Wyjątkowy, butelkowany z mocą 40% single malt z malowniczej, szkockiej destylarni Aberlour, zachwyca owocowym profilem, w którym winogrona spotykają się z jabłkiem, a pomarańcza z gruszką. Aberlour Triple Cask dojrzewał w trzech różnych beczkach: typu hogshead, w beczkach po sherry oraz w beczkach po bourbonie. Specjalna edycja swój debiut miała w 2018 roku i od tego czasu wzbudza niemałe zainteresowanie wśród smakoszy whisky słodowej.
W 1879 roku James Fleming przebudował gorzelnię w pobliżu potoku Lour. W swoim czasie Aberlour była najnowocześniejszą gorzelnią w historii. W 1898 roku kolejny wielki pożar zniszczył większość budynków, a także zapasy whisky w magazynach. Ale Aberlour zdołał przezwyciężyć kryzys i wrócić do producji. Stanowiło to również ogromną szansę, ponieważ gorzelnię można było odbudować przy użyciu najnowocześniejszego sprzętu. S. Campbell & Sons Ltd kupiła gorzelnię w 1945 roku, a w 1975 roku została kupiona przez Pernod Ricard.
Destylarnia Aberlour posiada dwa destylatory myjące (pojemność 21 000 litrów) i dwa destylatory spirytusowe (15 456 litrów). Obecnie roczna produkcja wynosi około 3,5 miliona litrów, co stawia gorzelnię w górnej części największych gorzelni w Szkocji. W połowie 2020 roku uzyskano pozwolenia na rozbudowę destylarni. Destylarnia Aberlour używa w sumie czterech alembików i dwukrotnie destyluje swoją whisky. Woda do produkcji whisky pochodzi z Burn of Aberlour, rzeki płynącej tuż przy destylarni.
Whisky Aberlour są generalnie słodkie z nutą sherry, pozbawione dymnego charakteru, bardziej owocowe niż pikantne. Prawie wszystkie whisky szkockiej marki dojrzewają beczkach po sherry lub po winie – Aberlour Triple Cask jest pod tym względem wyjątkowy. Specjalna whisky dojrzewa w beczkach typu hogshead, beczkach po bourbonie i beczkach po sherry. Aberlour jest idealny dla miłośników słodkiej whisky, którzy lubią posmakować różnic między ciemnymi suszonymi a egzotycznymi owocami, które można znaleźć we wszystkich whisky Aberlour. To prawdziwa whisky ze Speyside.
Aberlour Triple Cask zachwyci Was mocno owocowym charakterem. Tutaj wanilia spotyka się z płatkami śniadaniowymi skąpanymi w miodzie.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: kremowa wanilia, bananowy pudding, jabłka i gruszki z sadu;
Smak: płatki owsiane w miodzie, jeszcze więcej owoców, toffi i wanilia;
Finisz: korzenne przyprawy, dąb i owoce;
Jeśli naprawdę chcecie skosztować złożonej whisky po wielu latach przechowywania w beczkach, zdecydowanie nie powinniście jej schładzać, ale degustować w temperaturze pokojowej. Różnicę między whisky mrożoną na skałach a whisky nieschłodzoną widać już po samym bukiecie. Ta ostatnia chętnie emanuje intensywnym zapachem, podczas gdy ta chłodzona na lodzie prezentuje właściwie niezauważalne aromaty. Duży wpływ na smak ma nos, poznanie aromatów. Jeśli więc chcecie porządnie degustować nowo zakupioną whisky, powinniście najpierw raczyć się nią na czysto, w temperaturze pokojowej, aby móc w pełni docenić jej niezmącony smak
Pękata butelka z gładkiego szkła o lekko profilowanej szyjce, na tafli gładkiego szkła ma wytłoczoną nazwę destylarni. Na niewielkiej etykiecie, umieszczonej w dolnej części butelki, znajdziecie wszystkie informacje o trunku. Single malt czeka na Was w niebieskiej, obszernej tubie. Prosty, elegancki design sprzedaje się najlepiej, a szkocka marka dobrze o tym wie.
Ten specjalny single malt zaburza klasyczny styl przygotowania whisky w destylarni Aberlour. Poza standardowymi beczkami po sherry, często wykorzystywanymi przez markę, w tym przypadku użyto również beczek typu hoghead i beczek po sherry. To nowy wymiar klasycznej whisky, która przekona Was do siebie nie tylko owocowym profilem, ale również falami kremowej wanilii i mocą miodowego klimatu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ABERLOUR |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |