Single malt Cooper’s Choice i destylarnia Caol Ila stworzyli interesującą ekspresję pod nazwą Smoking Blackberries, niefiltrowaną na zimno i niebarwioną. Edycja wydana w limitowanej liczbie 660 butelek skrywa się w kartonowym opakowaniu. Whisky, butelkowana z mocą 44,5%, to prawdziwy kunszt, łączący dymne nuty Islay z bogactwem słodkiego, owocowego finiszu w beczkach po winie. To dram pełen zmysłowych kontrastów — dla koneserów poszukujących niezapomnianych doznań.
Marka Cooper’s Choice zasłynęła z selekcji whisky z najlepszych szkockich destylarni, a każda butelka z tej serii jest symbolem doskonałości i pasji do whisky. Caol Ila, z której pochodzi ta wyjątkowa whisky, to destylarnia o długiej tradycji, mieszcząca się na surowym wybrzeżu Islay. Znana jest z produkcji torfowych destylatów o subtelnych, morskich nutach. Destylarnia została założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona. Nazwa "Caol Ila" oznacza po gaelicku "Cieśninę Islay", nawiązując do jej położenia nad cieśniną oddzielającą wyspy Islay i Jura. Cooper’s Choice umiejętnie wydobywa z jej trunków to, co najlepsze, nadając im niepowtarzalny charakter.
Torfowa ekspresja Smoking Blackberries to whisky typu single malt, co oznacza, że pochodzi z jednej destylarni i jest produkowana wyłącznie z jęczmienia słodowanego. Charakteryzuje się unikalnym procesem finiszowania w beczkach po porto, co nadaje jej słodkie, owocowe tony, które harmonizują z klasycznym, dymnym charakterem Caol Ila. Proces leżakowania w beczkach po porto sprawia, że whisky nabiera głębi i złożoności, stając się elegancką kompozycją smaku i aromatu. Zanim jednak whisky trafiła do beczek po winie, dojrzewała parę lat w beczkach po bourbonie z dębu amerykańskiego. Producent nie zdradza jednak, ile dokładnie lat trwał cały proces dojrzewania.
Nuty dojrzałych jeżyn, słodycz porto i akcenty kremowej wanilii czynią tę whisky niezapomnianą i wyjątkową.
Barwa: delikatnie rubinowa;
Aromat: dominują torfowe, dymne nuty charakterystyczne dla Islay, które szybko ustępują miejsca soczystym, owocowym akcentom dojrzałych jeżyn i śliwek;
Smak: można poczuć wyraźny balans między kremową słodyczą porto a dymnym ciepłem, które przenika całość;
Finisz: długi, z przewagą subtelnej wanilii, ciemnych owoców i delikatnego torfu;
Butelka Cooper’s Choice Caol Smoking Blackberries to prawdziwy klasyk dla oka konesera. Smukła, elegancka sylwetka zdobiona jest minimalistyczną etykietą, która oddaje hołd tradycji, ale także sugeruje nowoczesną interpretację szkockiej whisky. Delikatne fiołkowe akcenty na etykiecie nawiązują do beczek po porto, a precyzyjnie wypisane informacje świadczą o ekskluzywności tej edycji. Całość prezentuje się luksusowo, a butelka jest idealnym dodatkiem do każdej kolekcji. Do czasu rozpakowania skrywa się w kartonowym opakowaniu w białym kolorze.
Aby w pełni docenić głębię i złożoność tej whisky, warto podejść do niej z namysłem. Przed degustacją pozwól jej chwilę odetchnąć w kieliszku, aby dymne aromaty mogły się otworzyć. Najlepsze efekty osiągniesz, jeśli spróbujesz jej bez dodatków – ewentualnie z kilkoma kroplami wody, co pomoże uwolnić bogactwo owocowych nut porto. Degustacja powinna przebiegać powoli, aby cieszyć się każdym etapem rozwoju smaków na podniebieniu. Pamiętaj, że ta whisky to przygoda — pozwól sobie na pełne zanurzenie w jej warstwach.
Bursztynowa edycja to propozycja dla koneserów, którzy nie boją się wyzwań i cenią whisky o wyrazistym charakterze. To trunek dla tych, którzy poszukują whisky nietuzinkowych, odważnie łączących tradycję z nowoczesnym podejściem do smaków. Idealna dla osób, które cenią balans między dymnym torfem a słodyczą owoców, a także dla tych, którzy chcą rozszerzyć swoje horyzonty degustacyjne o whisky finiszowane w beczkach po porto.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Caol Ila Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 44.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | porto Ruby |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Kartonowe opakowanie |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 660 butelek |