Dlaczego warto kupić whisky An cnoc Black hill Reserve?
- Gorzelnia Knockdhu korzysta z pięciu źródeł wypływających z pobliskiego „Czarnego Wzgórza” (Knock Hill)
- Debiutowała w 2015 roku na rynku Travel Retail
- Pełna, treściwa, rześka, soczyste, świeże owoce (cytrusy, jabłka, kokos, gruszka), do tego słodki miód, toffi, czekolada, waniliowe lody, a poza tym skóra i moc mielonych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie typu first fill
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Świetna na letni piknik, z kostką lodu lub w orzeźwiających drinkach
- Nazwa Black Hill stanowi nawiązanie do wzgórza znajdującego się obok destylarni
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2016 roku
Whisky Black Hill Reserve miała swoją premierę w pierwszej połowie 2015 roku. Złocisty single malt dojrzewał w wyselekcjonowanych beczkach po amerykańskim bourbonie z pierwszego napełnienia, a następnie został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Gama An Cnoc powstaje w destylarni Knockdhu, a nazwa tej pozycji – Hill Reserve – związana jest właśnie z nazwą gorzelni, która w języku gaelickim oznacza Czarne Wzgórze. Trochę skomplikowane, tak jak sama whisky!
Destylarnia whisky An Cnoc znajduje się oficjalnie w regionie produkcji Highland, choć czasami wydania błędnie określane jest jako dramy ze Speyside. Niedawno Knockdhu świętowała swoje 125 urodziny. Od 1993 roku jej whisky pojawiają się pod szyldem anCnoc, ponieważ firma Inver House Distillers uznała, że konsumenci prawdopodobnie będą mylić Knockdhu i znaną od dawna markę single malt Knockando firmy Diageo. Historia gorzelni Knockdhu zaczyna się od zakupu Knock Estate w 1892 roku przez Johna Morrisona, który odkrył, że na terenie posiadłości znajduje się wiele źródeł, które są w stanie zapewnić stały dopływ czystej wody. Okolice te były doskonałymi terenami do uprawy jęczmienia, a w pobliżu był również łatwo dostępny torf. Dodajcie do tych atrakcji bliskość linii kolejowej Great North of Scotland dla transportu, a wszystko to składa się na idealne miejsce do budowy destylarni!
Do dzisiaj destylarnia Knockdhu wykorzystuje to, co daje jej natura. Bazując na jęczmieniu najlepszej jakości tworzy wysokiej klasy single malt whisky. Dram An Cnoc Black Hill Reserve dojrzewa co najmniej 3 lata w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie z kolejnego napełnienia, które znacznie wpływają na kremowy charakter słody. Beczki po bourbonie zapewniają również akcenty wanilii i kokosa. W tym wydaniu znajdziemy jednak o wiele więcej, ale o tym już poniżej...
An Cnoc Black Hill Reserve zachwyca klasycznym, waniliowym motywem czerpanym z wyselekcjonowanych beczek. W zestawie przychodzą jeszcze nuty czekolady i orzeźwiających owoców.
Barwa: złoto;
Aromat: owocowy, kremowa wanilia, słodki;
Smak: jabłko, pomarańcze, wszechobecna wanilia i przyprawy;
Finisz: długi i czekoladowy;
Sposób degustacji whisky słodowej to temat, który podjudza do dyskusji. Jedna strona barykady powie, że single malt whisky zawsze powinna być degustowana bez dodatków, ewentualnie z paroma kroplami wody. Eksperymentalni smakosze jednak będą zdania, że nawet słodowe dramy warto wykorzystywać w alkoholowych koktajlach lub degustować je na lodzie. Wybór pozostawiamy Wam!
Minimalistyczny design to coś, co zachwyca w opakowaniach serii An Cnoc. I tym razem butelka dramu na prosty kształt i jest bezbarwna. Biała, podłużna etykieta informuje za pomocą czarnych i miedzianych napisów, z jaką whisky mamy do czynienia. Jedynym ozdobnikiem jest tutaj niewielka rycina przedstawiająca tajemnicze wzgórze z gorzelnią. To samo znajdziemy na tubie, w którą zapakowany jest single malt.
An Cnoc Black Hill Reserve to idealny dram na prezent dla kogoś z nieodkrytymi jeszcze przez nas upodobaniami. Ta szkocka whisky będzie bowiem smakować każdemu! Dzięki swojemu waniliowemu charakterowi jest elastyczna i przystępna. Długi, czekoladowy finisz zachwyci zarówno amatora, jak i prawdziwego znawcę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |