Jasno-złota whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie, a następnie finiszuje w beczkach po białym winie Sauvignon Blanc. Butelkowany z mocą 47% alkoholu dram oferuje akcenty soczystego bursztynu, nuty skoszonej trawy i fale zielonego jabłka prosto z drzewa. Destylarnia Auchentoshan kolejny raz udowadnia, że zna się na rzeczy.
Destylarnia Auchentoshan, położona na północno-zachodnim krańcu miasta, nad brzegiem rzeki Clyde, działa inaczej niż inne szkockie gorzelnie. Potrójnie destylowane alkohole i innowacyjna gama single maltów sprawiły, że ta szkocka marka została przyjęta zarówno przez młodszych miłośników whisky, jak i smakoszy z wieloletnim doświadczeniem. Nazwa destylarni pochodzi od gaelickiego „Achadh an Oisein” i oznacza „róg pola”. Gorzelnia znajduje się na terenie średniowiecznego klasztoru. Nie wiemy, czy mnisi przeszli od klasztornej tradycji warzenia piwa na rzecz destylacji, czy też rozpoczęli ją dopiero późniejsi właściciele tego miejsca. Istnieją dowody na istnienie destylarni Duntocher, o której pierwsza wzmianka pochodzi z 1800 roku. Być może z tej destylarni wywodzi się Auchentoshan. Pewne jest, że oficjalna licencja na destylację whisky dla destylarni Auchentoshan została wydana w 1823 roku.
Auchentoshan oferuje delikatny, lekki i świeży styl single malt. Alkohol zawiera nuty zielonego jabłka, świeżo skoszonej trawy i skórki cytryny z żywymi nutami zbożowymi. Ta lekka whisky dojrzewa głównie w beczkach z amerykańskiego dębu (whisky po bourbonie). Jednak niektóre dojrzewają także w różnego rodzaju beczkach po sherry i innych beczkach po winie – tak jak w przypadku wydania finiszującego w beczkach po Sauvignon Blanc.
Single malt bez określonego wieku z destylarni Auchentoshan, dojrzewający w beczkach po białym winie, zachwyci smakoszy przekrojem owocowych akcentów z melonem i jabłkiem na czele. W tle znajdziecie akcenty soczystej trawy cytrynowej i piekącego imbiru.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: kremowy dąb, pieprz, zielone jabłko i cytrusy, skoszona trawa;
Smak: winogrona i melony, trawa cytrynowa, waniliowy deser i imbir;
Finisz: jeszcze więcej owoców i nut dębowej wanilii;
Sama czy w towarzystwie? Whisky zmienia się całkowicie po dodaniu odrobiny wody - nie traci swojej esencji, a w niektórych przypadkach nawet poprawia się. Parę kropli wody sprawia, że wachlarz smaków i aromatów staje się bardziej dostępny dla naszych zmysłów. Jedna kostka lodu również wiele zdziała – nawet na opakowaniu twórcy dramu rekomendują testowanie po uprzednim zmniejszeniu temperatury dramu. Pamiętajcie jednak – jedna kostka zdecydowanie wystarczy! Jeżeli dodacie więcej, whisky będzie zbytnio rozcieńczona, a niska temperatura alkoholu zablokuje smaki i aromaty dramu.
Pełna świeżego charakteru whisky Auchentoshan, finiszująca w beczkach po białym winie Sauvignon Blanc, przybrała niebieską, „śnieżną” prezentację, zachęcającą do degustacji nieco schłodzonej whisky. Na prostokątnym opakowaniu widzimy budynki miasta Glasgow, w pobliżu którego mieści się destylarnia. Butelka z single maltem jest bezbarwna i ma dość długą szyjkę. Na szkle wytłoczono nazwę destylarni, a na foli owijającej zakrętkę znajdziemy datę powstania zakładu.
Do smakoszy whisky słodowej trafia kolejna, ciekawa propozycja od szkockiej destylarni Auchentoshan. Tym razem twórcy whisky zdecydowali się wykorzystać beczki po wytrawnym, białym winie do etapu finiszowania alkoholu. Tak stworzyli owocowo-orzeźwiający dram, który oczaruje zarówno początkujących, jak i bardziej doświadczonych smakoszy.
Degustacja Auchentoshan Sauvignon Blanc finish
Wybrane bottlingi z portfolio Auchentoshan
Auchentoshan szkocka perła potrójnej destylacji
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | AUCHENTOSHAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 47 |
Pojemność | 0.7L |