Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney Flotilla?
- Debiutowała w 2012 roku (rocznik 2000)
- Lekka, przyjemna, pełna nut toffi, kokosa, cytrusów, jabłek, wanilii i cudownej morskiej bryzy
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 10 lat w beczkach po Bourbonie z pierwszego napełnienia (first fill)
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Edycja limitowana, świetna na początek przygody z inwestowaniem w whisky
Ten szkocki single malt z regionu Highland z rocznika 2008 został podkreślony przez klasycznie morski charakter marki Old Pulteney. Single malt dojrzewał tuż nad brzegiem morza w beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia przez 10 lat, a butelkowanie odbyło się w 2018 roku. Rezultatem jest dobrze zbalansowana whisky, która zawiera nuty wanilii, zielonych jabłek, skórki z cytryny, morskiego powietrza, cynamonu i gałki muszkatołowej, a także subtelnej pieprzowej przyprawy, dębu i chleba z masłem.
Założona w 1826 roku destylarnia Pulteney jest najbardziej wysuniętą na północ destylarnią kontynentalnej części Szkocji. Stoi na przedmieściach Wick na nierównym, smaganym wiatrem terenie. Nieprawdopodobne miejsce dla destylarni, co wiąże się z bliską odległości od morza, które kiedyś było jedynym środkiem transportu whisky na południe. Podczas boomu na śledzie w XIX wieku wielu pracowników gorzelni było zatrudnionych również jako rybacy. Przemysł rybny nie jest już częścią codziennego życia w Wick, ale destylarnia Pulteney nadal działa, destylując jeden z najlepszych dostępnych słodów regionu Highland!
Oprócz wszystkich walorów smakowych i aromatycznych, nadawanych przez samą destylarnię podczas procesu destylacji, jest jeden czynnik, który ma decydujący wpływ na smak whisky - beczka, w której dojrzewa alkohol. Proces produkcyjny nadaje whisky około 20-30% stylu i smaku, a reszta jest pozyskiwana z drewna dębowego. Dąb jest niezwykle wytrzymałym drewnem, ale jest też lekko porowaty, dzięki czemu beczka może oddychać. W wilgotnych warunkach, takich jak te występujące w Szkocji w okolicach Wick, co roku pozwala to na odparowanie niewielkiej ilości alkoholu w powietrze. Ponieważ temperatury zmieniają się z miesiąca na miesiąc, drewno powoli rozszerza się i kurczy. Spirytus jest wciągany przez dąb, a następnie się z niego ulatnia, nadając tym samym smak i kolor whisky. Beczki po bourbonie, w których dojrzewa 10-latek, wpływają na obecność słodkich akcentów soczystego miodu, nut kokosa oraz wanilii, a także na delikatną kremowość.
Ten 10-letni single malt dużo zawdzięcza beczkom po bourbonie – to dzięki nim osiągnął fuzję miodowych akcentów, które świetnie współgrają z przyprawami i cytrusami.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: przyjemny, słodowy i miodowy, akcenty wiórek kokosowych, cynamonu i cytrusów;
Smak: gałka muszkatołowa, miód, herbatniki, pomarańcze i pieprz;
Finisz: długi, słodowy i słodki;
Ta whisky pozostawia szerokie pole do popisu. Na pierwsze spotkanie z single maltem polecamy przygotować niską szklankę typu tumbler lub kieliszek do degustacji, a następnie cieszyć się dramem bez dodaktów, na czysto. Później warto dodać odrobinę wody, dosłownie dwie lub trzy krople, które wspaniale rozszerzą paletę smakową i aromatyczną. 10-latek będzie również świetną bazą pod alkoholowe koktajle – dobrze sprawdzi się w Whisky Sour i Old Fashioned. Swoją przyjemną słodyczą wpasuje się w odświeżający charakter Mint Julep.
To, co wyróżnia butelki Old Pulteney na tle innych to ich wyjątkowy kształt inspirowany alembikami, w których odbywa się destylacja whisky. Butelka jest obła i została wykonana z bezbarwnego szkła. Dzięki temu bez problemów możemy podziwiać głęboką barwę dramu za gładką taflą. Na froncie znajdziemy dwie etykiety. Większa, beżowa informuje, że mamy do czynienia z pozycją z serii Flotilla. Czcionka napisów została utrzymana w retro stylu. Poniższa, mniejsza etykieta ma niebieską barwę, co w jasny sposób nawiązuje do roli morza w produkcji trunków. Nie mogło zabraknąć również logo marki, czyli złotego statku. Single malt pakowany jest w niebieskie, prostokątne pudełko.
10-letni Old Pulteney to perfekcyjna whisky dla wielbicieli przystępnych, słodkich dramów gdzie nuty torfu i surowe akcenty nie zaburzą przyjemnej słodyczy miodu i przypraw. Świetny single malt do codziennej degustacji, do picia w gronie znajomych, a także od tworzenia ciekawych mikstur na imprezie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |