Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 10 years old Travellers Exclusive?
- Debiutowała w 2018 roku na rynku Travel Retail
- Lekka, pełna owoców (banany, gruszki, jabłka, cytrusy), kwiatów, słodkich nut miodu i słonego karmelu oraz lekkich przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 10 lat w beczkach po Bourbonie z drugiego napełnienia (second fill)
- Świetna zarówno do picia saute, jak i do ekskluzywnych wersji klasycznych drinków
10-letni single malt Old Pulteney dojrzewa tuż nad morzem w ręcznie selekcjonowanych beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu drugiego napełnienia. Błyszczące złoto ze słodkim waniliowym toffi, cytrusami i rześkim aromatem jabłka. Łagodne przyprawy i nuty dojrzałych owoców skropione miodem rozgrzewają podniebienie. A wszystko to w butelce o charakterystycznym kształcie, przypominającej alembik.
Destylarnia Pulteney, położona przy zabytkowym porcie Wick jest jedną z najbardziej wysuniętych gorzelni na północ kontynentalnej części Szkocji. W XIX wieku miasto Wick było europejską stolicą połowów śledzi, a z portu korzystało aż 1000 łodzi. Obszar na południe od rzeki, znany jako Pulteneytown, zainspirował nazwę marki. Od 1826 roku produkuje szkocką whisky single malt, która jest esencją jej niezwykłej, morskiej lokalizacji. Jęczmień sprowadzano niegdyś drogą morską, whisky wysyłano łodzią, a wielu pracowników gorzelni było również zatrudnionych jako rybacy. Dojrzewający w ręcznie wyselekcjonowanych dębowych beczkach, Old Pulteney jest znany z wieloletniego wspierania żeglarskich i morskich przygód na całym świecie. Przez lata dojrzewania Old Pulteney chłonie morską bryzę, kształtując swój wyrazisty smak.
W samej destylarni myjka, w której odbywa się część procesu produkcji whisky jest niezwykła, ponieważ nie ma łabędziej szyi – legenda głosi, że powodem tego było odkrycie, że dach jest zbyt nisko, żeby pomieścił cały sprzęt. Ekstremalne położenie i wyjątkowe alembiki zaowocowały wyrazistym smakiem, przepełnionym mocą i subtelnością morza. The Old Pulteney kontynuuje produkcję whisky słodowej przy użyciu tradycyjnych metod prawie dwa wieki po otwarciu. 10-letnia pozycja to oddaje klasyczny charakter morskiego słodu, a dębowe beczki w których dojrzewała, odpowiadają za kremowy aspekt dramu.
10-latek od Old Pulteney zachwyca nieoczywistymi połączeniami. Znajdziecie tutaj akcenty dębu, wanilii, morskiej bryzy i miodu.
Barwa: przejrzysty bursztyn;
Aromat: ciasto z gruszką, miód, banan, krem waniliowy, dąb;
Smak: zielone jabłko, odrobina miodu, beza, morska bryza;
Finisz: solony karmel utrzymuje się obok schnącego dębu;
Przystępny smakowo single malt Old Pulteney świetnie smakuje pod wieloma postaciami. Podczas pierwszego zapoznania z bursztynową whisky, dobrze raczyć się nią bez dodatków. Później, żeby odkryć dodatkowe właściwości tej whisky, dobrze dodać do szklanki odrobinę wody – dwie lub try krople. Masz ochotę na drinka na bazie whisky słodowej? Nic nie stoi na przeszkodzie. Ciesz się single maltem w Whisky Sour lub Mint Julep.
Charakterystyczna butelka marki Old Pulteney zawdzięcza swoją wyjątkowość specjalnej formie – kształt alembiku zdecydowanie zwraca uwagę. Klasyczna czcionka, również z pewnością kojarzona przez wielu smakoszy, zyskała czarny kolor. Elegancji całej prezentacji dodają złote, finezyjne napisy. 10-latka zakupimy w prostokątnym pudełku w niebieskiej barwie – oczywiste nawiązuje do morskiego charakteru szkockiej marki.
Kolejna ciekawa propozycja szkockiej marki, uzupełniająca stale poszerzający się asortyment o określone wiekiem butelkowanie. Wspaniały single malt o klasycznie morskim, surowym charakterze, złagodzonym za pomocą słodkich, owocowych nut. Idealny dla fanów szkockiej destylarni, ale również dla początkujących z bardziej surową whisky słodową.
Wybrane bottlingi z portfolio Old Pulteney
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie second fill |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |