Jura The Loch to whisky z uwielbianej przez cały świat szkockiej destylarni położonej na wyspie, wchodzącej w skład Hebryd – archipelagu około 500 wysepek różnej wielkości. Ta złocista ekspresja dojrzewała w amerykańskich beczkach po burbonie z białego dębu, a następnie została wzbogacona o maturacje w ręcznie wyselekcjonowanych beczkach po 30-letniej sherry Pedro Ximenez. Nazwa Loch pochodzi od źródła wody, z którego krystalicznie czysty surowiec pobiera gorzelnia, a następnie wykorzystuje w wielu etapach produkcji. Master Distiller marki, Graham Logan powiedział kiedyś: z jeziora Loch nie widać żadnych domów ani budynków, tylko dzikie zwierzęta i góry. Wtedy zdajesz sobie sprawę, jak rozległa i pusta jest Jura i jaką magię tworzy. Mała porcja torfowego słodu pozwala wyczuć na podniebieniu wpływ słodkiej beczki po bourbonie i bogactwo beczek po sherry. Smaki i aromaty bursztynowego alkoholu są słodkie, a dominują wśród nich akcenty praliny, pieczonego jabłka i kawy.
Gaelickim terminem określającym społeczność na Jurze jest „Diurach”, co również oznacza „twardość”. Wyspa jest domem dla ponad 5000 jeleni i mniej niż 200 wyspiarzy. George Orwell napisał tam słynną powieść 1984, a wyspa do tej pory ma tylko jedną drogę, jeden pub i jedną destylarnię. To niezwykłe miejsce stało się mekką dla smakoszy whisky torfowej, którzy tłumie odwiedzają Jurę, aby zapoznać się z tajnikami produkcji dymnych single malt whisky. Obecnie w katalogu szkockiej marki, istniejącej od 1810 roku, znajdziemy zróżnicowane dramy o różnym charakterze.
Torf to nagromadzenie zbutwiałej roślinności lub materii organicznej, zwykle występującej naturalnie na torfowiskach i wrzosowiskach. Zasadniczo jest to gruby muł, który można wyciąć z kwadratowych cegieł i wysuszyć jako alternatywne źródło paliwa dla węgla. Sprytni gorzelnicy dekady temu odkryli, że torf świetnie sprawdza się do palenia ziarna jęczmienia. Dzięki tej technice opalania złocistego jęczmienia klaruje się dymny charakter trunków marki Jura. Stopień torfu określa się wskaźnikiem PPM - zawartości fenolu w jęczmieniu słodowanym po suszeniu. Kiedy spalony torf uwolni grupę związków zwanych fenolami, substancja chemiczna nada whisky dymnego charakteru. Niegdyś whisky z wyspy Jura były jeszcze bardziej dymne niż dzisiaj. Współcześni gorzelnicy szkockiej destylarni zdecydowali się znaleźć balans pomiędzy ostrym charakterem palonego drewna, a delikatnością kwiatowych nut i ziołowych elementów.
Jura The Loch to wspaniałe połączenie nut palonego ogniska, orzeźwiających akcentów ziół i elementy ciepłego dębu.
Barwa: miedziany, rudy;
Aromat: bogata melasa, zioła, tytoń i popiół z ogniska, ciepły dąb;
Smak: kawowe nuty, owocowe elementy, karmel i miód;
Finisz: palone drewno, szarlotka, kawa z mlekiem;
Jeżeli to Twoje pierwsze starcie z whisky torfową, przygotuj się na niesamowite doznania. Podczas pierwszych chwili kontaktu dramu z podniebieniem poczujesz akcenty palonego drewna, dymu i tytoniu. Aby wzmocnić to nietypowe uczucie dodaj do alkoholu odrobinę wody – dosłownie dwie lub trzy krople. Specjaliści zazwyczaj stawiają na prostą formę degustacji, jeżeli jednak masz ochotę przygotować torfowy koktajl alkoholowy, zrób to! Wyobraź sobie dymną wersję Whisky Sour lub Old Fashioned. Ciekawe, prawda?
Kolejny raz dram od Jura Distillery został zaklęty w przezroczystej butelce delikatnej profilowana w połowie. Na tafli szkła wytłoczono nazwę szkockiej gorzelni. Na froncie znajdziemy kwadratową etykietę z białymi i miedzianymi napisami. Poniżej, na mniejszej etykiecie o niebieskiej barwie z podpisem Master Distillera. Single malt sprzedawany jest w niebieskiej tubie. Na zdjęciu umieszczonym w samym centrum zobaczymy spokojną taflę jeziora, z którego wodę czerpie gorzelnia oraz fragment łodzi. Aż szkoda otwierać!
Każdy z elementów kolekcji marki Jura jest jedyny w swoim rodzaju. Single malt Jura The Loch to whisky dla fanów finezyjnych połączeń torfu i słodyczy. Trunek sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i podczas spokojnego wieczoru z przyjaciółmi lub spędzanego w towarzystwie książki. Złocista whisky dotyka wielu obszarów sensorycznych doznań. Pokazuje, że w wyspie Jura wciąż buzuje pragnienie produkcji dymnego alkoholu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 44.5 |
Pojemność | 0.7L |