, który świetnie balansuje owocowy charakter whisky. Ciężko zdecydować, czy tej pozycji bliżej do surowego klimatu torfowych słodów, czy słodkich i owocowych single maltów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |