Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomintoul Five Decades 50% 0.7 L?
- W latach 1973-2000 właścicielem Tomintoul była Whyte&MackayGroup, przez co destylaty z gorzelni trafiały praktycznie wyłącznie do blendów
- Debiutowała w 2015 roku
- Przebogata, niezwykle zróżnicowana i głęboka, owoce egzotyczne, pudełko cygar, orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, kawa, karmel, wanilia, cytrusy, solanka, dąb, goździki, imbir, pieprz
- Specjalna edycja stworzona z destylatów pochodzących z wyselekcjonowanych beczek po bourbonie i sherry wydestylowanych w latach: 1965, 1975, 1985, 1995 i 2005
- Butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Stworzona specjalnie przez Master Distillera Roberta Fleminga z okazji 50-tej rocznicy powstania gorzelni
- Wielka whisky, z ogromnym potencjałem inwestycyjnym, limitowana do 5230 butelek!
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na World WhiskiesAwards w 2016 roku
Tylko spójrzcie, jak elegancko prezentuje się single malt zamknięty w pękatej butelce o niecodziennym kształcie. Tomintoul Five Decades, butelkowany z mocą 50% alkoholu, został wydany dla uczczenia pięćdziesiątej rocznicy pracy szkockiej destylarni. Sam Robert Fleming, główny gorzelnik Tomintoul, czuwał nad przygotowaniem i opracował wyjątkową formułę złocistego dramu. Whisky dojrzewała w dokładnie wyselekcjonowanych dębowych beczkach z lat 1965, 1975, 1985, 1995 i 2005. Jedynie 5230 butelek, w których zaklęto ciekawy aromat ziół i dębowy smak, podbity delikatnymi słonymi akcentami.
Destylarnia Tomintoul została zbudowana w 1964 roku, jako własność Hay&Macleod i W&S Strong, w wiosce o tej samej nazwie. Produkcja whisky, z początku wykorzystywanej w blendach, rozpoczęła się rok później. W 1974 roku rozpoczęto pierwsze oficjalne butelkowanie – był to dwunastoletni Tomintoul. Od tego czasu popularność single maltów szkockiej gorzelni rośnie z roku na rok, a asortyment sukcesywnie się poszerza i różnicuje.
Destylarnia czerpie wodę ze źródła Ballantruan. Gorzelnicy marki wiedzą, jak istotne jest, aby woda pochodziła z naturalnego źródła i była krystalicznie czysta. Destylarnia Tomintoul znajduje się na nierównym terenie, ponad 300 metrów nad poziomem morza. Mówi się, że czyste powietrze na takiej wysokości przyczynia się do powstania single malta Tomintoul. Sama destylarnia reklamuje swoje słody jako „łatwe do picia”. Gorzelnia jest dość duża, o wydajności 3,3 mln litrów rocznie. Tomintoul działa z maksymalną wydajnością, z siedmiodniowym tygodniem pracy i w swoich czterech magazynach jest w stanie pomieścić 75 tysięcy beczek. Charakter dramu Tomintoul Five Decades opiera się właśnie na beczkach, a właściwie na różnicach między nimi. Słód dojrzewa w beczkach z różnych lat, a każda z nich nadaje mu innych walorów smakowych i aromatycznych.
Tomintoul Five Decades kusi złocistą barwą. Pod jaskrawą szatą znajdziemy fuzję smaków i aromatów, wśród których prym wiodą akcenty ziół, egzotycznych owoców i dębowe tony.
Barwa: złocista;
Aromat: wir słodkiego słodu i nuta egzotycznych owoców ścigana przez falę mieszanych orzechów i powiew dymu z cygara;
Smak: złożony, owoce guawy, koperek i trawa, orzechy laskowe i migdały opasane bogatymi tonami dębu.
Finisz: delikatna przyprawa dębowa z finałem imbirowo-pieprzowym;
Naszym zdaniem istnieją dwie dopuszczalne opcje degustacji tego single malta. Czasem co za dużo to nie zdrowo – tak też jest w tym przypadku. Wyrafinowane słody z najwyższej półki nie potrzebują wiele. Najlepiej smakują bez dodatków, degustowane ze specjalistycznego kieliszka lub niskiej szklanki o grubym dnie, zwanej tumbler. Do dramu dobrze będzie dodać dwóch kropli wody, które wzmocnią surowe nuty dymu i ziół.
To nie jest klasyczna butelka Tomintoul. Tym razem mamy do czynienia z pękatym, obłym szkłem z niedługą szyjką. Butelka jest wykonana z bezbarwnego szkła, przez które bez problemów dostrzeżemy złocistego single malta. Jeżeli mielibyśmy użyć jednego słowa na określenie tej prezentacji, to byłoby to słowo „minimalizm”. Jednym ozdobnym akcentem są graficzne, falowane linie biegnące przez szerokość butelki – i to zdecydowanie wystarczy! Tomintoul Five Decades jest opakowany w duże, czarne pudełko.
Tomintoul Five Decades to najbardziej wyjątkowa pozycja w katalogu produktów szkockiej destylarni. Prezentuje to, co najlepsze gorzelnia ma do zaoferowania swoim fanom. Wielbiciele szkockiej marki będą mieli okazję skosztować single malta z najlepszych beczek magazynowanych przez lata w prywatnych magazynach destylarni.
Wybrane bottlingi z portfolio Tomintoul
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Nakład | 5230 butelek |