Kolejna odsłona whisky Jura Tastival, tym razem z 2017 roku. Szkocka destylarnia z Hebrydów postanowiła zaszaleć i poeksperymentować w temacie maturacji. Single malt początkowo dojrzewa w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie finiszuje w beczkach po sherry i bourbonie. To pierwsza propozycja od nowego Master Distillera gorzelni, Grahama Logana. Jedynie 12 tysięcy butelek, a w każdej z nich fale karmelu, miodu, wanilii, ananasa i pomarańczy.
Destylarnia Jura znajduje się na wyspie o tej samej nazwie, położonej u zachodniego wybrzeża Szkocji. Wyspa należy do grupy wysp znanych pod wspólną nazwą Hebrydy Wewnętrzne. Chociaż destylarnia została otwarta dopiero w 1810 roku, mieszkańcy Jury mieli prawo do destylacji whisky na własny użytek, aż do wprowadzenia zakazu w 1781 roku. 29 lat później, jak głosi legenda, w środku nocy obudził się Laird Archibald Campbell i ujrzał upiorną postać starej kobiety unoszącą się nad jego łóżkiem. Zbeształa go za brak złotego płynu na wyspie. To właśnie ta zjawa skłoniła go wzniesienia gorzelni. Będąc ofiarą zaniedbań i złej sytuacji ekonomicznej w kraju, destylarnia wkrótce popadła w ruinę. Dopiero w latach 50-tych, chcąc przyciągnąć nowych mieszkańców na wyspę, dwóch lokalnych przedsiębiorców, Robin Fletcher i Tony Riley-Smith, przebudowało gorzelnię i wznowiło produkcję. W 1963 roku ich praca została zakończona, a los wyspy się zmienił, destylarnia zaoferowała nowe zatrudnienie, a przemysł produkcji whisky znów zaczął kwitnąć.
Podczas przebudowy destylarni w latach 60-tych, architekt Delme-Evans wprowadził wyższe alembiki, które pozwoliły gorzelni stworzyć eklektyczną mieszankę słodów, cechę charakterystyczną, która pomogła odróżnić Jurę od sąsiednich wysp. Destylarnia jest teraz własnością United Breweries Group of India i wypuszcza coraz ciekawsze pozycje. Kolekcja Jura Tastival opiera się na eksperymentach w kwestii dojrzewania słodów. Wydanie z 2017 roku dojrzewa w beczkach po bourbonie, a następnie finiszuje w beczkach po sherry i bourbonie. Whisky stanowi kupaż słodów finiszujących na różne sposoby, dzięki czemu nabiera różnorodności.
Jura Tastival 2017 otula owocową słodyczą. W tej whisky spotyka się kremowa wanilia, leśne owoce i mleczna czekolada.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: toffi i rodzynki, wanilia, gałka muszkatołowa, pomarańcze i owoce leśne;
Smak: dużo wanilii i przypraw, lukrecja, syrop klonowy i czekolada;
Finisz: słodki i długi, rodzynki, wanilia i krem pomarańczowy;
Degustacja single malta Jura Testival 2017 nie powinna stanowić problemu dla doświadczonego smakosza whisky słodowej. Jeżeli jednak nie wiesz, jak podejść do tego procesu poprawie, śpieszymy z pomocą. Przede wszystkim przygotuj odpowiednie szkło: tumbler lub specjalny kieliszek do degustacji. Wlej do szkła odrobinę wody i skup się na jej aromacie, a dopiero później posmakuj. Na pierwszy raz racz się whisky bez dodatków, następnie dodaj do dramu dwie krople wody. Z pewnością odczujesz różnicę – wiele akcentów stanie się nagle dużo bardziej aktywnych. Ostatnich etapem procesu degustacji jest skupienie się na finiszu, czyli na tym, co whisky pozostawia po sobie na podniebieniu.
Kosmiczna prezentacja – takimi słowami należałoby określić wizualny aspekt whisky Jura Tasival 2017. Na granatowym, prostokątnym pudełku jawi się ciemne niebo pełne gwiazd i kwiecistych wzorów, układających się w spiralną galaktykę. W kosmosie szybuje również butelka whisky. Forma butelki jest klasyczna dla marki: obła i profilowana w połowie swojej długości. Etykieta odpowiada kolorystycznie pudełku, jednak jest dużo prostsza i mniej zdobiona.
Tylko 12 tysięcy szczęściarzy będzie miało okazję wejść w posiadanie tej niezwykłej whisky. Możesz być jednym z nich lub obdarować tą kosmiczna whisky specjalną osobę. Jura Tastival 2017 przysporzy wiele wrażeń szczególnie wielbicielom słodkich i owocowych akcentów. Dram idealny na każdą porę roku i okazje o różnym charakterze.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 51 |
Pojemność | 0.7L |