Kiedy pod koniec XIX wieku powstawała destylarnia Knockdhu, torf, którego bogactwem zasobów okolice gorzelni mogą cieszyć się do dziś, był podstawowym źródłem paliwa wykorzystywanym w regionie Highlands. Tak samo i whisky ówcześnie w tym regionie powstające pełne były jego aromatycznych cząsteczek, wyrażanych oczywiście w PPM. Z biegiem lat proceder ten w Konockdhu odchodził w zapomnienie, jednakowoż w 2003 roku na nowo rozpoczęto wykorzystywanie go na bardziej masową skalę. Tradycji stało się zadość, powstała znakomita Peaty Collection, której ważną częscią jest anCnoc Flaughter.
anCnoc Flaughter swą nazwę zawdzięcza specjalnej wersji szpadla, który używa się do usuwania wierzchniej warstwy torfu. Warstwa ta jest co prawda bogatsza i bardziej „krzewiasta”, ale i najbardziej cuchnie. Dzięki temu w anCnoc Flaughter znaleźć możemy ciężki, wędzony smak, który pozbawiony jest zbędnych, zbyt intensywnych, niemalże dokuczliwych, naleciałości.
Swą premierę anCnoc Flaughter miał w 2014 roku jako jeden z pierwszych whisky z edycji Peaty Collection. Stworzono go z ponad 10-letnich destylatów starzonych w dębie amerykańskim, w których moc rażenia cząsteczek torfu ustalono na dokładne 14.8 PPM. Butelkowany z mocą 46% ABV, co oznacza, że rozcieńczono go jedynie wodą, zaś jego struktury nie naruszono ani procesem filtracji na zimno, ani dodatkiem jakiegokolwiek barwnika.
W anCnoc Flaughter naprawdę dużo się dzieje. Od nosa aż po długi, intensywny finisz towarzyszą nam nuty żywiczne, apteczne, oleiste i ziemiste, dokładnie takie, jakimi zazwyczaj szczyci się Islay. Dla równowagi znajdziemy także nuty owoców, będą cytrusy i tropikalne akcenty, będą jabłka i gruszki, do tego słodkie tony czekolady, ciasteczek, czy balonowej gumy. Całość pokryta anyżem, solanką, miętą i aromatycznymi przyprawami sprawi, że anCnoc Flaughter zachwyci niejednego adepta świata szkockiej whisky.
Nos: Dym, popiół, nuta metaliczna, olej silnikowy, wilgoć piwnicy, rdza, apteka, krem waniliowy, białe kwiaty, lepkie, palone toffi, miód, guma balonowa, biała czekolada, melon, cytrusy, brzoskwinia, piernik, płatki zbożowe, anyż, oregano, tymianek, biały pieprz, sól morska, minerały
Smak: Rozgrzewający, intensywny, tłusty, torf, słód, tytoń fajkowy, olej napędowy, popiół, ziemia, metaliczność, palony plastik, apteka, wędzonka, mleczna czekolada, krówka, sok z marakui, ananas, brzoskwinia, przejrzałe owoce sadu, deser owocowy, truskawka, niedojrzały banan, cytrusy, zielone jabłka, gruszki, orzechy nerkowca, migdały, crème brulee, palony karmel, syrop na kaszel, anyż, żywica drzew iglastych, rozmaryn, dębina, sól morska, wanilia, mięta, minerały
Finisz: Intensywny, mocny, zdecydowany, dym, mokra gleba, żużel, metaliczność, rdza, ciemne owoce, cytrusy, słód, twarde ciasteczka zbożowe, gorzka czekolada, pikantne zioła, pieprz czarny, tytoń, skóra, minerały
anCnoc Flaughter nosi wszelkie znamiona naprawdę solidnej, torfowej whisky. Dodatkowo limitowany, niedługo już niedostępny na pierwotnym rynku, wręcz nakazuje, by kosztować go jedynie saute. Albo…jak kto lubi…
anCnoc Flaughter, dokładnie jak cała Peaty Collection, ubrany jest w dominującą czerń. Zarówno etykiety na butelce, jak i tuba tło mają właśnie czarne. Kolorem białym oznaczono litery, cyfry i wszelkie znaki graficzne – poza kilkoma wyjątkami.
