To już druga edycja ekspresji Virgin Oak z destylarni Auchentoshan w regionie Lowland. Whisky w pełni dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu virgin oak - określenie „virgin” odnosi się do faktu, że beczki nigdy wcześniej nie miały w sobie dojrzewającego alkoholu, co jest rzadkością w przemyśle szkockiej whisky. Druga partia jest butelkowana z mocą 46% alkoholu, nie jest filtrowana na zimno i ma naturalny kolor. Jest to edycja limitowana, chociaż dokładna liczba butelek nie jest oficjalnie znana. Swoją premierę miał w 2014 roku i od tego czasu nie traci na popularności. Wciąż zachwyca i przyciąga nowych smakoszy nutami cynamonu, wanilii i drewna.
Auchentoshan to destylarnia położona w pobliżu Glasgow. Znajduje się w regionie Lowlands na północny zachód od miasta, w pobliżu Clydebank. Oficjalnie została założona w 1823 roku, chociaż zapisy wskazują, że na początku XIX wieku w pobliżu działała gorzelnia o nazwie Duntocher. Auchentoshan tłumaczy się jako „róg pola” z lokalnej formy gaelickiego i jest dziś własnością Morrisona Bowmore'a oraz częścią większej firmy Beam Suntory. Obecna produkcja zakładu wynosi 1,75 miliona litrów rocznie.
Auchentoshan leżakuje w beczkach z naturalnego dębu od początku XXI wieku i ta praktyka jest częścią większej strategii eksperymentowania z nietradycyjnymi beczkami przez właścicieli marki. Byli jednymi z pierwszych, którzy używali beczek z dębu pierwszego napełnienia na początku 2000 roku, a teraz podąża za nimi wielu innych producentów. Auchentoshan jest wyjątkowy wśród szkockich destylarni whisky, ponieważ trzykrotnie destylują każdą kroplę swojego spirytusu. Gdzie indziej w Szkocji powszechną praktyką jest dwukrotna destylacja, podczas gdy potrójna destylacja jest częściej kojarzona z irlandzką whisky. Potrójna destylacja daje alkohol, który jest lżejszy i delikatniejszy w smaku.
Druga edycja Auchentoshan Virgin Oak oczaruje podniebienie wyważonymi akcentami przypraw, słodkiego syropu klonowego i drzewnymi nutami.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: świeży, słodki, nuty wanilii i syropu klonowego;
Smak: suszone mango, imbir, akcenty drzewne, cynamon i gałka muszkatołowa;
Finisz: akcenty cynamonu i dębu;
Limitowana whisky ma wiele do zaoferowania – to od Was zależy, w jakim stopniu chcecie poznać szkockiego singla malta. Pierwsze spotkanie będzie najbardziej owocne, jeżeli zdecydujecie się na degustację bez dodatków. Później warto dodać do alkoholu dwie krople wody o pokojowej temperaturze – wówczas skryte gdzieś głęboko smaki i aromaty staną się bardziej wyczuwalne dla podniebienia.
Wysoka, smukła butelka o długiej szyjce wygląda zachęcająco. Wykonana z bazbarwnego szkła pozwala zakochać się w wyraziście bursztynowej barwie whisky wewnątrz. Na gładkiej tafli umieszczono białą etykietę o czarnych i złotych napisach. Auchentoshan Virgin Oak Batch 2 czeka w eleganckim, białym pudełku. Nie zabrakło na nim logo marki, czyli trzech szyjek alembików, nawiązującego do stosowania potrójnej destylacji w procesie produkcji.
Kolejne wydanie single malta marki Auchentoshan, które udowadnia, że szkocka destylarnia doskonale zna się na rzeczy. Przypomnijmy, że gorzelnia była pomysłodawcą zastosowania beczek „vigin oak” w procesie maturacji, czym przetarła szklaki dla kolejnych producentów bursztynowego alkoholu. Druga edycja Auchentoshan Virgin Oak Batch 2 jest nie do podrobienia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | AUCHENTOSHAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |