Ardbeg Drum to wyjątkowa whisky, która nie powstałaby, gdyby nie akcent karaibskiego rumu. Złocisty single malt swoją premierę miał w 2019 roku, a wcześniej dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i finiszował w beczkach po rumie z Ameryki Południowej. Butelkowana z mocą 46% alkoholu bez filtracji na zimno oferuje moc drzewnych akcentów, nuty lawendy i kremowej wanilii oraz klasycznie dymny finisz. To pierwsza pozycja w asortymencie szkockiej marki, dojrzewająca w beczkach po rumie.
Destylarnia Ardbeg została założona w 1815 roku przez Johna McDougalla. Historyczne źródła wskazują jednak, że whisky była destylowana tutaj na długo przed tym. McDougall prawdopodobnie sam nie wybudował destylarni, ale kupił ją od poprzednich właścicieli i oficjalnie otworzył pod swoim nazwiskiem. Nazwa Ardbeg pochodzi od gaelickiego „ad bheag”, co oznacza „małe wzgórze”. W 1838 roku destylarnia zbankrutowała i została kupiona przez handlarza alkoholami z Glasgow, jednak zarządzanie gorzelnią pozostało w rękach rodziny McDougall. Po śmierci Aleksandra, syna Johna McDougalla, jego dwie siostry - Margaret i Flora - zostały pierwszymi dwiema kobietami w historii zajmującymi stanowisko kierowniczek gorzelni. Kilka dyrektorów później destylarnia ostatecznie zbankrutowała w 1932 roku i została zamknięta podczas Wielkiego Kryzysu. Po kryzysie destylarnia była ponownie prowadzona przez rodzinę McDougall do 1959 roku, kiedy to powstała Ardbeg Distillery Ltd. Po przejęciu przez Allied Distillers Ltd. w latach 70-tych destylarnia pozostawała zamknięta w latach 1981-1989. W 1997 roku produkcja powróciła na stałe, a marka szybko rozwinęła się pod zarządem nowych właścicieli. W 1998 roku gorzelnia otworzyła nawet centrum dla zwiedzających. Od 2004 marka należy do firmy Moet Hennessy.
W 2021 roku Ardbeg zaprezentował nową destylarnię z dwoma myjniami i nowymi alembikami, które zakładają zwiększenie rocznej produkcji do 2,4 miliona litrów alkoholu rocznie. Ardbeg nie sprzedaje swojej whisky przemysłowi blendingowemu, stawia na niezależne butelkowania. Islay to wyspa z wieloma źródłami cennej wody, a destylarnia Ardbeg czerpie wodę z dwóch głównych źródeł: Loch Airigh Nam Beist i Loch Uigeadail. Arbeg posiada wiele magazynów na Islay, z których najsłynniejszym jest Magazyn numer 2. W przeciwieństwie do wszystkich innych budynków, ten nigdy nie był pomalowany na biało. Ardbeg używa głównie beczek po bourbonie, ale niektóre beczki po sherry są również wykorzystywane do maturacji. Edycja Ardbeg Drum jest wyjątkowa pod tym względem – pierwszy raz marka postawiła na beczki po karaibskim rumie. Dzięki prądowi zatokowemu pogoda na Islay jest dość stała, a temperatury wahają się od 4°C w styczniu do 14°C w lipcu. Proces dojrzewania jest zatem powolny i bardzo dokładny.
Ardbeg Drum, butelkowany z mocą 46% alkoholu to klasyka Islay, wzbogacona o fale soczystych owoców, słodkich przypraw i lawendy.
Barwa: złoto pełne refleksów;
Aromat: drzewny dym, słodki banan i ananas;
Smak: lawenda, lukrecja i kremowa wanilia, fale cynamonu i popiołu z ogniska, powidła malinowe;
Finisz: długi i dymny, klasycznie wyspiarski;
Dymno-owocowa whisky świetnie smakuje bez dodatków. Warto jednak nieco wzmocnić jej profil smakowy poprzez dodanie do dramu paru kropli wody. W taki właśnie sposób doświadczeni smakosze degustują swoje single malty. Dodatek w postaci wody o pokojowej temperaturze sprawi, że wachlarz smaków i aromatów skryty pod bursztynową szatą, stanie się bardziej dostępny dla podniebienia. Niektórzy, pomiędzy każdym kolejnym łykiem, lubią przepłukać podniebienie większym łykiem wody.
Ardbeg Drum czeka na Was w wyjątkowej, drewnianej skrzyni, zdobionej odbitymi paprociami. Sama butelka została wykonana klasycznie z zielonego szkła. Jest lekko obła i ma profilowaną szyjkę, zakończoną zakrętką o czarnym kolorze. Na froncie znajdziecie brązową etykietę z kolorowymi napisami i elementami ozdobnymi, wskazującymi na związek z karaibskim rumem. Limitowana edycja została dokładnie opisana na mniejszej, umieszczonej poniżej etykiecie.
Ten wyjątkowy, soczysty single malt to specjalna edycja, stworzona z myślą o poszukujących nowych smaków wśród klasycznie wyspiarskiego charakteru marki Ardbeg. Na palecie zdecydowanie więcej owoców niż kiedykolwiek! Świetna opcja na prezent dla zainteresowanych nowościami. Destylarnia Ardbeg nigdy wcześniej w swojej długiej historii nie korzystała z beczek po karaibskim rumie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | rum |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |