Dlaczego warto kupić whisky Ardbeg Corryvreckan?
- W 1997 roku gorzelnia Ardbeg przechodzi w ręce właścicieli jednej z najbardziej znanych szkockich gorzelni – Glenmorangie
- Debiutowała w 2008 roku i zastąpiła w ofercie wersję Airigh Nam Beist
- Mocno torfowa, oleista, zdecydowana w smaku, pełna apteki, morskiej soli, wędzonki i pikantnych zwęglonych tostów
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Burbonie i z dębu francuskiego
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z naturalną mocą beczki (tzw. cask strenght) 57,1% ABV
- Nazwa CORRYVRECKAN odnosi się do słynnego, groźnego wiru znajdującego się w pobliżu Islay
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2019 roku
Ardbeg Corryvreckan, przedstawiona światu w 2009 roku, to propozycja destylarni Adberg, położonej na szkockiej wyspie Islay. Silne torfowa whisky niepoddana filtracji na zimno, o zawartości 57,1% alkoholu funduje słodką, karmelową słodycz i nuty czerwonych owoców. Zachwyca niezwykle długim, rozbudowanym finiszem. To trunek dla osób o silnych nerwach!
Nazwa Ardbeg Corryvreckan pochodzi od słynnego wiru znajdującego się na północ od Islay, do którego odważają się zapuszczać tylko najodważniejsze dusze. Wirujące aromaty i potoki głębokiego, pieprzowego smaku czają się pod powierzchnią tego pięknie wyważonego bursztynowego plynu. Ardbeg Corryvreckan otrzymała w 2010 roku tytuł najlepszej whisky single malt na świecie w konkursie World Whiskies Awards.
Wyspa Islay stanowi niesamowite tło dla powstawania złotego alkoholu. To dzikie i nieokiełznane miejsce, w którym celtyccy mnisi znaleźli schronienie przed najazdami Normanów, a pierwsi gorzelnicy przemycali swoje nielegalne trunki w surowej skalistej zatoce Ardbeg. Obfita miękka woda, żyzna gleba i hektary cennego torfu sprawiają, że wyspa ta jest miejscem pielgrzymek dla wiernych single malt whisky. Historia samej destylarni rozpoczyna się w 1815 roku, kiedy to John Macdougall uzyskuje licencje i zaczyna legalną produkcję alkoholu. W 1838 roku gorzelnię wykupuje Thomas Buchmann, jednak syn Johna wciąż czuwa nad finansami. Produkcja whisky na lata zostaję w rodzinie Mcdougall, a w latach 50. firmę współprowadzą dwie kobiety, Margaret i Flora, które uznaje się za pierwsze przedstawicielki płci pięknej w gorzelnictwie! Z czasem destylarnia rozwija się i produkuje ogromne ilości alkoholu rocznie. Mimo późniejszych problemów i zamknięcia destylarni, po 1997 roku miejsce działa pełną parą i wypuszcza coraz to nowe warianty swoich trunków.
Ardbeg Corryvreckan to whisky typu single malt – powstaje ona w całości w jednej gorzelni i jest wytwarzana tylko ze słodu jęczmiennego. Ardbeg używa najbardziej dymnego słodu w branży, który jest torfowany do poziomu 50 ppm. Destylarnia zaprzestała używania słodu produkowanego metodą podłogową w 1981 roku. Cały słód używany do wytwarzania alkoholu pochodzi ze słodowni w wiosce Port Ellen. W destylarni Ardberg poddawany jest obróbce, poprzez jest kruszony na substancję zwaną śrutem przez kultowy i niezwykle rzadki młyn słodowy Boby, zainstalowany w 1921 roku. Woda stanowiąca bazę whisky pochodzi z jeziora Loch Uigeadail.
Czas fermentacji w Ardbeg jest dłuższy niż w innych gorzelniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Fermentacja sprawia, że płyn osiąga 8,5% zawartości alkoholu. Po fermentacji następuje dwukrotna, dokładnie rozplanowana destylacja. To ona nadaje Ardbegowi doskonałą równowagę i złożoność. Beczki używane do maturacji powstałego płynu w większości wytwarzane są z dębu francuskiego. Często stosuje się beczki po bourbonie z pierwszego i drugiego napełnienia pochodzące z USA, ale również z rejonów Szkocji, takich jak Speyside Cooperage i Craigellachie. Osobą odpowiedzialną za odpowiedni dobór beczek jest Dr Bill Lumsden, główny Master Distiller gorzelni. Ponieważ Ardbeg znajduje się bardzo blisko morza, whisky w trakcie dojrzewania nabiera pewnego słonego, jodowego charakteru.
Ardbeg Corryvreckan to fuzja najróżniejszych smaków i aromatów. Szkocki single malt powala z nóg szerokim wachlarzem sensorycznych doznać. Trunek zapewnia nieziemski finisz, który wciąga jak morski wir Corryvreckan.
Kolor: ciemne, głębokie złoto;
Aromat: wyczuwalne dymne, ziemiste akcenty, wodorosty, bekon i pikantny sos chilli; łagodna strona to nuty ciemnej czekolady, czarnych porzeczek, czereśni, słodkiej wanilii i cukru;
Smak: rozwijający się, dębowy, torfowy, anyżowy, lekko cytrusowy, ale obecne są również leśne owoce; z czasem wyczuwalny karmel i wanilia;
Finisz: niezwykle długi i bardzo rozgrzewający, nuty dębiny, cytrusów, pieprzny;
Whisky single malt należy testować bez dodatków. Tylko czysty trunek pozwoli nam w pełni zapoznać się ze wszystkimi elementami, jakie ma do zaoferowania. Ardbeg Corryvreckan, jako przedstawiciel alkoholu tworzonego w jednej destylarni ze słodu jęczmiennego, powinien być serwowany w ciężkiej szklance z grubym dnem typu tumbler lub – jeśli mamy ochotę na pilną degustację – w specjalnym kieliszku do whisky. Odpowiedni typ szkła może pomóc wydobyć ukryte, wspaniałe smaki i aromaty.
Elegancka, charakterna szkocka whisky sprzedawana jest w obłej, zielonej butelce. Etykieta jest niezwykle finezyjna – przeważają na niej złote i czarne kolory, co nadaje jej luksusowego klimatu. Grafika nawiązuje do nazwy whisky, przedstawia morski wir a obok niego statek, będący na skraju poddania się siłą natury. Etykietę otacza złoty splot, przynoszący na myśl linę żeglarską. Całość prezentuje się bardzo gustownie. W górnej części szkła pokuszono się o wytłoczenie daty rozpoczęcia pracy destylarni na wyspie Islay – 1815 rok.
Ardbeg Corryvreckan to jedna z droższych pozycji wśród wszystkich whisky, jakie znajdziemy w ofercie firmy Ardbeg. Pozycja zdecydowanie dla smakoszy i prawdziwych fanów single malta. Nie jest to alkohol dla nowicjusza. Świetnie nadaje się do samotnej kontemplacji, ale również na wieczór w gronie innych wielbicieli szkockich trunków. Fenomenalnie zaprezentuje się na półce barowej w towarzystwie innych docenianych i nagradzanych single maltów. Pozycja gorzelni Ardbeg to również świetna opcja na wykwintny prezent.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 57.1 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |
Jim Murray | 96.5 |