Na tubie brązowym kolorem oznaczono: poziomy pas otaczający tubę u samej góry, poniżej poziom torfu wyrażony w PPM (14.8 PPM – powtórzony pośrodku tyłu tuby), napis „Scotch Whisky” (pośrodku przedniej części tuby i u góry z tyłu), punkt oznaczający miejsce, gdzie leży gorzelnia Knockdhu (zaznaczony na szkicowej mapce Szkocji u góry po prawej z tyłu tuby), napis „Established 1894” (u dołu na przedzie tuby) oraz rysunek przedstawiający szpadel flaughter (na przedzie tuby; zajmuje wysokość ¾ tuby). Pozostałe informacje kolorem białym to: na przedzie tuby, od góry napisy „flaughter” i „limited edition”, potem, po prawej od brązowego napisu „14.8 PPM” wyjaśnienie w nawiasie kwadratowym „[parts per milion]”, dalej krótkie wyjaśnienie nazwy whisky anCnoc Flaughter, na środku tuby, zachodzące na obrazek, nazwa whisky anCnoc, informacja, że to szkocki single malt z regionu Highland, potem prawidłowa wymowa słowa anCnoc oraz informacje, iż jest to whisky nie filtrowana i nie barwiona; na samym dole, pod obrazkiem i brązowym napisem „Established 1894” adres gorzelni i informacja, że whisky anCnoc Flaughter destylowano, leżakowano i butelkowano w Szkocji przez gorzelnię Knockdhu właśnie. Tył tuby to (od góry): szkicowa mapka Szkocji z punktem, który obrazuje gdzie znajduje się gorzelnia Knockdhu (po prawej), następnie nazwa whisky anCnoc, informacja, że to szkocki single malt z regionu Highland, dalej historia gorzelni Knockdhu i powstania whisky anCnoc Flaughter, dalej nazwa „flaughter” i, w tym samym akapicie, cyfra mówiąca o zawartości cząsteczek torfu („14.8 PPM [parts per milion]”), poniżej nota degustacyjna anCnoc Flaughter oraz adres strony internetowej dedykowanej kolekcji torfowych anCnoc Whiskies; na samym dole, po lewej, kod kreskowy, po prawej, inforamcje techniczne (pojemność butelki, procentowa zawartość alkoholu, etc.).
Przednia etykieta butelki powtarza układ z przedniej części tuby, jedynie na dole zachodzi zmiana – pod rysunkiem szpadla znajduje się adres gorzelni Knockdhu i informacja, że anCnoc Flaughter destylowano, leżakowano i butelkowano w Szkocji przez zakład Knockdhu właśnie; pod spodem znajdziemy brązowy napis „Established 1894”, zaś pod nim dane dotyczące pojemności butelki i procentowej zawartości alkoholu. Tylna, mniejsza etykieta, również jest tożsama z tyłem tuby, z tym, że znalazło się na niej miejsce jedynie dla nazwy whisky anCnoc, informacji, iż jest to szkocki single malt z regionu Highland, noty degustacyjnej anCnoc Flaughter oraz, na samym dole, kodu kreskowego (po lewej) i informacji technicznych (wraz z adresem strony dedykowanej torfowym wersjom whisky anCnoc) po prawej stronie.
anCnoc Flaughter jest ściśle limitowaną whisky, whisky, dodajmy, naprawdę świetną, którą nagrodzono srebrnym medalem na jednym z najważniejszych konkursów branżowych International Spirits Challenge w 2014 roku. Z tego tytułu anCnoc Flaughter ma ogromny potencjał inwestycyjny. anCnoc Flaughter sprawdzi się także na wyjątkowy prezent dla równie wyjątkowej osoby. Czas jednak ucieka…
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 14 ppm |
Jim Murray | 88.5 |