Tylko spójrzcie, jak elegancko prezentuje się single malt zamknięty w pękatej butelce o niecodziennym kształcie. Tomintoul Five Decades, butelkowany z mocą 50% alkoholu, został wydany dla uczczenia pięćdziesiątej rocznicy pracy szkockiej destylarni. Sam Robert Fleming, główny gorzelnik Tomintoul, czuwał nad przygotowaniem i opracował wyjątkową formułę złocistego dramu. Whisky dojrzewała w dokładnie wyselekcjonowanych dębowych beczkach z lat 1965, 1975, 1985, 1995 i 2005. Jedynie 5230 butelek, w których zaklęto ciekawy aromat ziół i dębowy smak, podbity delikatnymi słonymi akcentami.
Destylarnia Tomintoul została zbudowana w 1964 roku, jako własność Hay&Macleod i W&S Strong, w wiosce o tej samej nazwie. Produkcja whisky, z początku wykorzystywanej w blendach, rozpoczęła się rok później. W 1974 roku rozpoczęto pierwsze oficjalne butelkowanie – był to dwunastoletni Tomintoul. Od tego czasu popularność single maltów szkockiej gorzelni rośnie z roku na rok, a asortyment sukcesywnie się poszerza i różnicuje.
Destylarnia czerpie wodę ze źródła Ballantruan. Gorzelnicy marki wiedzą, jak istotne jest, aby woda pochodziła z naturalnego źródła i była krystalicznie czysta. Destylarnia Tomintoul znajduje się na nierównym terenie, ponad 300 metrów nad poziomem morza. Mówi się, że czyste powietrze na takiej wysokości przyczynia się do powstania single malta Tomintoul. Sama destylarnia reklamuje swoje słody jako „łatwe do picia”. Gorzelnia jest dość duża, o wydajności 3,3 mln litrów rocznie. Tomintoul działa z maksymalną wydajnością, z siedmiodniowym tygodniem pracy i w swoich czterech magazynach jest w stanie pomieścić 75 tysięcy beczek. Charakter dramu Tomintoul Five Decades opiera się właśnie na beczkach, a właściwie na różnicach między nimi. Słód dojrzewa w beczkach z różnych lat, a każda z nich nadaje mu innych walorów smakowych i aromatycznych.
Tomintoul Five Decades kusi złocistą barwą. Pod jaskrawą szatą znajdziemy fuzję smaków i aromatów, wśród których prym wiodą akcenty ziół, egzotycznych owoców i dębowe tony.
Barwa: złocista;
Aromat: wir słodkiego słodu i nuta egzotycznych owoców ścigana przez falę mieszanych orzechów i powiew dymu z cygara;
Smak: złożony, owoce guawy, koperek i trawa, orzechy laskowe i migdały opasane bogatymi tonami dębu.
Finisz: delikatna przyprawa dębowa z finałem imbirowo-pieprzowym;
Naszym zdaniem istnieją dwie dopuszczalne opcje degustacji tego single malta. Czasem co za dużo to nie zdrowo – tak też jest w tym przypadku. Wyrafinowane słody z najwyższej półki nie potrzebują wiele. Najlepiej smakują bez dodatków, degustowane ze specjalistycznego kieliszka lub niskiej szklanki o grubym dnie, zwanej tumbler. Do dramu dobrze będzie dodać dwóch kropli wody, które wzmocnią surowe nuty dymu i ziół.
To nie jest klasyczna butelka Tomintoul. Tym razem mamy do czynienia z pękatym, obłym szkłem z niedługą szyjką. Butelka jest wykonana z bezbarwnego szkła, przez które bez problemów dostrzeżemy złocistego single malta. Jeżeli mielibyśmy użyć jednego słowa na określenie tej prezentacji, to byłoby to słowo „minimalizm”. Jednym ozdobnym akcentem są graficzne, falowane linie biegnące przez szerokość butelki – i to zdecydowanie wystarczy! Tomintoul Five Decades jest opakowany w duże, czarne pudełko.
Tomintoul Five Decades to najbardziej wyjątkowa pozycja w katalogu produktów szkockiej destylarni. Prezentuje to, co najlepsze gorzelnia ma do zaoferowania swoim fanom. Wielbiciele szkockiej marki będą mieli okazję skosztować single malta z najlepszych beczek magazynowanych przez lata w prywatnych magazynach destylarni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TOMINTOUL |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |