Butelkowany z mocą 46,3% alkoholu single malt to whisky dla znawców tematu. Wydana w ramach Komitetu Ardbega dla jego członków w podziękowaniu za wkład w sukces tej szkockiej whisky, dojrzewała przez co najmniej 23 lata w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie i beczkach po soczystej sherry. Na palecie klasyczne akcenty wyspiarskiego torfu wsparte nutami kremowej wanilii i czerwonych owoców.
Jeśli w Szkocji istnieje legendarna destylarnia whisky, to jest nią Ardbeg: destylarnia została oficjalnie założona w 1815 roku na południowym wybrzeżu słynnej wyspy whisky Islay, chociaż destylacja odbywała się już dużo wcześniej. Gorzelnia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie gorzelni Lagavulin i Laphroaig. Położona na zachodnim wybrzeżu Szkocji, Islay słynie z wędzonych whisky. Ardbeg jest uważany za typowego przedstawiciela wyspy z mocno dymnymi i morskimi aromatami. Pyszne dymne aromaty przenikają do whisky Ardbeg poprzez intensywne wędzenie słodu z torfem. Typowa dla Ardbega jest również jego wyraźna cytrusowa nuta. Bliskość wzburzonego, burzliwego morza nadaje whisky również aromaty soli, morskiego powietrza i alg.
Po rozbudowie w 2020 roku Ardbeg jest wyposażony w jedenaście drewnianych kadzi fermentacyjnych wykonanych ze świerku Douglas. Każdy z nich ma 23 500 litrów i fermentuje brzeczkę. Woda, biorąca udział w wielu etapach produkcji, pochodzi z dwóch jezior - Arinambeast i Uigeadail. Słodowany jęczmień jest produkowany w słodowni Port Ellen. Słód jęczmienny jest bardzo wędzony i zazwyczaj zawiera około 50 ppm fenolu. Ardbeg ma teraz 4 miedziane alembiki, dzięki którym destylarnia może wyprodukować do 2,4 miliona litrów spirytusu. Destylatory Ardbeg mają stosunkowo szerokie szyjki, które nadają destylatowi oleisty charakter.
Ardbeg Twenty Something to luksusowe wyrażenie pełne akcentów dymu, czerwonych owoców i kremowej wanili. 23 lata w dębowych beczkach zrobiło swoje!
Barwa: jasne złoto;
Aromat: suszone śliwki, dym, kremowa wanilia i czerwone owoce;
Smak: rodzynki, pomarańcze, biały pieprz, morska solanka i dym z ogniska;
Finisz: goryczka dębu, moc przypraw i słodka wanilia, na końcu jeszcze więcej dymu;
Specjalna edycja dla specjalistów, którzy dzięki swojemu doświadczeniu będą w stanie docenić moc smaków i aromatów drzemiących w whisky. Jak single malta degustują znawcy tematu? Piją dymną whisky bez dodatków lub z dwiema kroplami wody o pokojowej temperaturze. Dużo zmienia degustacja ze szklanki typu tumbler lub specjalistycznego kieliszka.
Pękata, lecz zgrabna butelka z ciemnego szkła na froncie ma niewielką, czarną etykietę ze złocistą ramką wokół. Na gładkiej tafli szkła wytłoczono nazwę destylarni, a zarazem marki, za pomocą charakterystycznej czcionki. Wielbiciele szkockiej gorzelni już z daleka będą w stanie rozpoznać rzucającą się w oczy literę „A”. Ciemna, elegancka butelka czeka na Was w prostokątnym, czarnym pudełko ze złocistymi elementami ozdobnymi.
Coś dla specjalistów – wyjątkowa whisky o bogatym profilu smakowym i aromatycznym, stworzona początkowo dla członków Komitetu Ardbega, a następnie wprowadzona do sprzedaży. 23-latek zachwyca klasycznym charakterem wyspiarskiej whisky. Tutaj dym spotyka się z mocą owoców płynącą z beczek po sherry i kremową wanilią z beczek po bourbonie. Whisky z najwyższej półki dla doświadczonych smakoszy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 23Y |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | pudełko |
Typ whisky | torfowa |