Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin Cu Bocan Peated 46% 1L?
- W 2013 roku w Tomatin zainstalowano ekologiczny kocioł parowy na pellet drzewny z okolicznych lasów
- Debiutowała w 2013 roku (jako pierwszy CùBòcan w historii gorzelni); wersja litrowa dla rynku Travel Retail)
- Niezwykle gładka i wyważona, mnóstwo cytrusów (słodkich i kwaśnych), kwiatów, orzechów, migdałów, jabłek, toffi, miodu, wanilii, skóry, dębu, morskiej bryzy oraz anyżu, imbiru, chili, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i dymu
- Stworzona z lekko torfowych destylatów leżakowanych w kombinacji beczek z dębu dziewiczego (virginoak), po bourbonie i sherryOloroso
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- W tej wersji już nie produkowana!
- Nagrodzona m. in. srebrnym medalem na International Wine &SpiritCompetition w 2014 roku
Historia tego single malta związana jest z legendą o widmowym psie, Cu Bocan, który nawiedza wioskę w regionie Highland od niezliczonych lat. Kiedyś zobaczył go pracownik gorzelni, który po nieudanej ucieczce poczuł, że musi dotknąć psa. Gdy wyciągnął rękę, pies rozproszył się w powietrzu i pozostały po nim tylko smugi dymu...Przez tydzień każdego roku destylarnia Tomatin produkuje torfową whisky zamiast tradycyjnej, pozbawionej akcentów dymu. To upiorne wydanie było torfowane do 15 ppm i dojrzewało w beczkach z dębu z pierwszego tłoczenia, bourbona i sherry.
Butelkowany z mocą 46% alkoholu single malt obfitujący w akcenty słodkiego chilli, kwiatów, cytrusów i dymu, został wydestylowany w gorzelni Tomatin. Chociaż pierwsze whisky marki Tomatin wyprodukowano w latach 1897-1906 to dopiero ponowne otwarcie gorzelni w 1909 roku zapoczątkowało jej dobrą passę. Kolejne lata destylarnia pracowała z wieloma przerwami, aż do czasu, kiedy przejęło ją japońskie przedsiębiorstwo. Nowi właściciele odświeżyli markę i rozbudowali brand. Asortyment single malt został poszerzony o whisky kategoryzowane pod względem wieku, a także wprowadzono wariant torfowy, Cu Bocan.
Tomatin oferuje szereg różnych whisky single malt, wykorzystujących różne rodzaje beczek. Whisky z regionu Highland słynie z owocowego i jednocześnie pikantnego smaku. Nowa linia Cu Bocan produkowana jest tylko jeden tydzień w roku. Wyjątkowa, torfowa whisky osiąga moc 15 ppm, co może nie jest zbyt wysokim wynikiem, ale i tak akcenty torfu i dymu są tutaj obecne i wyczuwalne. Produkcja w destylarni Tomatin koncentruje się na whisky single malt od 2000 roku. W 14 magazynach Tomatin przechowuje około 170 000 beczek. Przed napełnieniem beczki są pielęgnowane i naprawiane we własnej bednarni Tomatina.
Tomatin Cu Bocan to nie tylko klasyczna whisky z Highland o nutach kwiatów i cytrusów. Tutaj dochodzi jeszcze lekko torf i dymne akcenty. Idealna równowaga delikatności i surowości.
Barwa: złoto;
Aromat: subtelne chilli, lekki dym, kwiaty i pomarańcza;
Smak: orzeźwiający grejpfrut, subtelny torf, orzechy i kwiaty;
Finisz: średniej długości z błyskiem dymu;
Ten delikatnie torfowy single malt świetnie smakuje w towarzystwie wody, która znacznie wyczula podniebienie na doznania smakowe i aromatyczne. Wystarczą dwie lub trzy krople krystalicznej wody niegazowanej o temperaturze pokojowej, aby wzmocnić wrażenia. A będzie ich tutaj niemało! Korzystajcie ze szklanki typu tumbler lub kieliszka do białego wina.
To, co jako pierwsze rzuca się w oczy na butelce Tomatin Cu Bocan to rozpływająca się mgła, układająca się w głowę psa – bohatera legendy. Sama butelka została wykonana z bezbarwnego szkła i jest dość pękata. Szyjka średniej długości została zakończona czarną zakrętką. Na froncie butelki umieszczono informacje o trunku pod postacią napisów o prostej czcionce. Pies we mgle pojawia się również na czarnym, prostokątnym pudełku.
Fani kwiatowych i delikatnych single maltów od Tomatin mogą być zaskoczeni. Tym razem marka zaprezentowała zupełnie nowe wydanie pełne torfowych i dymnych akcentów. Naszym zdaniem to wręcz idealna whisky na rozpoczęcie przygody z bardziej surowymi alkoholami. Tomatin Cu Bocan pomoże rozkochać się Wam w szkockim torfie!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie Virgin Oak |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 15 ppm |
Nakład | edycja limitowana już nie produkowana |