Destylarnia Arran oprócz tego, że słynie z eksperymentowania z beczkami, równie chętnie oferuje możliwość zakupu własnej – tzw. Private Cask programme. Prezentowana tutaj whisky to właśnie przykład edycji Private Cask – 16 letni Arran, zabutelkowany z okazji 10lecia działalności ówczesnego importera whisky Arran w Polsce – firmy Pinot Wine & Spirits z Łodzi. Zabutelkowana z mocą 53.4%.
Arran to wyspa leżąca u zachodnich wybrzeży Szkocji, pomiędzy Ayrshire i Kintyre. Na początku XIX wieku działało tu prężnie ponad 50 małych, w większości nielegalnych gorzelni. Ostatnią, która swoją działalność zakończyła w 1837 roku była destylarnia Lagg Distillery. Co ciekawe, whisky produkowana w tamtym okresie na wyspie Arran cieszyła się dość dużą renomą, co czyniło ten obszar jednym z głównych ‘okręgów’ produkcji whisky, zaraz po dolinie rzeki Livet.
Sama destylarnia Arran to stosunkowo młoda gorzelnia - powstała w 1994 roku. Zlokalizowana w północnej części wyspy o tej samej nazwie, w małej miejscowości – Lochranza. Wówczas Harold Currie (w przeszłości dyrektor Chivas Regal oraz House of Campbell oraz weteran lądowania w Normandii w 1944 – D-Day) założył firmę o nazwie Isle of Arran Distillers. Produkcja destylatu ruszyła rok później, w 1995. W tym samym momencie rozpoczęła się również sprzedaż new make’a, czyli świeżego destylatu. Co ciekawe, wpłacenie 2400 dolarów zapewniało prawo uzyskania 240 butelek tej whisky. Była to jedna z metod poprawy kondycji finansowej firmy. Drugą była emisja obligacji, uprawniających udziałowców do otrzymania w 2001 roku, dwunastu butelek whisky Arran Founder’s Reserve.
Opisywana tutaj whisky pochodzi z jednej beczki (single cask). Destylat wypełnił beczkę 20 kwietnia 2000 roku i po spędzeniu pełnych 16 lat – 8 września 2016 roku trafił do 291 butelek, jako 16 letnia whisky. Alkohol leżakował przez cały okres w beczce sherry hogshead o numerze 2000/294.
Arran czerpie wodę z lokalnego źródła – Gleann Easan Biorach (po gaelicku Ostre wodospady), jak również z jeziora Loch na Davie (zlokalizowanego za pasmem wzgórz za destylarnią). Niewielkie zabudowania o zabielonych ścianach doskonale współgrają z okolicznym krajobrazem. Wyjątkowego charakteru budynkom destylarni nadają pagodowe dachy.
Na wyposażenie destylarni Arran składają się: kadź zacierna (wykonana ze stali nierdzewnej), 4 kadzie zacierne (sosna oregońska) oraz para alembików. Moce produkcyjne zakładu to około 1 miliona litrów alkoholu. Destylaty dojrzewają w pobliskim wielopoziomowym magazynie. Ciekawostką jest fakt, iż do niedawna część beczek Arrana – z powodu braku miejsca – dojrzewała w magazynach... Springbanka, w Campbeltown.
Okolica, w której dojrzewa destylat Arran słynie z ciepłego i łagodnego mikroklimatu – atmosfera morskiej bryzy i czystego górskiego powietrza w połączeniu z ciepłym strumieniem Prądu Zatokowego sprzyja szybszemu dojrzewaniu single maltów.
Warto wspomnieć, że początki działalności destylarni to pasmo sukcesów opartych głównie na działaniach marketingowych. Począwszy od roku 1996 do 1998, destylarnia rokrocznie otrzymywała nagrody, były to m.in.: Scottish Marketing Awards Winner oraz Scottish Exprter of the Year. Jeszcze przed premierą pierwszego single malta destylarnia wypuściła na rynek blended whisky o nazwie Loch Ranza. Bardzo istotnym z punktu widzenia PR był rok 1997, kiedy to oficjalnie uruchomiono centrum turystyczne towarzyszące destylarni. Wydarzenie to zaszczyciła swoją obecnością sama królowa Wielkiej Brytanii Elżbieta II, co nadało mu niezwykle wysoką rangę i przyczyniło się do podniesienia prestiżu tego miejsca. Królowa otrzymała od destylarni dwie beczki whisky – po jednej dla księcia Williama i księcia Harrego.
Jeśli jesteś fanem Arran Single Malt, być może zainteresuje Cię fakt, że obie destylarnie oferują możliwość zakupu wybranych beczek. Beczki new make’u można kupić, a ich przechowywanie zlecić destylarni. Własnej beczki można oczywiście doglądać osobiście podczas wizyt w destylarni.
Kolor: burtszynowy
Zapach: wyraźny wpływ sherry – wyczuwalne czerwone owoce. Nuty kako, kawy. Na drugim planie delikatne akcenty dębiny.
Smak: wyrazisty, daktyle, rodzynki, suszona śliwka, miód. W miarę degustowania whisky zdaje się być bardziej wytrawna – uwydatniają się akcenty kakao oraz delikatne nuty skóry i tytoniu.
Finisz: długi, wyraźnie przyprawowy, suszone owoce wykończone łagodną nutą dębiny.
W tym wypadku w kieliszku mamy do czynienia z ekstraklasą w świecie whisky single malt. Whisky z pojedynczej beczki (single cask), zabutelkowaną bez rozcieńczania (cask strenght). To trunek w naszej opinii stricte przeznaczony do degustacji w odpowiednim do tego szkle – kieliszku o tulipanowym kształcie.
Oczywiście niczego nie narzucamy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożyć tą whisky w ulubiony dla siebie sposób.
Opisywana tutaj whisky z jednej beczki została zabutelkowana dokładnie do 291 butelek. Butelek o smukłym, charakterystycznym dla Arrana kształcie, z przetłoczeniem umiejscowionym nad etykietą, symbolizującym parę orłów kołujących nad destylarnią. Etykieta monochromatyczna, czarno-biała – na czarnym polu, widnieje nazwa destylarni, edycji (Private Cask) oraz logo firmy Pinot Wine & Spirits. Nieco niżej, na białej części znajdują się informacje o dacie destylacji, butelkowania, numerze beczki oraz konkretnej butelki i zawartości alkoholu.
To specjalna, ściśle limitowana edycja pochodząca z jednej beczki, która wystarczyła do zapełnienia jedynie 291 butelek. Zabutelkowanie whisky wprost z beczki z ominięciem rozcieńczania oraz filtracji na zimno, pozwoliło na zachowanie pełni smaku i aromatu. To zdecydowanie gratka dla kolekcjonerów i fanów destylarni. To również mocne nawiązanie do Polski – w końcu whisky ta została wybrana i zabutelkowana dla polskiej firmy.
Wybrane bottlingi z portfolio Arran i Lagg
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 53.4 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb europejski po sherry 1st fill beczki typu Hogshead |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Nakład | 291 butelek |