Dlaczego warto kupić whisky Kilchoman Machir Bar Glass Pack?
- Machir Bay, nazwana na cześć pobliskiej plaży na Islay, jest pierwszym stałym wydaniem destylarni od momentu powstania w 2009 roku.
- Pierwsze wydanie pojawiło się w 2012 roku.
- Cytrusy (cytryna, grejpfrut), wanilia, morska bryza, dym torfowy, subtelna wędzona szynka i zielone jabłko.
- Brak filtracji na zimno, sztucznych barwników. Moc 46%.
- Mieszanka beczek: ok. 90 % ex‑bourbon, 10 % ex‑Oloroso.
- Torf na poziomie ok. 50 ppm – pochodzący z własnej słodowni oraz Port Ellen.
- Idealna dla miłośników klasycznych, ale wyważonych whisky Islay – dymna z owocową i morską świeżością.
- Świetna jako codzienny dram, zwłaszcza z zestawem ze szklankami.
- Sprawdzi się solo lub z kilkoma kroplami wody – rzadko jako składnik koktajli.
- Srebrny medal IWSC (2012) za pierwsze wydanie.
Wyjątkowa, torfowa whisky prosto z wyspy Islay. Oto Kilchoman Machir Bay, single malt butelkowany z mocą 46% alkoholu. Trunek stanowi destylatów leżakujących w dębowych beczkach po bourbonie oraz po sherry. Pozycja oferuje wyraźne orzechowe aromaty, finezyjny dym w towarzystwie wanilii, kokosa i świeżej trawy w smaku oraz oleisty finisz. Bardziej uważny smakosz wyczuje również elementy goździków i agrestu. Nazwa whisky pochodzi od zatoki, w pobliżu której mieści się destylarnia.
Destylarnia Kilchoman rozpoczęła produkcję whisky single malt w 2005 roku. Była to pierwsza gorzelnia zbudowana na wyspie Islay od 124 lat. 100% w nazwie trunku oznacza, że każdy proces wytwarzania single malta miał miejsce w jednej lokalizacji – począwszy od uprawy jęczmienia, poprzez słodowanie, destylację, maturację i butelkowanie. Gorzelnia wyróżnia się również tym, że jest najbardziej wysuniętą na zachód destylarnią w Szkocji. Powstanie destylarni Kilchoman wynikało z ambicji Anthony'ego Willsa, który marzył o stworzeniu w pełni samowystarczalnego zakładu. I udało się! Od momentu otwarcia, gorzelnia spotkała się z dużym uznaniem krytyków - nie tylko za wysoką jakość swojej whisky, ale także za samowystarczalny charakter.
Pomimo swojej odizolowanej lokalizacji na Islay, Kilchoman jest jedną z nielicznych destylarni w Szkocji, które mogą powiedzieć, że wykonują każdy etap procesu produkcyjnego na miejscu. Jednym z powodów, dla których jest to osiągalne dla gorzelni, jest jej mały rozmiar. Zdolność produkcyjna destylarni wynosi zaledwie 120 000 litrów rocznie. Destylarnia czerpie wodę z Allt Gleann Osamail, źródła sąsiadującego z destylarnią. Kilchoman wykorzystuje własnoręcznie hodowany jęczmień w typie Optics i Chalice, co dzisiaj nie jest często spotykane w tej branży. Kilchoman słoduje ziarna na podłogach, a słody używane do produkcji są mocno torfowe, jak przystało na Islay.
Kilchoman 100% Islay 2nd Edition podlega podwójnej destylacji w miedzianych alembikach. Zanim alkohol trafi do beczek, jego moc zostaje obniżona do 63%. Później, podczas maturacji, moc ta regularnie spada. Kilchoman używa beczek po bourbonie z pierwszego napełnienia z destylarni Buffalo Trace w Kentucky. 80% produkcji destylarni dojrzewa w beczkach po burbonie, a pozostałe 20% po sherry Oloroso. Beczki po sherry wykorzystywane są również w Kilchoman Machir Bay. Nadają one destylatom owocowego klimatu i miękkiej głębi.
Pozycja destylarni Kilchoman oddaje charakter mocno torfowego słodu, używanego w produkcji. Jak przystało na single malt whisky z Islay prezentuje dymne aromaty i smaki. Zaraz obok wyczuwalne są akordy wanilii, kokosa, orzechów i czerwonych owoców.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: dym z ogniska, skórka pomarańczy, orzechy włoskie, wanilia;
Smak: daktyle, torf, agrest, goździki kokos z wanilią;
Finisz: tłusty, dość długi, waniliowy;
Torfowe single malty warto testować bez dodatków, aby w pełni odczuć zawarte w trunku wyraziście ziemiste walory sensoryczne. Dobrym pomysłem będzie dodanie do szklanki paru kropli czystej wody. Woda w towarzystwie whisky jest w stanie znacznie otworzyć wachlarz smakowy i aromatyczny trunku. W przypadku Kilchomana, dodatek wody sprawi, że na pierwszy plan wyjdą orzechowe i owocowe nuty. Poziom fenoli, odpowiadających za torfowe akordy, w Kilchoman single malt jest na średnim poziome i wynosi około 20 ppm. Fakt ten powoduje, że trunek nadaje się do miksowania w koktajlach. Dzisiejsza mikologia uwielbia drinki na bazie dymnych whisky.
Butelka Kilchoman Machir Bay jest pękata i niewysoka. W bezbarwnym szkle wytłoczono graficzny symbol marki, który pojawia się również na etykiecie. Głęboko niebieski kolor etykiety świetnie komponuje się ze złotą czcionką nazwy z charakterystycznym „H”. Poniżej, na złotej etykiecie, umieszczono nazwiska gorzelników odpowiedzialnych za produkcję tej wyjątkowej whisky oraz nazwę zatoki, przy której położona jest destylarnia. Single malt sprzedawany jest w niebieskim, kwadratowym pudełku z wizerunkiem wyspy Islay w kolorze złotym.
Single malt z Islay został wielokrotnie doceniony przez krytyków. W 2019 roku zdobył złoty medal w konkursie The Scotch Whisky Masters. Dwa lata wcześniej zajął drugie miejsce w International Wine & Spirit Competition. Mieszanka torfowych nut z owocowymi smakami przez niedługi czas obecności na rynku zyskała sobie grono fanów, a grupa ta wciąż się powiększa. Najmłodsza destylarnia na Islay wciąż udowadnia, że może równać się z gigantami z tym okolic.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Kilchoman Distillery |
Marka | KILCHOMAN |
Właściciel | Kilchoman Distillery Co. |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 50 ppm |