Pierwsza partia tej limitowanej edycji zawiera łącznie 6000 butelek, z których każda jest indywidualnie numerowana. Seiridh jest wymawiane jako „sheh-ree” i w języku gaelickim oznacza sherry. Doskonale zbalansowany single malt, który dojrzewał w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie, a następnie został wykończony w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach po sherry oloroso z Jeres w Alcudii w Hiszpanii. Pięknie bogaty, złożony i pełny smak!
Biorąc swoją nazwę od pobliskiej wioski, destylarnia Tomintoul została zbudowana podczas wielkiego boomu whisky w latach 60. XX wieku. Założyło ją dwóch brokerów whisky - Hay & MacLeod i W & S Strong & Co w 1965 roku w regionie Speyside w Szkocji. Mimo stosunkowo młodego wieku Tomintoul wielokrotnie zmieniała właścicieli, zanim na przełomie tysiącleci trafił do obecnego właściciela, firmy Angus Dundee. Pierwsza butelka od szkockiej gorzelni została zaprezentowana światu w 1973 roku, natomiast pierwszy whisky wypuszczona spod skrzydeł nowego właściciela – w 2002 roku. Woda do gorzelni czerpana jest ze źródła Ballantruan. Podstawowy asortyment marki w składa się z 10, 14, 16, 21 i 25-letnich single maltów.
Tomintoul Seiridh butelkowany z mocą 40% prezentuje prawdziwą kwintesencję słodkiej i soczystej sherry. Beczki po sherry pochodzą z Alcudii z Hiszpanii i zapewniają single maltowi wyjątkowy charakter bogatych w smak owoców. Wcześniej whisky była fermentowana i destylowana w miedzianych alembikach. Podstawę każdej whisky słodowej stanowi słodowy zacier wytłoczony z jęczmienia porastającego wietrzne pola Szkocji.
Tomintoul Seiridh pod złocistą szatą kryje akcenty drewna, pigwy i cydru. Aromat pełen orzechowych i maślanych nut zachwyci niejednego degustatora.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: sułtanki, masło i orzechy;
Smak: słodki, figa, ciasto świąteczne i cydr;
Finisz: pełen słodyczy, czekoladowy, suszone owoce i drewno;
Ta soczysta whisky świetnie nadaje się zarówno do degustacji bez dodatków, jak i do wykorzystania w koktajlu alkoholowym. Przystępny smak i delikatny aromat sprawia, że single malt wpasuje się zarówno w słodkie, jak i wytrawne drinki. Jeżeli jednak stawiacie na klasyczną formę degustacji, pijcie whisky bez dodatków w szklance typu tumbler. Dobrym pomysłem będzie dolanie do alkoholu odrobiny wody dla wzmocnienia nut suszonych owoców i cydru.
Tuba, w której kupimy single malta ozdobiona została klasycznym rysunkiem przedstawiającym wartki strumień, z którego szkocka gorzelnia czerpie wodę do produkcji whisky. Sama butelka jest zgrabna i lekko poszerzana ku górze. Szyjka zakończona została jasno-czerwoną zakrętką. Na etykiecie znajdziemy dokładny opis tego wyjątkowego wypustu.
Tomintoul Seiridh to szkocka whisky dedykowana smakoszom, ale również amatorom, którzy dopiero co rozpoczynają swoją przygodę ze złocistym alkoholem. Delikatny w smaku single malt od gorzelni Tomintoul przekona zarówno surowego specjalistę, jak i nowicjusza! Świetny dram na każdą okazję – poczynając od spokojnego wieczoru z dobrą książką, aż po szaloną imprezę w gronie przyjaciół.