Zaprezentowane wydanie Ardbeg Smoketrails prezentuje smakoszom wpływ różnych beczek z całego świata na klasyczny single malt z Islay. W tej edycji dodano whisky starzoną w beczkach po sherry manzanilla połączoną ze słodem z klasycznych beczek z amerykańskiego dębu po bourbonie. Dram zabutelkowany z mocą 46% alkoholu oferuje kremowe nuty wanilii, akcenty słonego popcornu, fale mlecznej czekolady i oczywiście klasyczny dla marki dym i popiół z ogniska.
Podobnie jak wiele innych destylarni, Ardbeg działała już wiele lat przed 1815 rokiem, ale nielegalnie – jako datę rozpoczęcia destylacji podaje się 1794 rok. Destylarnia nie zaprzestała produkcji przez kolejne 160 lat. W połowie lat 70-tych drzwi zakładu zostały zamknięte. Ponowne otwarcie nastąpiło parę lat później. Faktyczne odrodzenie produkcji w destylarni Ardbeg nastąpiło jednak w momencie przejęcia marki przez Glenmorangie plc. w 1997 roku. Specjaliści na rynku bursztynowych trunków wzięli sprawy w swoje ręce, wykorzystali potencjał destylarni i rozpoczęli ekspansję.
Główną cechą whisky Ardbeg jest jej morski charakter. Za styl odpowiada oczywiście lokalizacja na wyspie Islay i duża kumulacją alg na wybrzeżu, dzięki czemu jodowane aromaty przenoszone przez wiatr są zintegrowane z whisky. Kolejną cechą czyniącą tę whisky tak wyjątkową jest sposób palenia słodu poprzez spalanie lokalnego torfu w pagodach wyposażonych jedynie w naturalną wentylację. Takie nagromadzenie dymu intensywnie nasyca słód, dając wysoki poziom fenoli. Wreszcie torfowe pochodzenie wody, z której powstaje wędzony Ardbeg, nadaje whisky pikantną, mineralną nutę. Wody przepływające przez pola torfowe chłoną ten bogaty i szczególny smak. Sztuka destylacji w Ardbeg to tajemnica pilnie strzeżona przez liczną rodzinę tworzącą zespół pracujący w destylarni. W przypadku wydania Ardbeg Smoketrails, dojrzewajacego w beczkach po sherry Manzanilla, zaraz obok torfowych klimatów, pojawiają się nuty słodyczy i owoców.
Ardbeg z kolekcji Smoketrails, dojrzewający w beczkach po sherry Manzanilla i w dębowych beczkach po bourbonie, osiągnął owocowo-ziołowy profil, wzbogacony klasycznymi dla wyspiarskiej destylarni nutami torfu, soli i dymu.
Barwa: złocista;
Aromat: nuty czekolady, świeże zioła, sok z cytryny i waniliowy budyń;
Smak: świeży sok z cytrusów, orzechy w miodzie i dym z ogniska;
Finisz: średniej długości, pełen morskiej solanki i palonego ogniska, prażony dąb, orzechy i nuty kremowej wanilii;
Jeśli mamy zamiar pić czystą whisky, wybierzmy kieliszek typu sherry. Kieliszek skupia aromaty poprzez lekko wąską krawędź, a długa nóżka zapobiega zanieczyszczeniu aromatów poprzez podgrzanie szkła za pomocą naszych dłoni. To tradycyjne hiszpańskie szkło stało się wyborem mistrzów gorzelni i prawdziwych koneserów whisky na całym świecie. Whisky ma jednak swoje własne „oficjalne” szkło – kieliszek Glencairn, zaprojektowany w Szkocji w 2002 roku i zatwierdzony przez Scotch Whisky Association. Poleca się go do picia whisky z najwyższej półki, zwłaszcza whisky słodowych, również tych torfowych.
Whisky Ardbeg to obieżyświat, czego poświadczeniem jest nowa seria Smoketrails, wykorzystująca beczki z różnych stron globu. Nawiązaniem do tego jest grafika, prezentująca fragment planety i celującą w wybrany obszar beczkę pełną złotego alkoholu. Pozostała część prezentacji jest klasyczna dla wyspiarskiej marki: butelka z ciemno-zielonego szkła, ciemne barwy i rozpoznawalna czcionka.
Ardbeg ma opinię jednej z najbardziej tradycyjnych destylarni. Seria Smoketrails dodaje trochę świeżości, podsuwając beczki z różnych stron świata do procesu maturacji. Wydanie dojrzewające w beczkach po hiszpańskiej sherry prezentuje nieco bardziej owocową odsłonę, z zachowaniem klasycznego, surowego charakteru dramu. To pozycja dla ciekawskich i dla wielbicieli nowości. A także dla kochających torf z Islay!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Manzanilla |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |