Dlaczego warto kupić whisky Balcenie 26 years old Dark Barley?
- Balvenie to jedna z ostatnich szkockich destylarni, która nadal stosuje pełen, tradycyjny proces produkcji whisky na miejscu – od własnej podłogowej słodowni, przez kuźnię kotłów, aż po zespoły bednarzy, którzy ręcznie konserwują dębowe beczki.
- Powstała dzięki wizji mistrza słodu Davida C. Stewarta, który w 1992 roku zainicjował eksperyment z użyciem ciemno palonego słodu jęczmiennego, zwykle stosowanego w produkcji stoutów.
- Dojrzewała przez 26 lat w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, co nadało jej głębi i złożoności.
- Charakteryzuje się bogatym profilem smakowym z nutami miodu, wanilii, toffi, czekolady, cytrusów oraz przypraw korzennych, takich jak cynamon i imbir.
- Butelkowana z mocą 47,8%, bez filtracji na zimno i bez dodatku barwników, co pozwala zachować pełnię naturalnych aromatów i smaków.
- Idealna dla koneserów poszukujących unikalnych i eksperymentalnych wydań whisky, łączących tradycję z innowacją.
- Stylowa prezentacja oraz wyjątkowa historia sprawiają, że jest doskonałym wyborem na prezent dla prawdziwego miłośnika whisky.
Kolejny, luksusowy single malt destylarni Balavenie, stanowiący część serii The Balvenie Story Collection, dojrzewał przez 26 lat w beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia, a wcześniej był destylowany ze słodu do produkcji piwa stout, zwanego czekoladowym – stąd nazwa „Dark Barley”. Butelkowany z mocą 47,8% alkoholu rozkochuje w sobie zmysły za pomocą intensywnych fal toffi, cappuccino i cynamonowych rogalików maślanych.
Balvenie różni się od wszystkich innych szkockich whisky single malt, dzięki unikalnemu połączeniu ludzkiego rzemiosła i naturalnej alchemii. Destylarnia mieści się w Convals w Dufftown, gdzie została zbudowana przez Williama Granta tuż pod Glenfiddich w 1892 roku.
Szkocka destylarnia Balvenie od samego początku swojego istnienia dzieliła źródło wody z gorzelnią Glenfiddich – obydwa zakłady miały tego samego właściciela. Balvenie ma zupełnie inny charakter. Jest to jedna z niewielu szkockich destylarni, która może pochwalić się własną słodownią podłogową, wykorzystującą lokalnie ręcznie cięty torf. Słodownie podłogowe w Balvenie zaopatrują również sąsiednie Glenfiddich. W ciągu ostatnich kilku lat Balvenie stało się dziewiątym najlepiej sprzedającym się single maltem. Od momentu powstania Balvenie jest stale własnością Williama Grant & Sons.
Szkockie destylarnie coraz częściej otwierają się na eksperymenty na współprace, między innymi z gorzelniami piwa. Whisky to, jakby nie patrzeć, piwo destylowane. Czy istnieją techniki warzenia, które można przełożyć na whisky? Smak szkockiej whisky pochodzi od użytego zboża (jęczmień w przypadku single malt), drożdży i ostatecznie interakcji z dębem. Smaków nie można dodawać. Innymi słowy, nie można dodać esencji kawowej, aby zrobić whisky o smaku espresso. Oznacza to, że jeśli destylatorzy chcą poszerzyć gamę smaków whisky, muszą przyjrzeć się sposobom ich tworzenia w obrębie surowców. W przypadku jęczmienia widzimy to już, gdy podczas wypalania wprowadzany jest dym torfowy. 26-letni Balvenie korzysta jednak z prażonego ziarna jęczmienia, „czekoladowego słodu” wytwarzanego w wyższej temperaturze. Słód czekoladowy nie tylko smakuje kakao, ale i kawą. Gorzelnicy Balvenie podążają tą samą ścieżką, co browary i używają rozsądnych ilości słodów specjalnych do receptury dla celów smakowych i zawsze równoważą ich działanie.
26-letni Balvenie Dark Barley wszystko zawdzięcza destylacji ze słodu „czekoladowego”. Spodziewajcie się więc akcentów kakao, przypraw i kremowego toffi. Sama słodycz!
Barwa: jasne złoto;
Aromat: brązowy cukier, toffi, wanilia, miód i mleczna czekolada;
Smak: kakao, karmel, maślane rogaliki, trochę mango i dębu;
Finisz: długi, słodki, mocno miodowy, akcenty krówek i przypraw;
Niewiarygodnie otulająca whisky, jaką jest 26-latek od gorzelni Balvanie, smakuje intensywnie i wyraziście. Warto dodać odrobinę wody, aby nieco zbalansować, ale też wydobyć jeszcze więcej smaków i aromatów z głębi. Pij whisky na lodzie, bez dodatków lub po prostu tak jak lubisz najbardziej.
Na tubie, w której skrywa się butelka whisky, widzimy scenę z destylarni: pracownicy gorzelni odbierają dostawę nowego, „czekoladowego” ziarna, z którego wkrótce będą destylować wyrazistą whisky Balvenie. Butelka za to ma dość prosty design, a jednym elementem ozdobnym jest niewielki rysunek worka z jęczmieniem. Na białym tle, ciemne napisy o finezyjnej czcionce, informują zainteresowanych o zawartości pękatej butelki.
Eksperymentalna whisky, bazująca na prażonym jęczmieniu, przyprawia o pozytywny zawrót głowy. Ekspresja dojrzewająca 26 lat to wyjątkowa pozycja w gamie szkockiej destylarni. Z pewnością ucieszy niejednego doświadczonego smakosza whisky słodowej i stanie się jego ulubioną pozycją w kolekcji. Luksusowa, wyrafinowana, elegancka i z najwyższej półki. Zachowajcie ją na wyjątkową okazję!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Balvenie Distillery |
Marka | BALVENIE |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 26Y |
Zawartość alkoholu | 47.8 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |