Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomintoul 33 letnią 43% 0.7 L?
- Tomintoul leży w jednym z najsuchszych obszarów Szkocji – większość deszczu „przejmują” na siebie pobliskie góry Cairngorm
- Debiutowała w sierpniu 2009 roku i zastąpiła wprowadzoną na rynek w 2004 roku wersję 27-letnią 40% ABV
- Imponująca, przepastna, niezwykle gładka i wysublimowana, dojrzałe cytrusy, orzechy, kawa, kakao, czekolada, miód, karmel, kwiaty, preparat do drewna, toffi, wanilia, rodzynki, mnóstwo dębu, skóry, tytoniu, ziół i nieco pikantnych niekiedy przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 33 lata w kombinacji beczek z dębu amerykańskiego po bourbonie i hiszpańskiego po sherry
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Wielka whisky, nie produkowana od 2017 roku
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. tytułem najlepszej whisky ze Speyside na World WhiskiesAwards w 2010 roku
33-latek prosto z najwyższej półki, dostępny na runku od 2009 roku. Został uznany za najlepszy single malt z rejonu Speyside w konkursie Whiskey Magazine World Whiskeys Awards w 2010 roku. Czyste, najwyższej jakości składniki oraz naturalne środowisko dodają gładkości i łagodności tej ekskluzywnej pozycji. Destylaty Tomintoul dojrzewały przez ponad trzy dekady w dębowych beczkach po bourbonie. Tomintoul-Glenlivet Distillery to destylarnia położona w Ballindalloch, w regionie Speyside w Szkocji, produkująca whisky słodowe do mieszanek i butelkowaną jako single malts. Gorzelnia została założona w 1964 roku. Podwoiła swoją wydajność, gdy w 1974 roku zainstalowano dwa dodatkowe alembiki i w tym samym roku rozpoczęła butelkowanie whisky single malt. Zakład wytwarza szeroką gamę single maltów w różnym wieku. Jest własnością Angus Dundee Distillers. W 2009 roku Tomintoul wpisał się do Księgi Rekordów Guinnessa, produkując największą butelkę whisky na świecie, zawierającą 105,3 litra 14-letniej whisky słodowej Tomintoul!
Tomintoul jest wykonany z naturalnych składników. Czysta woda źródlana, wykorzystywana w wielu etapach produkcji whisky, pochodzi ze źródła Ballantruan. Pierwszy etap procesu rozpoczyna się od słodowania jęczmienia. Najpierw należy go namoczyć w wodzie, gdzie zaczyna kiełkować. Proces ten powoduje, że ziarno zamienia skrobię w cukry, które później będą karmić drożdże, odpowiadające za produkcję alkoholu. Słodowany jęczmień mielony jest w młynie na grubą mąkę, zwaną „śrutem”. Następnie wytwór łączony jest z gorącą wodą w kadziach zaciernych. Efektem jest powstanie zacieru.
Podczas etapu fermentacji drożdże wydzielają ciepło i dwutlenek węgla, tworząc duże pieniste bąbelki. Otrzymywany jest wówczas płyn alkoholowy o mocy 8-9%. Później wytwór trafia do miedzianych alembików. Ostrożnie podgrzany alkohol odparowuje w niższej temperaturze niż woda. Później unosi się prosto do destylatora i jest kondensowany z powrotem w płyn. Gorzelnia Tomintoul stosuje podwójną destylację, aż do powstania cieczy o mocy 69% alkoholu. Oddzielony od reszty fragment cieczy ląduje w beczkach, aby tam dojrzewać i nabierać walorów smakowych i aromatycznych. Tomintoul przez 33 lata leży w beczkach z drewna dębowego po bourbonie, zanim trafi do butelki. Drewno oddycha i każdego roku eliminuje z płynu jakąś cześć alkoholu. Warstwy drewna z czasem nadają whisky różne smaki. Drewno dębu amerykańskiego funduje nuty wanilii, a różnica w usłojeniu drewna dębu europejskiego daje nuty przyprawowe i owocowe. Czyste, świeże powietrze otaczające destylarnię ma swój udział w tworzeniu niepowtarzalnego smaku whisky.
Co ciekawe, whisky nie zawsze leżakowała w beczkach, a korzyści płynące z jej dojrzewania zostały odkryte przez przypadek! Legenda głosi, że w czasach nielegalnej destylacji, kiedy alembiki były ukryte w całej Szkocji, zapomniana jedna beczka doprowadziła do ukształtowania bogatego, aromatycznego trunku, który znamy dzisiaj. Teraz szkocka whisky musi dojrzewać przez co najmniej 3 lata, aby zostać prawnie zaklasyfikowana jako szkocki trunek.
Ekskluzywny, bogaty smak pełen finezyjnych akordów owoców i słodyczy przeniesie testującego w cudowną krainę rozkoszy sensorycznych. 33 lata spędzone w dębowych beczkach sprawiły, że Tomintoul zyskał niemożliwych wręcz do opisania walorów smakowych i aromatycznych!
Barwa: złota;
Aromat: nuty toffi i drzewa cedru, odrobina owocowej słodyczy;
Smak: miękki, nuty słodyczy i owoców, figa, wanilia i cynamon;
Finisz: długi, dojrzały i elegancki, melasa;
33-latka warto pić bez dodatków, aby w pełni docenić jego smak. Pij whisky małymi łykami. Wysoka zawartość alkoholu może na początku wydawać się przytłaczająca. Kiedy jednak przyzwyczaisz się do tego efektu, będziesz w stanie docenić smak napoju i wykryć różne, bogate niuanse – słodycz, nuty owocowe i eleganckie wykończenie.
Butelka naszego bohatera jest smukła i zgrabna. Jej szyjka natomiast dość obła w kształcie. Przez bezbarwne szkło jesteśmy w stanie ujrzeć głęboki, bursztynowy kolor alkoholu. Etykieta przybrała biało-fioletowe barwy. Na pierwszy rzut oka widoczna jest grafika, przedstawiające piękną naturę rejonów Speyside. Śliwkowe elementy etykiety świetnie komponują się ze złotymi napisami na etykiecie. Luksusowego charakteru dodaje podpis Master Distillera. 33-latek sprzedawany jest w ozdobnym pudełku, na którym wyróżnione zostały medale, jakie zdobyła ta ekskluzywna w świecie whisky pozycja.
Tomintoul to jedna z wielu oznaczonych wiekiem propozycji od szkockiej destylarni. Ponad trzy dekady maturacji trunku nadały destylatom niewiarygodnej głębi smaków i aromatów. To pozycja dla smakoszy i znawców single maltów. Niejeden wielbiciel takich alkoholi z dumą postawi 33-latka gorzelni Tomintoul na swoje półce barowej, a dla wielu może być on klejnotem koronnym całej kolekcji! Whisky z pewnością poczeka na specjalną okazję, zanim zostanie rozpieczętowana.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 33Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |