Dlaczego warto kupić Ardbeg Uigeadail?
- W 1974 roku Ardbeg rozpoczął sprowadzanie natorfowanego słodu z pobliskiej słodowni znajdującej się w kultowej wiosce Port Ellen
- Debiutowała w 2003 roku
- Torfowa, morska, pikantna, pełna nut suszonych owoców i wpływu beczek po sherry
- Stworzona z destylatów pochodzących z kombinacji beczek po bourbonie i sherry
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z naturalną mocą beczki (tzw. cask strenght) 54,2% ABV
- Nazwa UIGEADAIL odnosi się do pobliskiego jeziora o tej samej nazwie, z którego gorzelnia czerpie wodę („Uigeadail” – z gaelickiego „Miejsce ciemne i tajemnicze”)
- Światowa whisky roku w słynnej Whisky bible Jima Murraya (2009)
Ardbeg Uigedail to jedna z wielu propozycji szkockiej destylarni położonej na wyspie Islay. Została zaprezentowana w 2003 roku i od tego czasu mieści się w stałej ofercie szkockiej gorzelni. Ten szkocki single malt o 54,2% alkoholu, cechuje się intensywnymi smakami i aromatami skóry, wędzonki i suszonej śliwki, a także długim finiszem z wyczuwalną sherry Leżakowanie trunku nad brzegiem morza co najmniej przez 3 lata zapewnia w dodatku niesamowite słone i jodowe nuty. Komitet firmy Ardbeg zdecydował liczbą 120 000 głosów, że Ardbeg Uigedail to ich ulubiona whisky wśród wszystkich z gorzelni. Nazwa związana jest z jeziorem położonym na wyspie, którego woda stanowi bazę trunku. Producent informuje również, że galicyjskie słowo oznacza specjalne kadzie używane do produkcji złotego trunku.
Destylarnia Ardbeg mieści się w niesamowitym miejscu. Wyspa Islay cechuje się surowym klimatem i piękną przyrodą. Niegdyś jej liczne zatoki i jaskinie były wykorzystane przez przemytników do ukrywania w nich whisky! Dziś na tych pięknych terenach żyje więcej owiec niż ludzi, a drogi są pozbawione świateł. Całkowita populacja wyspy wynosi 3000 osób, z czego znamienita większość z nich znajduje zatrudnienie w jednej z ośmiu gorzelni. Islay to mekka fanów szkockich single maltów.
Sama gorzelnia została założona w 1815 roku przez Johna Macdougall. Z początku zajmowała się jedynie produkcją blendów. W 1838 roku gorzelnię przejął Thomas Buchman, jednak syn Johna wciąż czuwał nad finansami. Przed dekady zarządzanie firmą przypadało kolejnym członkom rodziny. Mimo późniejszych problemów i zamknięcia destylarni, po 1997 roku produkcja ponownie ruszyła pełną parą. Od tego momentu szkocka whisky Ardbeg bije rekordy popularności. Marka z roku na rok prezentuje coraz to nowsze i ciekawsze pozycje alkoholowe.
Szkockie single malty to alkohole ekskluzywne. Powstają w całości w jednej gorzelni i są produkowane z jednego typu słodu – jęczmiennego. Fakt ten czyni je bardziej luksusowymi niż szkockie blendy, których zacier to mieszanka wielu zbóż. Marka Ardbeg stosuje wysoce dymny słód, który jest torfowany do poziomu 50 ppm. W 1981 roku destylarnia zaprzestała stosowania metody podłogowej w kwestii suszenia słodu. Od tego czasu stosuje jedynie torf. Destylarnia jest zaopatrywana w słód przez słodownię we wiosce Port Ellen. Gorzelnia Ardbeg zajmuje się jego odpowiednią obróbką, w czym niezwykle pomocny jest kultowy młyn Bobby, działający od 1921 roku! Woda stanowiąca bazę whisky pochodzi z jeziora Loch Uigeadail, co było źródłem nazwy trunku.
Ardbeg Uigeadail nie jest filtrowany na zimno, co przez niektórych może być uznawane za atut. Pierwszym krokiem produkcji whisky, zaraz po obróbce zacieru jest fermentacja. Szkocki single malt z powodu zawartości fonoli w słodzie jest filtrowany znaczenie dłużej niż inne alkohole. Fenole odpowiadają za aromaty palone ognia, dymu czy bandaży. Kolejnym procesem jest podwójna destylacja. Później Maste Distiller wybiera odpowiednie beczki, w której płyn spędzi kolejne lata. Są to beczki po bourbonie pochodzące z USA oraz beczki po cherry. Producent nie informuje, jak długo trwa maturacja Ardbega, jednak czas ten nie wynosi krócej niż 3 lata.
Szkocki single malt to pozycja z charakterem, typowa dla destylarni Ardbeg. Marka oferuje mocne, torfowe smaki i wyraźne nuty świątecznych przypraw, ciasta, miodu i rodzynek. Ardbeg Uigeadail zapewnia przyjemny, głęboki finisz.
Kolor: głęboki, złoty odcień bez refleksów;
Aromat: bogaty i ciężki z mocnymi i dymnymi aromatami; z początku wyczuwalne przyprawy świąteczne, orzechy i fiołki, później sosna, skóra i węgiel. Nuty toffi i rodzynek w czekoladzie.
Smak: głęboka tekstura, równowaga między słodyczą a pikanterią, wędzone nuty, słodki, miód, melasa, cygaro;
Finisz: niezwykle długi, wyczuwalne rodzynki, głębokie tony czekoladowe i dym;
Klasyczna szkoła picia single maltów zaleca testowanie trunków tego typu bez żadnych dodatków. Wówczas jesteśmy w stanie poznać wszystkie elementy, jakie złoty alkohol ma do zaoferowania. Odpowiednia szklanka typu old-fashioned lub specjalistyczny kieliszek do degustacji whisky z pewnością podbiją zawarte w Ardbegu Uigeadail walory smakowe i aromatyczne.
Marka Ardbeg trzyma się standardowego designu w przypadku każdego swojego produktu. Butelka, w jakiej sprzedawany jest Ardbeg Uigeadail jest smukła, obła z długą szyjką. Sama etykieta w klasycznym czarnym kolorze ze złotymi elementami i typowo celtyckim napisem informuje o najważniejszych cechach trunku, jak: objętość, zawartość alkoholu, miejsce produkcji i typ płynu. Całość prezentuje się bardzo elegancko i klasycznie. Złote, finezyjne dodatki dodają prezentacji wyszukanego klimatu.
Ardbeg Uigeadail to jedna z bardziej dostępnych cenowo pozycji w ofercie szkockiej destylarni z wyspy Islay. Mimo tego trunek zachowuje swój wyszukany i tajemniczy charakter. Złoty alkohol jest świetną propozycją na prezent dla fanów szkockich single maltów. Świetnie sprawdzi się do obdarowania osoby, która dopiero wkracza w ten wielopoziomowy świat. Ardbeg Uigeadail to dobra opcja na spotkania towarzyskie, randkę czy na samotny, spokojny wieczór przy książce. Perfekcyjna pozycja dla wielbicieli torfowych smaków, ale również słodkich i czekoladowych nut. Okres jesienno-zimowy wydaje się wprost idealny na degustację tego rozgrzewającego trunku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 54.2 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |
Jim Murray | 89 |