Jedna z najbardziej ekskluzywnych i luksusowych whisky w kolekcji rozlewni That Boutique-y Whisky Company, 33-letni single malt, został zabutelkowany z mocą 46,3% alkoholu. Tajemnicza whisky single malt z Islay, destylowana w 1985 roku, kiedy produkcja whisky na Islay była w niepewnej sytuacji. To wydanie nosi imię Fiony Macleod, XIX-wiecznej, szkockiej poetki i oferuje akcenty słonego wiatru, jodyny i torf – czyli wszystkiego, co najlepsze na Islay! A do tego subtelne nuty tropikalnych owoców, wanilii i przypraw.
Pochodzący z nieujawnionej gorzelni 33-latek to doskonały hołd dla wyspy Islay. Butelkowanie to symbolizuje triumf wyspy w obliczu przeciwności losu, ponieważ w 1985 roku, kiedy wydestylowana została butelka, nawet największe destylarnia na Islay ograniczały produkcję. Uważa się, że już na początku XVI wiek mnisi destylowali whisky na wyspie Islay. Czysta, świeża woda i pozornie nieskończone zapasy torfu to wciąż podstawowe składniki whisky produkowanych na tych terenach. Oddalona i zamieszkana przez ludzi, o których mówiono, że są dzicy i niebezpieczni, lokalni producenci whisky z Islay zdołali działać bez większej ingerencji ze strony poborców podatkowych po tym, jak w 1644 roku nałożono na whisky wysoki podatek akcyzowy. Dziś na wyspie znajduje się tylko osiem czynnych gorzelni.
Proces wytwarzania whisky słodowej jest przesiąknięty tradycją. Jęczmień może kiełkować w ściśle kontrolowanych warunkach i w konkretnym momencie procesu kiełkowanie zostaje zatrzymane. Słód jest następnie przenoszony do pieca, gdzie jest suszony nad ogniem. Tu właśnie pojawia się torf. Częściowo rozłożony i sprasowany materiał roślinny zebrany z bagien tli się podczas spalania, a powstały dym napełnia słód, nadając whisky Islay charakterystyczne torfowe aromaty i smaki. Torf, woda i procesy stosowane w destylarniach z Islay nadają specyficzny charakter produkowanym tutaj whisky, ale co równie ważne, każda pojedyncza destylarnia może stworzyć kilka odrębnych whisky w zależności od dokładnej kombinacji ziaren, ilości torfu, wybór beczek, czasu dojrzewania na każdym etapie i tak dalej. Whisky z Islay nigdy się nie nudzi, a 33-latek z tajemniczej gorzelni jest na to idealnym przekładem.
That Boutique-y Whisky Company pokazuje wspaniałą stronę torfowego charakteru whisky z udziałem orzeźwiających akcentów tropikalnych owoców i imbiru.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: owoce tropikalne, grillowany banan, wanilia i torf;
Smak: jod, dym, drzewo, mango i imbir;
Finisz: słony charakter, cytrusy, suszone owoce;
Tak ekskluzywny single malt zasługuje na specjalne traktowanie i przemyślaną degustację. Proponujemy raczyć się 33-latkiem ze specjalistycznego kieliszka, a jeżeli nie jesteśmy w takiego posiadaniu – z klasycznego kieliszka do wina białego. Skupmy się kolejno na barwie whisky, na jej aromacie, smaku, aż dojdziemy do finiszu i do tego, co dram pozostawia po sobie na podniebieniu.
Zdecydowana większość butelek z rozlewni That Boutique-y Whisky Company ma graficzne, kolorowe etykiety z rysunkami opowiadającymi historię. Tym razem jednak marka zdecydowała się na bardziej wyrafinowaną prezentację, która oddałaby luksusowy charakter 33-letniego single malta. Dlatego na białym tle etykiety jawią się złociste napisy o finezyjnej czcionce i rycina, przedstawiająca mury tajemniczej gorzelni ze Speyside.
33-latek z wyspy Islay to najbardziej luksusowe wydanie rozlewni That Boutique-y Whisky Company. Single malt celuje w kolekcjonerów i największych smakoszy whisky. Wielu z nich będzie z pewnością bardzo zainteresowanych tym tajemniczym wydaniem z nieistniejącej już gorzelni. Dla wielu wielbicieli bursztynowych alkoholi, dram ten zajmie główne miejsce w kolekcji butelek.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 33Y |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 0.7L |