Kolejna ciekawa pozycja z najbardziej znanej i luksusowej kolekcji szkockiej marki. Seria The Family Cask zadebiutowała w 2007 roku i tego czasu zaprezentowała kilkadziesiąt single maltów prosto z najlepszych zapasów beczek przechowywanych od lat za murami magazynów. Glenfarclas The Family Cask1992-2017, butelkowany z mocą 59% alkoholu został wydestylowany w 1992 roku, a zabutelkowany dnia 25 stycznia 2017 roku. Trunek dojrzewał w beczce po sherry, która została później przelana do jedynie 614 butelek. Edycja limitowana!
Destylarnia Glenfarclas została otwarta w 1865 roku, kiedy John Grant kupił gorzelnię i farmę Recherlich, na której się znajdowała. Od tego czasu zakład pozostaje w rękach rodziny, co zdecydowanie czyni go wyjątkowym – mało która destylarnia w dzisiejszych czasach to rodzinny biznes. Rodzina Grant była na tyle zamożna, aby w tym samym czasie rozwijać również drugą destylarnię, czyli Glenlivet. John początkowo wydzierżawił destylarnię Johnowi Smithowi, ale wkrótce rodzina Grant ponownie przejęła kontrolę nad gorzelnią, która w ciągu następnego stulecia była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Na przełomie wieków rodzina nawiązała współpracę z rodziną Pattison z Leith. Każdy historyk whisky wie, że Pattisonowie odnosili duże sukcesy we wprowadzaniu whisky na rynek. Ale byli też oszustami, którzy ostatecznie spowodowali jeden z największych krachów finansowych w historii przemysłu whisky. Rodzina Rgant mocno ucierpiała na tej znajomości, ale udało im się wyjść z bałaganu i w ciągu następnych 15 lat odbudowali swój biznes. Zrozumiałe jest, że od tego czasu rodzina nie weszła w żadne inne partnerstwa biznesowe i utrzymuje niezależność.
Członkowie rodziny Grant do dzisiaj prowadzą szkocką destylarnię i czuwają nad procesami produkcji. George Grant, kolejny już właściciel zakładu – szósty z rodziny – chętnie opowiada o tym, że członkowie rodziny kontrolują smak whisky, kupują słodowany jęczmień z pobliskiego Port Charlotte, a także często wyjeżdżają do Hiszpanii, aby nadzorować skup najlepszych beczek. To właśnie drewniane beczki klarują kwintesencję i charakter kolekcji The Family Cask. Beczki po sherry są bardzo drogie w porównaniu z beczkami z amerykańskiego dębu po bourbonie. Mimo eksperymentów z tańszymi zamiennikami, marka zdecydowała się korzystać z najlepszych produktów. Podobno beczki po bourbonie nie do końca łączyły się z naturalnie owocowym charakterem bursztynowego słodu.
Glenfarclas The Family Cask 1992-2017 zachwyca głęboką barwą swej złocistej szaty, a przy tym kusi aromatami soczystych owoców i powala słodkimi smakami miodu.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: miodowy, herbatniki w kawie, morele i nektarynki prosto z drzewa, świeże zioła;
Smak: śliwka, marmolada, lukrecja, szczypta trawy cytrynowej, miód;
Finisz: długi, nuty orzechów włoskich i imbiru;
Whisky single malt jest kategorią przesiąkniętą tradycją i ma wielu tradycjonalistów, którzy bardzo mocno wierzą, że single malty są stworzone do bezpośredniego picia. Jeżeli chodzi o degustację limitowanego Glenfarclas The Family Cask, najlepszym pomysłem będzie właśnie postawienie na najprostszą formę degustacji. Racz się luksusowym single malten bez dodatków i czerp przyjemność ze smaków i aromatów bez zakłóceń.
Seria The Family Cask ma klasyczny design i prezentuje spójność w każdym z wydań. Również tym razem single malt zaklęty został w pękatej butelce z profilowaną szyjką. Na etykiecie w kolorach beżowo-czerwonych znajdziemy niewielką rycinę, przedstawiającą gorzelnię na tle niewielkich szczytów. Widzimy również datę destylacji, numer beczki, rok butelkowania, moc trunku oraz informację o mocy alkoholu.
Kolekcja destylarni Glenfarclas The Family Cask dedykowana jest głównie kolekcjonerom luksusowej whisky słodowej. Każda z pozycji z tej wyjątkowej, limitowanej serii różni się od pozostałych, co oznacza, że każdy znajdzie coś dla siebie pośród prawie 50 dramów. Ten destylowany w 1992 roku, a butelkowany w 2017 roku zachwyci fanów owocowej słodyczy i pikanterii imbiru.